Osijek
NEMAJU DOVOLJNO LJUDI

Na jednog savjetnika
HZZ-a 800 nezaposlenih
Objavljeno 19. listopada, 2012.
U HZZ-u kažu da nove djelatnike ne smiju zapošljavati unatoč porastu broja nezaposlenih

Vezani članci

VELIK INTERES TVRTKI ZA STRUČNO ZAPOŠLJAVANJE MLADIH VOLONTERA

HZZ: Najmanje 600 poslodavaca tražit će mlade volontere 2012.

Prema najnovijim podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, na području Osječko-baranjske županije trenutačno je više od 33.000 nezaposlenih osoba, od čega je njih 8.910 samo u Osijeku.

Na taj broj nezaposlenih dolazi tek 94 djelatnika u pet ispostava Hrvatskog zavoda za zapošljavanje ove područne službe, među kojima su i psiholozi, administratori, pravnici, te stručnjaci za profesionalno usmjeravanje, a tek dio njih zaposlen je na funkciji savjetnika. Tako dolazimo do apsurda koji pokazuje da bi jedan od poslodavaca trebao biti upravo sam HZZ. Ova ustanova pati od krajnje potkapacitiranosti jer na jednog savjetnika dolazi više od osam stotina nezaposlenih, te djelatnici ove službe jedva izdržavaju i sadašnji ritam.

Posebnu paniku među djelatnicima HZZ-a izazvala je i najava da će se nezaposleni s evidencije Hrvatskog zavoda za zapošljavanje morati prijavljivati na burzu jednom tjedno umjesto, kao što je sada slučaj, jednom mjesečno, jer je to praksa javnih zavoda za zapošljavanje unutar Europske unije. No, ne treba zaboraviti - u Europi je prosjek 150 nezaposlenih na jednog savjetnika. U Zavodu napominju kako je cilj da na jednog savjetnika ubuduće bude do 600 nezaposlenih osoba. Zasad se ne planira ni novo zapošljavanje savjetnika, već isključivo korištenje unutarnjih rezervi i preraspodjela djelatnika. No u osječkom HZZ-u kažu kako su unutarnje regrutiranje svojih djelatnika u savjetnike već odavno napravili, pa dodatnih ljudskih kapaciteta za to nemaju. “Kada bi se računalo koliko osoba dnevno obavi razgovor s jednim od naših savjetnika, došli bismo do brojki od kojih boli glava. No mi nove savjetnike zaposliti ne smijemo i moramo raditi najbolje što znamo s kapacitetima koje imamo”, komentira Anto Barukčić, pročelnik osječkog HZZ-a.

Nefreteta Z.EBERHARD
NEZAPOSLENI ĆE POSLODAVCIMA MORATI SLATI 5 ZAMOLBI TJEDNO?

Slijedeći praksu zemalja članica EU-a, nezaposleni Hrvati ubuduće bi se i sami ažurnije trebali prihvatiti traženja posla. To podrazumijeva i da bi HZZ mogao tražiti ubuduće slanje minimalno pet zamolbi tjedno koje se moraju predočiti i savjetniku za zapošljavanje. Očekivati da će vam savjetnik HZZ-a pronaći posao malo je izvjesno ako znamo da će mu prema ovom planu dnevno u ured dolaziti 160 osoba samo pokazati fotokopirane zamolbe poslane poslodavcima.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike