Ekonomija
SVE MANJE IZGLEDA ZA 197 RADNIKA

Strojevi Slavonije MK će se zauvijek ugasiti 17. srpnja?
Objavljeno 1. srpnja, 2013.
Slavonija MK ne može nastaviti rad isključivo oslonjena na lohn-poslove

OSIJEK - Nakon što je 17. lipnja Trgovački sud u Osijeku, na prijedlog skupine radnika, otvorio stečajni postupka nad Slavonijom MK d.d. Osijek, s istim datumom Blanka Gambiraža, stečajna upraviteljica, svim zaposlenima na neodređeno vrijeme, njih ukupno 197, uručila je rješenja o raskidu ugovora o radu, a radni odnos prekinut je na isti način i članovima Uprave koji su oslobođeni obveze dolaska na posao. Njima sada teče jednomjesečni otkazni rok, no iako je prigodom otvaranja stečajnog postupka sugerirano da se, ako je to ikako moguće, makar i u manjem obujmu, zadrže radnici i nastavi proizvodnja, to, prema svemu sudeći, neće biti moguće, već će svi oni 17. srpnja prijeći na Zavod za zapošljvanje, a Slavonija MK nakon 70 godina poslovanja zatvoriti svoja vrata.

Naime, radnici Slavonije MK Osijek, nakon otvaranja stečajnog postupka nastavili su proizvodnju. Izvršavaju ugovor za lohn-poslove za stranog naručitelja i njega će okončati upravo istekom otkaznog roka. No, prema riječima, stečajne upraviteljice, taj posao radi se s velikim gubitkom, tako da eventualne nove narudžbe istih ili sličnih poslova više neće biti moguće, jer više nema tko pokrivati gubitke u poslovanju na način kako je to od državnih institucija činjeno posljednjih desetak godina.

Naime, u Slavoniji MK upravo je u tijeku posao od kojeg će u jednomjesečnom otkaznom roku tvrtka prihodovati 350 tisuća kuna, a samo za isplatu plaća za to razdoblje potrebno je 800 tisuća kuna, a da se pritom ne plate i ostali troškovi poslovanja, poput struje, plina i sl. Kako dodaje stečajna upraviteljica, nove poslove moglo bi se preuzeti ali samo ako bi oni mogli pokriti sve troškove, a to je sada naprosto nemoguća misija. Izglede za ostanak radnika na svojim radnim mjestima pogoršava i činjenica da tvrtka ne proizvodi vlastite proizvode negoć radi isključivo uslužne poslove koji u tekstilu svuda stvaraju samo gubitak.

Nastavak proizvodnje u Slavoniji MK bio bi eventualno moguć ako bi prostore i tehnologiju tvrtke iznajmila neka druga tvrtka i pritom zaposlila dio radnika, no oko toga se sada ne vode nikakvi pregovori, jer se stečajnoj upraviteljici za tako što još nitko nije javio. Slavonija MK mogla bi nastaviti proizvodnju i ako bi je netko u dugovoru s AUDIO-om, Poreznom upravom i vjerovnicima prema dogovorenim uvjetima kupio u stečaju, za što također, prema mišljenju stečajne upraviteljice, nema nikakvih izgleda, budući svi prethodni razgovori sa strateškim partnerima nisu dali nikakvog ploda.

Probleme za nastavak poslovanja Slavonije MK usložanjava i činjenica što je među ukupno 197 zaposlenih samo njih 132 u proizvodnji, dok je ostalo režija i administracija. Uz sve to, ovih dana stopa bolovanja kreće se na razini od previsokih 25 posto, a i sve nekretnine tvrtke su pod založnim pravom države i ostalihh vjerovnika.

- I unatoč svemu tome, ovih dana obratit ćemo se na sve moguće adrese, pregovarat ćemo s predstavnicima Ministarstva gospodarstva, Porezne uprave i AUDIO-a, no teško je vjerovati da se u tako kratkom roku može nešto promijeniti - veli Gambiraža. Ipak nešto više o budućnosti Slavonije MK znat će se na zakazanom ispitnom i izvještajnom ročištu 10. rujna. Na njemu će se znati i sudbina radničkih potraživanja za neisplaćene plaće i ostala osobna primanja.

Nikola VUKADINOVIĆ
Bez ulaganja 20 godina

Zanimljivo je da u nekadašnji ponos osječke tekstilne industrije, Slavoniju MK, posljednjih dvadeset godina nije uložena ni jedna kuna, nije kupljen ni jedan novi stroj... Pritom 132 proizvodna radnika sada rade u tvorničkoj hali u kojoj je nekad radilo njih 1.600, pa se na energente troši i nekoliko puta više nego što bi to bilo potrebno. Pritom je, posljednih pet godina isključivo oslanjanjem na lohn-poslove, “rastjeran” sav kreativni kadar.

Mole pomoć gradonačelnika

Radnici Slavonije MK Osijek 26. lipnja uputili su pismo gradonačelniku Ivici Vrkiću, sa zamolobm da im, “ako je to ikako moguće, Grad Osijek pomogne bar nekakvom jednokratnom novčanom pomoći, jer živjeti četiri mjeseca bez plaće, koja ionako iznosi mizernih 2.200 kuna, je postalo nemoguća misija”. Pritom su istaknuli: “Mnogi među nama su samohrane majke, samci, žene kojima su i muževi ostali bez posla pa stoga možete samo zamisliti u kakvoj teškoj situaciji se nalazimo mi i naše obitelji. Vi ste nam posljednja nada.”

Najčitanije iz rubrike