Sport
OSIJEK JE, ZASAD, OSIGURAO SVOJE “DRAGULJE”

Mladi igrači Osijeka na meti su “grabežljivaca” iz bogatijih klubova
Objavljeno 8. kolovoza, 2013.
Svi Osijekovi talenti zaštićeni su dugotrajnim ugovorima

Posljednjih dana često se razgovorima o NK Osijek nameće jedno pitanje: Kako će bijelo-plavi uspjeti odoljeti navali talijanskih mendažera koji su preplavili Hrvatsku nakon njezina ulaska u EU?

Svjedoci smo da sve više naših mladih igrača odlazi na Apeninski poluotok, a nešto slično dogodilo se Sloveniji nakon ulaska u europsku obitelj, a iskustva tih mladića nisu baš bila najbolja. Prema našim izvorima iz Slovenije, gotovo 90 posto tih igrača vratilo se kući već nakon jedne godine. Hoće li se takav egzodus dogoditi i u Gradskom vrtu? Osijek je ovog ljeta izbacio možda i najtalentiraniju generaciju otkako postoji hrvatska država. Generaciju koja je već dijelom raščerupana zbog nedostatka novca. Tako su Dinamu za nevelik novac, još kao maloljetnici prodani Hrvoje Plum, Dino Špehar i Dino Perić. Njih trojica su integralni dio generacije igrača rođene 1994. koja bi kroz koju godinu, ako gro tih igrača ostane u Osijeku trebala voditi glavnu riječ.

Ugovori su jedina zaštita

I zato postoji strah da će “grabežljivci” iz talijanskih, ili inih europskih klubova koji su sposobni platiti neusporedivo više nego Osijek, pokupiti sve što vrijedi u Gradskom vrtu. Ipak, u Wilsonovoj bb relativno su mirni.

- Jedini način na koji se klub može zaštititi u tim situacijama jest potpisivanje ugovora. Svi naši igrači koji su ovog ljeta iz juniorskog prešli u seniorski sastav vezani su dugogodišnjim ugovorima i s te strane smo sigurni. Osim toga, mi razgovaramo i s roditeljima te im pokušavamo objasniti opasnosti od ranog odlaska njihovog djeteta u inozemstvo. Jasno, moramo u obzir uzeti ekonomski problem u kojem se NK Osijek nalazi. On zapravo predstavlja najveću opasnost, jer mi malo toga tim talentiranim igračima možemo ponuditi, kaže Miroslav Žitnjak, sportski direktor NK Osijek.

Dakle, u osječkom prvoligašu spremno su dočekali ulazak Hrvatske na europsko nogometno tržište i to je dobra vijest, jer da nisu, danas bi bili u velikim problemima.

Ipak, ne mogu baš posve mirno spavati, jer bi se u neugodnoj situaciji mogli naći zbog problema s isplatama plaća igračima. Duguje se toliko da je svakog trena moguće pokrenuti arbitražu.

- Dovest ćemo uskoro i to u red. Moj je plan ovu momčad zadržati na okupu bar do 2016. godine. Želimo da ovdje izgrade vrijednost, a uvjeren sam kako ćemo u tom vremenu i rezultatski znatno napredovati, kaže Zdravko Josić, predsjednik Uprave NK Osijek.

Rani odlazak - opasnost ili blagostanje?

Predobro zvuči da bi se i ostvarilo! Možda Osijeku nitko neće oteti igrača, ali će bijelo-plavima njihova muka presuditi sama. Opet će zapasti u financijske probleme i bit će prisiljeni rano prodati nekog od tih igrača. Danas su na ciljniku Karlo Lulić (17), Marko Malenica (19), Josip Mišić (19), Marko Dugandžić (19), Anotnio Pavić (19), Andrej Šimunec (18), a možda i neki drugi. Svi oni tek skupljaju prva prvoligaška iskustva i najbolje je da to čine u okolini u kojoj su odrasli i u kojoj će biti shvaćeni. Iskreno, nismo sigurni da će im rani odlazak iz Gradskog vrta donijeti beneficije na igračkom planu. Na financijskom da, tu dvojbe nema, ali uvijek postoji ono moralno pitanje - treba li zbog nekoliko desetaka tisuća eura upropastiti talent koji se tek počeo razvijati.

- Teško mi je sjetiti se ijednog hrvatskog igrača koji je u ranim godinama otišao u inozemstvo i napravio veliku karijeru. U nogometu nije dobro preskakati stepenice. Ovo u HNL-u je svojevrsni igrački fakultet, a odlazak u inozemstvo znači početak radnog vijeka. Zato svim našim igračima preporučam da prvo završe fakultet u Gradskom vrtu, koliko god to teško bilo u ovim okolnostima, zaključuje Žitnjak.

Uglavnom, ono najvažnije jest da su Osijekovi daroviti igrači osigurani od “krađe” do onog trenutka dok klubu opet ne zagori na financijskom planu. Nažalost, taj trenutak traje...

Dalibor KELER
USPJELI PRIMJER RANOG ODLASKA
Vranješ i Babić

Možda njih dvojica nisu pravi primjeri, jer Vranješ je otišao kada je iza sebe već imao sezonu i pol u prvoj momčadi. Babić je druga priča, jer je odigrao samo pola sezone. Otišli su u paketu u Leverkusen. Vranješ je imao 19, a Babić 18 godina. Uspjeli su obojica, ali rani odlazak ipak je uzeo danak, jer su se prerano igrački ugasili. Tek su ugazili u četvrto desetljeće života, a nema ih više na terenu, a mogli su toliko još dati.

PROCJENA VRIJEDNOSTI PO TRANSFERMARKTU

250.000 eura

Josip Mišić

150.000 eura

Marko Dugandžić

50.000 eura

Antonio Pavić

Nikola Mandić

Andrej Lukić

Nema izražene cijene

Marko Malenica

Karlo Lulić

Andrej Šimunec

KRŠE SE MNOGA FIFA-ina PRAVILA

Hrvatska je eldorado za krađu mladih igrača. FIFA-ina pravila o transferima igrača krše se na sve strane, a da nitko nikada nije snosio nikakve posljedice. Najvažnije je pravilo kako zainteresirani klub, ili menadžer, ne smije razgovarati s igračem bez znanja njegova kluba, ako je ovaj pod ugovorom. To pravilo izravni kontakt dopušta tek šest mjeseci prije isteka ugovorne obveze. Međutim, zbog njega se kod nas nitko ne uzbuđuje, jer to funkcionira prema prijavi, ili ako mediji uhvate strane u “neobranom grožđu”.(D.Kl.)

NEUSPJELI PRIMJER RANOG ODLASKA
Josip Tadić

On je 'eksplodirao' u dresu Osijeka u sezoni 2004./05. i s 18 godina otišao u Leverkusen. Nakon toga promijenio je još sedam klubova, igrao je i za zagrebački Dinamo, ali objektivno, igrački nikada nije dosegnuo razinu koju je najavio u Gradskom vrtu.

MIROSLAV ŽITNJAK

sportski direktor NK Osijek

Morat ćemo stipendijske ugovore potpisivati s djecom od 12 godina, a u toj dobi nitko ne može garantirati da će oni postati igrači.

DOBRA PERSPEKTIVA

NK OSIJEK, OTKAKO JE HRVATSKE, NIKADA NIJE IZBACIO PERSPEKTIVNIJU GENERACIJU

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike