Svijet
KATASTROFA KOD JUŽNE KOREJE

Potonuo korejski trajekt koji je prevozio učenike na ekskurziju: 291 nestao
Objavljeno 16. travnja, 2014.
Na brodu je bilo 459 ljudi, od toga 325 učenika srednje škole

SEUL - Vojni ronioci pretražuju trajekt koji se jučer prevrnuo i potonuo kod južne obale Južne Koreje i u toj nesreći život su izgubile četiri osobe, ali se i 291 osoba, uglavnom učenici srednje škole, vode kao nestali, prenose novinske agencije.

Trajekt je prevozio 459 ljudi, od toga 325 učenika srednje škole iz Ansana, južno od Seula. Trajekt je poslao signal za opasnost u 8.58 sati ujutro, prema mjesnom vremenu, u vodama 20 kilometara od otoka Byungpoonga i počeo tonuti. Spašena su 164 putnika.

Više od 100 brodova i zrakoplova mornarice i obalne straže, nalazi se blizu mjesta nesreće u potrazi za nestalima, a nesreća bi mogla biti jedna s najviše žrtava u suvremenoj povijesit Koreje, javila je južnokorejska agencija Yonhap.

Nakon nekoliko sati napora da se uđe u prevrnuti trajekt, unatoč slaboj vidljivosti pod vodom i jakim strujama, skupina ronilaca pomorskih snaga uspjela je ući u plovilo i pretražiti tri odjeljka, ali nisu pronašli ni jedno tijelo.

Devet sati nakon nesreće raste strahovanje da su mnogi koji se vode kao nestali ostali zarobljeni u potonulom trajektu. Niska temperatura vode otežava situaciju za moguće preživjele.

U potrazi za nestalima sudjeluje više desetaka ribarskih i vojnih brodova, helikoptera i ronilačkih ekipa, a i američka mornarica uputila je na mjesto nesreće jedan brod, prenijele su agencije.

Strahuje se da bi broj žrtava mogao biti veći, jer je temperatura vode oko 12 stupnjeva, što znači da hipotermija (pothlađivanje) može nastupiti u roku od 90 minuta do dva sata.

Na snimkama se vide mokri i promrzli učenici ogrnuti dekama, koji su izvučeni iz vode i smješteni u školsku dvoranu za tjelovježbu na obližnjem otoku.

Jedan od njih, Lim Hyung-min, rekao je novinarima da su on i drugi učenici skočili u ocean s pojasevima za spašavanje i potom plivali do spasilačkog čamca. "Dok se trajekt naginjao i tonuo, posrtali smo i sudarali se jedni s drugima", rekao je Lim, dodajući da su neki putnici krvarili. "Kada sam skočio u ocean, voda je bila tako hladna... Plivao sam brzo sam, misleći samo na to kako da preživim".

Brod s 325 učenika koji su išli na ekskurziju na otok Jeju, 100 kilometara južno od Korejskog poluotoka, poslao je poziv u pomoć jučer ujutro oko devet sati prema mjesnom vremenu, na 20 kilometara od otoka Byungpoong, priopćili su Obalna straža i jedan vladin dužnosnik.

Obalna straža navela je da je pronađeno tijelo jedne 27-godišnje žene, članice posade, a dužnosnici su priopćili kako je još jedna osoba stradala, ne pojašnjavajući o kome je riječ.

Trajekt je potonuo za približno dva sata, priopćila je Obalna straža, ne navodeći uzrok nesreće i u kakvom stanju se nalaze ozlijeđeni.

Brod je krenuo iz luke Incheon, na zapadu Južne Koreje, u utorak navečer i trebao je pristati na otoku Jeju, na jugu zemlje. Na plovilu je bilo i oko 150 vozila.

Kapacitet trajekta, dužine 146 metara, bio je oko 900 ljudi, a plovilo je sagrađeno 1994. godine.

Južnokorejske zrakoplovne snage poslale su transportni helikopter C-130 s čamcima za spašavanje, a na mjesto nesreće stiglo je i deset vojnih helikoptera te skupine za spašavanje, priopćila je vojska. (dc)

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike