Svijet
SOCIJALNI BUNT DOBIO POLITIČKE OBRISE

Revolucionari traže ukidanje kantona i unitarnu Bosnu!
Objavljeno 11. veljače, 2014.
Tzv. plenumi postavljaju ultimatume i preuzimaju vlast gazeći Ustav BiH

SARAJEVO - Revolucionarna politička tijela koja su se pojavila tijekom nasilnih prosvjeda u Bosni i Hercegovini, tzv. plenumi, vrše pritisak na vladu Federaciji BiH da raspiše izvanredne izbore i podnese ostavku te osnuje prijelaznu vlast prema naputcima tih neformalnih tijela.

"Iza nas stoji samo dugogodišnje poniženje, glad, bespomoćnost i beznađe svih nas. I zato recimo 'ne' političkom mešetarenju! Nema dogovora iza zatvorenih vrata, nema izabranih. Samo plenum gdje se građani i građanke zajedno dogovaraju o rješenjima problema koji pogađaju sve nas. Ne dajmo nikome da otme našu građansku pobunu!", piše u letku uz naznaku kako su pozvani svi koji žele u otvorenoj javnoj raspravi ravnopravnih sudionika formulirati zahtjeve.

Prijetnje nasiljem

Pobunjenički ulična skupina, koja sebe naziva Plenum građana i građanki Sarajeva, otvoreno zaobilazi Ustav, zakone i demokratsku proceduru, postavljajući ultimatum vlastima da se nova vlada Sarajevskog kantona osnuje isključivo na temelju odluka tzv. plenuma ustrojenog prema uzoru na onaj koji već djeluje i diktira političke odluke u Tuzli.

Predstavnici vlasti u Federaciji BiH uplašeni za svoju osobnu sigurnost, sigurnost svojih najbližih i svoju imovine, reagiraju defenzivno i uplašeno te pasivno prihvaćaju diktat neformalnih skupina koja polako preuzimaju vlast u tom bosansko-hercegovačkom entitetu. Čini se da u toj zemlji nema nikakve političke volje ni državne institucije koja bi pokušala uspostaviti ustavni poredak koji se svakoga dana urušava pred zahtjevima revolucionarnih tijela vlasti koja otvoreno prijete novim nasiljem i udarima huligana.

Tzv. Plenum građana jučer je uspostavljen i u Zenici. Oni su, prema uzoru svojih tuzlanskih kolega, zatražili da se se nova vlada Zeničko-dobojskog kantona ustroji do 1. ožujka te da nju čine nestranačke osoba.

Unatoč začetku ovih oblika "neposredne demokracije", Socijaldemokratska partija BiH (SDP BiH), čiji članovi predvode vladu FBiH, i dalje inzistira na prijevremenim izborima kao najboljem rješenju za sadašnju krizu. Iz te je stranke priopćeno kako je u parlamentarnu raspravu upućen prijedlog izmjena izbornog zakona. Njime se predlaže da se izvanredni izbori održe u roku od 60 dana nakon usvajanja potrebnih izmjena zakona.

Iako su vodeće političke stranke iz bosansko-hercegovačkgo entiteta Republike Srpske takvu mogućnost već odbacile, tri manje oporbene stranke iz tog entiteta u utorak su ipak pozvale na provedbu izvanrednih izbora. Čelnici Srpske radikalne stranke, Nove socijalističke partije (NSP) i Srpske napredne stranke pozvali su jučer entitetsku vladu da podnese ostavku zbog teškog gospodarskog stanja kao i da se na svim razinama vlasti u BiH raspišu prijevremeni izbori. "Bude li vlast u Republici Srpskoj zabijala glavu u pijesak suočit će se s prosvjedima", kazao je novinarima u u Banjoj Luci radikalski čelnik Milanko Mihajlica. Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodig sinoć je izjavio je kako je njegova stranka Savez nezavisnih socijaldemokrata ipak spremna prihvatiti da se i u tom entitetu održe prijevremeni izbori.

Jučer se u središtu Sarajevo okupilo više stotina prosvjednika zahtijevajući ostavku federalnog premijera iz redova SDP-a BiH Hermina Nikšića te pozivajući da se osnuje nepolitička prijelazna vlada koju bi činili stručnjaci bez političkog iskustva. Ulični revolucionari zatražili su ostavku i bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, predsjednika Federacija BiH Živka Budimira te smjene u Državnom odvjetništvu, upozoravajući "da će ih demonstranti skinuti ako ne siđu sami s vlasti". Prosvjednici su jučer ponovili svoje zahtjeve za revizijom privatizacije i oduzimanjem nelegalno stečene imovine, zdravstveno osiguranje za sve, smanjenje primanja ministara te ukidanje kantona u Federaciji i stvaranje unitarne države.

Stožer u Mostaru

Hrvatske institucije u Mostaru organizirale su su stožer kako se sačuvao mir u tom podijeljenom gradu, izvijestio je jučer zagrebački Večernji list, u svom bosansko-hercegovačkom izdanju. Mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić odlučio je suspendirati rat Gradske uprave do daljnjega, a najavio je i mogućnost uvođenja izvanredog stranja ako se u Mostaru ponove neredi. U Mostaru se jučer na Španjolskom trgu okupilo 700 prosvjednika koju su tražili ostavke čelnika županijskih vlasti. Mostarac Nadir Frlj kazao je kako vlast ne bi ozbiljno shvatila prosvjednike da nisu zapaljene zgrade, ali se potom, istoj rečenici, ogradio od svakog oblika vandalizma. (dc)

HULIGANI UNIŠTAVALI KIPOVE GOSPE, RASPELA I HRVATSKU ZASTAVU

BANJA LUKA, MOSTAR - Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović ocijenio je da je socijalni bunt u BiH zloupotrijebljen i iskorišten kako bi se krenulo brutalnim napadima na institucije države. U intervjuu što su ga u utorak objavile banjalučke Nezavisne novine, Čović je izjavio kako je posebice znakovito to što su napadnute isključivo institucije županija u dijelovima Federacije BiH s bošnjačkom većinom što se onda, prema njegovim riječima, pokušalo prenijeti na područja gdje su većinom Hrvati. "Onaj tko se usudio doći u Mostar, zapaliti hrvatsku zastavu, zbog toga će snositi posljedice bez obzira na to tko ga je poslao i koliko je bilo onih koji su ga podupirali", rekao je Čović, dodajući kako je i predsjednika hrvatske Vlade Zorana Milanovića izvijestio da su tijekom nereda u tom gradu uništavani kipovi Gospe, raspela i nacionalni simboli. Čović je najavio i kako će se uskoro i osobno sastati s predsjednikom (bosansko-hercegovačkog entiteta) Republike Srpske Miloradom Dodikom kako bi razgovarali o stanju u zemlji.

Možda ste propustili...

TURSKI PREDSJEDNIK S VOĐOM HAMASA

Erdogan pozvao Palestince "na jedinstvo"

SRBIJA I SUOČAVANJE S ISTINOM

Vučića ljuti rezolucija o Srebrenici

PARIŠKO SVEUČILIŠTE SCIENCES PO

Studenti traže osudu Izraela

Najčitanije iz rubrike