Svijet
SASTANAK S OSMORICOM KARDINALA

Papa Franjo kreće u reformu Crkve
Objavljeno 2. listopada, 2013.

VATIKAN - Papa Franjo sazvao je sastanak iza zatvorenih vrata s novoosnovanim kardinalskim vijećem, koje čini osam kardinala iz cijelog svijeta prema njegovu izboru, čiji bi mu savjeti trebali pomoći u reformi Katoličke crkve, izvijestile su novinske agencije.

Uoči sastanka vezanog uz reformu Crkve, papa Franjo je izjavio kako želi misionarsku crkvu modernog duha, koja će pomagati siromašnima, mladima i starima.

U intervjuu koji je dao uredniku rimskog lista La Repubblica, Papa je osudio "vatikanocentričnu" prirodu Svete Stolice, objašnjava svoju sklonost prema imenjaku, svetom Franji i opisuje "napad anksioznosti" koji ga je obuzeo nakon što je izabran i kako se potom "isključio" iz Sikstinske kapele, zatvorio oči i bio ispunjen svjetlošću, koja mu je omogućila da se prihvati posla.

Razgovori će trajati cijelog ovog tjedna, ali se ne očekuje donošenje odluka, a Papa je poručio da je za reforme potrebno vrijeme.

Okupljanje osmorice kardinala dio je inicijative da se mjesni crkveni čelnici uključe u donošenje odluka koje se tiču cijele Katoličke crkve i njezinih milijardu i dvjesto milijuna vjernika.

Iako je Franjin cilj da od kardinala dobije savjet, taj argentinski isusovac već je krenuo samostalno u akciju, kroz bitna imenovanja u Vatikanu i intervjue u kojima jasno daje do znanja u kojem smjeru želi da se Crkva kreće.

U nedavnom intervjuu za jedan isusovački list, Papa je pozvao da se crkvena pravila u svezi s pobačajem, homoseksualnošću i kontracepcijom bolje uravnoteže s potrebom da Crkva bude otvorenije, milosrdnije mjesto za sve vjernike.

Jedna je tema, međutim, sasvim sigurna: reforma vatikanske birokracije, koja se opećnito smatra zastarjelom i za koju se tvrdi da nije dorasla svom zadatku kako bi pomogla Papi i biskupima u obavljanju njihovih zadataka. (gs)

Možda ste propustili...

ZBOG SUMNJI DA NE POŠTUJU OBVEZE U BORBI PROTIV DEZINFORMACIJA

EK otvorio istragu protiv Facebooka i Instagrama

Najčitanije iz rubrike