Sport
KAPETANA IZDALA LEĐA

Smoje: Ne otpisujte me, ovo nije moj kraj!
Objavljeno 9. srpnja, 2013.
Smoje vjeruje da će nakon odlaska pod nož, za 60 dana biti u treningu

Kapetan Osijeka Ivo Smoje najvjerojatnije će propustiti cijelu jesensku polusezonu zbog problema s leđima. Nakon što se konzultirao s nekoliko specijalista i fizioterapeuta, donio je tešku odluku - ići će pod nož!

Trebao je ove sezone biti “tata” mladoj osječkoj momčadi, čak je na početku priprema zračio i neočekivanim optimizmom.

- Bojao sam se kako ćemo izgledati u ovoj sezoni, ali ovi mladi igrači imaju toliko potencijala, dobro se radi i mislim da uopće nećemo biti loši - govorio je prije mjesec dana.

No zdravstveni problemi spriječit će ga da povede te mlade Osijekove snage u novu prvenstvenu avanturu. Izdala su ga leđa, hernija je u pitanju. Uhvatilo ga je gotovo odmah na početku priprema. Isprva se to pokušalo riješiti konzervativnim metodama, ali nije išlo.

- Nemam više što čekati. Svi liječnici koje sam obišao sugerirali su mi operaciju, i to što prije, dok ne stradaju i živci. Nije mi bilo lako, ali morao sam to prelomiti. Idem na operaciju, nema mi druge - kaže Ivo Smoje, kapetan osječkog prvoligaša, pa dodaje:

- Užasno sam ljutit na sebe. Uništio sam se proljetos kada sam igrao pod tabletama, a već tada su bolovi bili jaki. To si nisam smio dopustiti.

Nije rekao, ali pametnom je jasno da proljetos nije želio ostaviti suigrače na cjedilu u najvećem jeku borbe za opstanak. Od kapetana se to ne očekuje, ali posljedice su teške.

Jasno, glavno pitanje koje se postavlja jest je li to kraj njegove nogometne karijere. Ivo nije više u cvijetu mladosti. Na leđima je 35 ljeta i karijera u kojoj se nikada nije štedio. Uvijek je igrao srcem i sa strašću, a takav nogomet strašno troši. Međutim, Smoje se ne predaje.

- Ovo sigurno nije kraj karijere kakav sam zamišljao. U ovom trenutku ni sam nisam načisto što ću. Zdravlje mi je na prvom mjestu, ali ne mogu ovako otići. Uostalom, ta operacija više nije tako komplicirana kao prije. Medicina je jako uznapredovala i danas se, u idealnim okolnostima, nakon takvog zahvata može početi trenirati već nakon dva mjeseca. Zato se ne predajem, vratit ću se ako sve bude prošlo kako treba.

Najveći je problem što u ovom trenutku još ne zna kad će se podvrgnuti operaciji.

- Termin tek trebam ugovoriti. Kažu mi da se na operacije ne ide u ljetnim mjesecima kad su velike vrućine zbog povećane opasnosti od infekcije. Što se mene tiče, ja bih to obavio što prije, ali ću poslušati preporuke liječnika - zaključuje Smoje.

Loše su to vijesti za trenera Tomislava Steinbrücknera, koji se nadao da će mu Smoje biti temelj neiskusne posljednje linije. Njoj bi takav prekaljeni borac i vođa kakav je Smoje i te kako dobro došao, ali, kako stvari stoje, u prvom dijelu prvenstva morat će se snalaziti i bez njega.

Dalibor KELER

Ovo sigurno nije kraj karijere kakav sam zamišljao. Zdravlje mi je na prvom mjestu, ali ne mogu ovako otići, kaže Smoje

TOMISLAV STEINBRÜCKNER

trener NK Osijek

Ivo će nam strašno nedostajati. Kapetan, vođa i godinama među najboljim igračima. Želim mu brz povratak, iako on neće biti nimalo lak.

Najčitanije iz rubrike