Sport
MARKO HANULJAK SVIDIO SE ARSENU WENGERU

“Scholes iz Potnjana” odlazi u Arsenal!
Objavljeno 9. kolovoza, 2013.
Uzor mu je Iniesta, ali igrom i izgledom neodoljivo podsjeća na Paula Scholesa

Priča je nesvakidašnja, ali nije još do kraja ispričana! A gotovo je bajkovita, jer je 13-godišnji nogometaš Marko Hanuljak, iz Potnjana, nedaleko od Đakova, trebao pristupiti londonskom premierligašu Arsenalu.

Njegov dolazak među “topnike” odobrio je i slavni Francuz s dugogodišnjom praksom na seniorskoj klupi tog engleskog kluba Arsen Wenger, prema čijem se, pak, programu provodi globalni selektivni proces. Osim, naime, glavnog centra za mlade nogometaše u Londonu, Arsenal je slične otvorio diljem svijeta na pet adresa, od kojih je europska u Grčkoj nedaleko od Soluna! Marko je prije dvije godine već boravio u Grčkoj nakon što se svidio skautima koji su organizirali regionalne kampove i najdarovitije pozvali u tamošnji zaključni proces iz kojeg tada 11-godišnjak nije otišao stepenicu više. Tada je bio u školi trećeligaša Đakova odakle je, nakon četiri sezone rada, prije nešto više od godinu dana došao u osječku Akademiju “Krpan&Babić”, te izuzetno napredovao.

Završiti osnovnu školu

I došao ovoga proljeća identičnim putem u Grčku, te ishodio avionsku kartu za London gdje je bio impresioniran ambijentom, ali i gdje su tamošnji stručnjaci bili impresionirani njegovim nogometnim umijećem, odnosno potencijalom. Do Londona je, međutim, bio znatno dulji put od tih nekoliko sati leta, a kamo ne bi ni poletio da nije bio prepoznat u konkurenciji vršnjaka iz sjeverne Zemljine polutke.

- Nisam osjećao poseban pritisak ni tremu nego sam doista uživao u londonskim aktivnostima poslije kojih nisam više bio tako bezbrižan. Pozvao me, naime, glavni Arsenalov skaut Stephen Morrow i izrazio želju da ostanem u njihovom klubu koji bi mi omogućio školovanje. Prvo, osnovno, preko Grčke, te potom u Londonu, kamo bih trebao doći kao 16-godišnjak - prisjeća se Marko tih gotovo sudbonosnih dana u koje je bio neposredno uključen i Wenger.

Meni, a i mojim roditeljima Tanji i Željku, bio je prilično zahtjevan trenutak koji bi nam istoga trena preokrenuo život, ali odlučili smo se da taj iskorak načinim tek nakon završetka osnovnog obrazovanja u Hrvatskoj - odluka je bila toga sada “osmaša”, zbog koje ga se i nadalje može svakodnevno vidjeti na treninzima Akedemije “Krpan&Babić”, koju je pretpostavio Osijekovoj školi primarno motiviran ambijentom i ugodnim neposrednim okruženjem.

Kontakti s Arsenalom ostali

Nije Marko nepoznat Osijekovoj struci, ali i zagrebačkog Dinama, jer je u obje sredine gostovao igrajući na raznim turnirima, ali konkretnih razgovora u smislu prelaska nije bilo. Vruća, međutim, linija s Londonom i dalje je gotovo svakodnevno otvorena, jer Stephen Morrow zove i nikako ne želi ispustiti takav dragulj, nastojeći, očito, skratiti razdoblje u kojem se, posebice za tinejdžera, može dosta toga dogoditi. A posebice za motoričnog veznjaka, dešnjaka, a kakvi su deficitarni i traženi na svim svjetskim meridijanima i paralelama u kojima, očito, najjači klubovi imaju svoje oči. Osobno se takvim ne doživljava skromni Marko koji teško pronalazi pridjeve kojima bi se opisao kao nogometaš. Tek će reći:

- Uzor mi je Iniesta i htio bih dostići njegovu razinu. Za koju sigurno moram igrati i u slično jakom klubu što mi se sada čini dosta dalekim, ali je izvjesno da nešto imam kada se takvi stručnjaci ozbiljno za mene zanimaju. Svjestan sam, dakako, i goleme svjetske konkurencije, ali kako vjerujem svojim učiteljima i pedagozima, ići ću korak po korak i nadam se dočekati ispunjene snova, vjerojatno, svakoga dječaka.

Igrom i izgledom - Paul Scholes

Marko će, međutim, teško biti novi Iniesta. Prije će biti Paul Scholes, na kojeg ne samo da podsjeća kretnjom i igrom na travnjaku, nego i izgledom je sličan tome “bakrenom” Englezu. Da je pravi Scholes to su nam potvrdili njegovi prvi i sadašnji trener u Akademiji “Krpan&Babić” Dražen Jakšetić, odnosno Igor Dubravčić, a Marko je dodao:

- Navijač sam, inače, Manchester Uniteda, ali nemam ništa protiv da na Old Trafford dođem preko Arsenala. Premda ne bih bio nesretan da tako ne bude, a ja ostvarim sanjanu karijeru.

Priča je, dakle, započeta, a vrijeme će pokazati koliko će biti ispisanih stranica...

Dražen LEKŠAN
Ivan Ludvig Špoljar u sportingovom kampu

Česte inozemne akcije s različitim kategorijama igrača nisu prošle nezapažene brojnim skautima koji prate (naj)mlađe nogometaše. Tako je nakon nedavnog gostovanju u Lisabonu na Sportingovom turniru iz tog portugalskog slavnog kluba na adresu Akademije stigao nesvakidašnji poziv. Pozivaju, naime, Ivana Ludviga Špoljara u svoj kamp, nakon kojeg nije isključeno da taj 16-godišnjak postane član Sportinga. U nedjelju će za Lisabon zajedno s njim otputovati Petar Krpan i Marko Babić, vlasnici osječke Akademije.

Najčitanije iz rubrike