Svijet
NIJEMCI PROMOVIRAJU DRUGAČIJI TURIZAM

Berlinski beskućnici turistički vodiči
Objavljeno 8. kolovoza, 2013.

BERLIN - U njemačkom glavnom gradu "nema odmora dok traje obnova", iz redova tamošnjih beskućnika angažirani su turistički vodiči koji strancima pokazuju grad viđen iz te, ekonomski "žablje perspektive".

Wilmersdorf i Schöneberg mjesta su dobra za ljude bez krova nad glavom. Ondje ima parkova i širokih klupa za naslanjanje umorne glave, dućani su otvoreni 24 sata. Također, puno je odbačenih limenki, beskućnicima nekakvog izvora zarade. Sve je to u glavnom gradu, koji ima deset tisuća ljudi koji spavaju na klupama ili u nekom hostelu, ali ih je čak 24 tisuće na adresi s poštanskim brojem 10999, što u biti znači da su bez fiksnog stana.

"Querstadtein" je naziv projekta prema kojem ljude s Berlinom upoznaju oni koji su među njegovim najočajnijim stanovnicima. Primjerice, Carsten Voss, koji je jedan među njima, u "prvom životu" bio je uspješan menadžer u svijetu mode. Jednog dana jednostavno je postao iscrpljen, zahvatila ga je depresija, malo-pomalo na društvenoj se ljestvici spustio prema dnu. Ovo mu je novi početak uz državnu pomoć. On i slični vodiči svjedoče ljudima o nekom drugom berlinskom životu, objašnjavaju im kakva pravila vrijede na asfaltu da bi se preživjelo u borbi s besparicom i bez adrese. Pomoć staricama, udovicama također je jedna vrsta zarade tih njemačkih proletera koji čekaju bolje dane usred prve ekonomske europske sile.

Berlin ima sustav hostela koji najnesretnijima omogućava spavanje, obrok, tuširanje, brijanje, čak i upotrebu kompjutora te adresu. Imaju na raspolaganju i četiri ambulante, čak i veterinara za one koji imaju psa ili mačku. Carsten poručuje da za taj smještaj postoji deset tisuća zahtjeva, a mjesta je tek tisuću, alternativa je hostel "Vedro nebo". I.Duvnjak

Najčitanije iz rubrike