Osijek
PRVE NESUGLASICE U KOALICIJI

Šimić će napustiti koaliciju zbog NO-a i direktora?
Objavljeno 24. lipnja, 2013.

Najave upućenih u politička kretanja kako bi ovako heterogen sastav grupacije koja je nakon lokalnih izbora počela upravljati Gradom, a obuhvaća čak osam različitih stranaka i političkih opcija - SDP, HNS, HSU, nezavisne liste Ante Đapića i Miroslava Šimića, HDZ, Hrvatske laburiste i Stranku umirovljenika - mogao izazvati probleme, ovih dana su se, čini se, počela obistinjavati.

Podsjetimo, od stranaka i opcija koje su uspjele ući u Gradsko vijeće, samo njih tri - HDSSB, Zeleni Hrvatske, te HSP dr. Ante Starčević - nisu proteklih desetak dana sudjelovale u raspodjeli mjesta u nadzornim odborima i na direktorskim pozicijama u gradskim poduzećima. Dosadašnja raspodjela, međutim, nije se svidjela Miroslavu Šimiću i njegovoj Građanskoj opciji grada Osijeka (GOGO). “Neki dan izišli smo s našim uvjetima pod kojima ćemo sudjelovati u novoj gradskoj vlasti. Oni su svima poznati, te za sada nemam više komentara”, kazao nam je Šimić u subotu. On i suradnici, između ostaloga, uvjetovali su da članovi NO-a moraju imati visoku ili višu stručnu spremu uz pet, odnosno srednju stručnu spremu uz deset godina radnog iskustva na rukovodećim poslovima. “Prihvaćanje naših prijedloga od strane svih stranaka koje će činiti novu vladajuću većinu u GV-u, preduvjet su da vijećnici naše kandidacijske liste budu dio te većine”, priopćili su predstavnici liste Miroslava Šimića. Budući da je iz dosadašnjih poteza više nego jasno da se ovaj uvjet ne poštuje, Šimić će, neslužbeno doznajemo, već idućeg tjedna zatražiti hitan sastanak s gradonačelnikom Ivanom Vrkićem, na kojemu će inzistirati da se izmijene određeni članovi NO-a, a u suprotnom će oni napustiti koaliciju. “Učinit ćemo to iako smo svjesni da će i bez nas sastaviti većinu u Gradskom vijeću, jer su se dogovorili s HDZ-om”, kaže nam jedan visokopozicionirani član GOGO-a. S druge strane, sve su glasnije priče kako vrh HDZ-a nije zadovoljan suradnjom lokalnog HDZ-a s Vrkićem i koalicijom SDP-HNS-HSU. No, predsjednik osječkog HDZ-a Damir Kramarić nije nam se proteklih dana javljao na pozive i poruke pa smo ostali bez komentara. U dijelu koalicije navodno vlada i nezadovoljstvo zbog visokih pozicija Ante Đapića, koji je dobio vodeća mjesta u dva NO (GPP i Unikom), a otvoreno “puca” i na mjesto predsjednika GV-a. I na koncu, navodno su se protekloga tjedna događali “lomovi” na liniji s Jaroslavom Pecnikom (laburisti), koji je, kako doznajemo, tražio veću ulogu u koaliciji od postojeće, ali su se nesuglasice izgladile, i to, priča se, nakon njegovog razgovora s čelnikom laburista Dragutinom Lesarom. T. Levak

Vrkić: Ja ne sastavljam NO-e

Gradonačelnik Vrkić djelovao je iznenađen našim upitom u vezi Šimićevog nezadovoljstva. “Nemam informaciju o tome, jer me još nije zvao. Uostalom, ja ne sastavljam nadzorne odbore, nego se time bave stranke i opcije koje se dogovaraju tko će gdje biti. Ja nemam veze s tim, bavim se drugim stvarima. Ako me Šimić kontaktira, rado ću se sastati s njim, ali za NO treba pitati one koji se s tim bave”, Vrkićev je odgovor.

Možda ste propustili...

FESTIVAL CVIJEĆA I DRVEĆA

Bogata ponuda sadnica i cvijeća

DVA DANA RADOVA IZMEĐU RUŽINE I HEBRANGOVE ULICE

Zatvaranje dijela ceste Rokove ulice

Najčitanije iz rubrike