Ekonomija
UPOZORENJE UDRUGE HRVATSKIH PUTNIČKIH AGENCIJA

Novi vizni režim donosi probleme domaćem turizmu
Objavljeno 20. ožujka, 2013.

Vezani članci

SAJAM U BERLINU

Promocija hrvatskog kontinentalnog turizma

OSIJEK - Suočena s problemom viznog režima nastalim zbog nedovoljno razrađene provedbe rješavanja situacije za pojedine emitivne države, reagirala je Udruga hrvatskih putničkih agencija (UHPA), smatrajući da bi to moglo donijeti nemjerljive štete domaćem turizmu i gospodarstvu.

Naime, ulaskom Hrvatske u EU dolazi do viznog režima prema kojem će državljani hrvatskih ključnih emitivnih zemalja poput Rusije, Ukrajine ili Kine morati ishodovati vizu za ulazak u Hrvatsku.

Hrvatska 1. srpnja ulazi u članstvo Europske unije, no u isto vrijeme ne i u schengenski režim, što znači da će se pojedina emitivna tržišta naći u situaciji da za ulazak u našu zemlju neće biti potrebna schengenska viza, nego će morati posjedovati vizu Republike Hrvatske.

Takav nepovoljan sustav po domaći turizam stupit će na snagu već od 1. travnja.

Stoga UHPA upozorava, a s ciljem općeg dobra za sve članice te udruge, kao i za cjelokupni turistički sektor, mjerodavne institucije da još uvijek nisu pronašle model kako riješiti taj problem. Dodaje da bi modeli provedbe i kvalitetne realizacije izdavanja viza potencijalno mogli dovesti do odustajanja velikog broja stranih partnera, te smanjenja broja dolazaka gostiju s tih tržišta. Neadekvatna provedba i nenalaženje rješenja od strane mjerodavnih institucija do danas su stvorili značajne probleme domaćim agencijama. Ako do rješenja ne dođe u najkraćem mogućem roku i s konkretnim planom provedbe, šteta za sve subjekte realizacije nadolazeće turističke sezone, uključujući i državni proračun, bit će iznimno velika, upozoravaju iz UHPA-e. U UHPA-i pritom ističu da nemaju za cilj prozivati mjerodavne institucije, nego apelirati da one ulože sve moguće napore kako bi taj problem bio riješen u najkraćem mogućem roku. Pritom izražavaju nadu da će njihov apel uroditi plodom i dovesti do spasonosnog rješenja, te adekvatnog odnosa mjerodavnih institucija prema prema problemu s vizama.

Nikola VUKADINOVIĆ
Hrvatska gubi goste, a proračun novac

Nedavno su se neke od članica UHPA-e suočile sa situacijom da je određeni broj turističkih predstavnika s tržišta koja iziskuju vizu trebao stići u Hrvatsku u obilazak destinacija i inspekciju smještajnih kapaciteta. Oni su od konzularnih ureda te MVPEI-ja tražili urgentnu vizu za ulazak u RH, a koja se prema međunarodnim pravilima izdaje u roku od 72 sata. Organizatorima putovanja od strane MVPEI-ja priopćeno je kako će o rješavanju ishodovanja urgentne vize biti informirani u roku od 60 dana. Takvim odnosom, koji je posljedica slabo razrađenog sustava izdavanja viza, domaće agencije izgubile su poslovne partnere, Hrvatska je izgubila velik broj gostiju, a državni proračun značajna sredstva.

Možda ste propustili...

KRIZA NEKRETNINSKOG SEKTORA U KINI SE NASTAVLJA

Škripi plan zamjene starih stanova novima

MEĐUNARODNI DAN AKCIJE ZA KLIMU

Svjetska zajednica za održiviju budućnost

Najčitanije iz rubrike