Sport
ZAJEDNICA SPORTSKIH UDRUGA GRADA OSIJEKA

Pravdić se povukao, do kraja mjeseca izbor novog predsjednika
Objavljeno 6. travnja, 2012.
Potkraj ovoga mjeseca bit će održana izborna sjednica na kojoj će biti određeno novo vodstvo

OSIJEK - Tijekom proteklog četverogodišnjeg razdoblja, sada već bivši saziv Skupštine Zajednice sportskih udruga grada Osijeka, održao je 13 sjednica na kojima se raspravljalo o 64 točke dnevnog reda. Zajedno sa svojim izvršnim i nadzornim odborom, uz pomoć Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije, u vrijeme recesije i složene gospodarske situacije, nastojalo se osigurati uvjete za djelatnost, rad i opstojnost sada već 254 članice Zajednice.

Dvorana i proslava

Osnovni zadatak bio je osigurati dovoljno sredstava za realizaciju Programa javnih potreba u sportu za svaku godinu. To je, uz ostalo, istaknuto u izvješću o radu Zajednice u mandatnom razdoblju, koje je, na preksinoćnjem skupu u domu Iktusa, podnio dosadašnji predsjednik Emil Pravdić.

- Analizirajući ostvarene rezultate klubova i pojedinaca u tako složenoj situaciji, smatram da osječki sport nije u cjelini izgubio kvalitetu, nego i dalje predstavlja jedno od vodećih sportskih središta Hrvatske - rekao je Pravdić zahvalivši se pritom na suradnji svim suradnicima jer se, poslije 12-godišnjeg obnašanja dužnosti predsjednika Zajednice, odlučio povući, budući da je, kako je sam rekao, “vrijeme za promjene i nov, mlađi kadar”.

- Vrhunac programskog kontinuiteta skrbi o osječkom sportu bilo je organiziranje, sredinom rujna prošle godine, svečanosti u povodu 50. obljetnice djelovanja, oplemenjeno izdavanjem publikacije “Od SOFK-e do zajednice 1961. - 2011.”, a tijekom našeg mandata realizirana je (krajem 2008., nap.a.) i dugogodišnja inicijativa te želja dviju zajednica da konačno dobijemo veliku višenamjensku sportsku dvoranu.

David, Robert i Tomi

Najuspješniji osječki sportaši u proteklom četverogodišnjem razdoblju, istaknuto je, bili su Iktusov veslač David Šain te gimnastički dvojac Robert Seligman - Tomislav Marković (GD Osijek-Žito). Njihovi uspjesi pronosili su ime Osijeka na brojnim velikim međunarodnim natjecanjima. U protekle četiri godine na međunarodnoj su se sceni, od iktusovaca, osvajanjem medalja, istaknuli i: Mirna Rajle Brođanac, ženska posada dvojca bez kormilara Sonja Kešerac - Maja Anić te Ante Janjić. Uz veslanje, najuspješnije rezultate i rastući interes osječke sportske javnosti bilježila je gimnastika. Seligman i Marković su u razdoblju 2008. - 2011. osvojili ukupno 18 medalja na pojedinačnim natjecanjima Svjetskog kupa te osvajali naslove prvaka Hrvatske. Kontinuirani uspjesi kuglanja u posljednjih 20-ak godina nastavili su se i proteklih godina. Nositelj kvalitete ovog športa je Konikom Osijek, čiji članovi, uz osvajanje brojnih državnih i međunarodnih medalja u konkurenciji mlađih dobnih kategorija, redovito prednjače u reprezentativnim selekcijama na najjačoj međunarodnoj sceni. U izvješću o radu 2008. - 2012. naglašeno je da su u Osijek stizali i pojedinačni naslovi svjetskih prvaka, a osvajali su ih Luka Šimić (Kickboxing klub Sv. Duh, low kick) i Matko Bulka (Kuglački klub Kandit Premijer, mix tandem), odnosno naslov pobjednika Svjetskog kupa (Mario Mušanić, član Kuglačkog kluba Konikom Osijek.

Bilo je i ispadanja

Od klubova, dominirali su veslači(ce) Iktusa, s tri uzastopna naslova (2008.-2010.) najuspješnijeg kluba u Hrvatskoj te nogometašice Osijeka nastavljajući dugogodišnju nadmoć u prvenstvu i Kupu Hrvatske. Titule seniorskog klupskog prvaka Hrvatske u proteklom mandatnom razdoblju Zajednice, stizale su i u Šahovski klub ETF-Osijek, padobransku sekciju Aerokluba Osijek i Dizački klub Slavonija ('11.). Uz to, odbojkaši Murse su potkraj 2011. osvojili Kup Hrvatske, što je ujedno bio i prvi povijesni trofej za osječku odbojku. U klupskim europskim kupovima nastupali su rukometaši, odbojkašice i nogometašice Osijeka, kao i kuglači Konikom Osijeka. Dakako, u izvješću nije izbjegnuta činjenica da je u proteklom razdoblju Osijek izgubio nekolicinu prvoligaških sastava u tradicionalno popularnim sportovima, kao što su rukomet i košarka.

Dragutin KERŽE
članovi skupštine

Dosadašnji saziv Skupštine imao je 23 člana, a u Izvršnom odboru bili su: Emil Pravdić (predsjednik), Damir Kovačić i Ante Vučemilović-Šimunović (dopredsjednici), Slavko Milas, Elza Pintar, Stevan Radovančević te glavni tajnik Željko Širić. Nadzorni odbor imao je za predsjednika, tijekom mandata preminulog Ivana Novakovića, a članovi su bili Darko Tolić i Zoran Vladović. Tolić je naslijedio Novakovića, dok su zamjenski članovi bili Stjepan Djedović i Stjepan Krajnović, potom i Željko Bel.

tko će biti novi predsjednik?

Postupak izbora novog saziva Skupštine, koja će ubuduće imati 25 članova, pokrenut je još u veljači. U tajništvu Zajednice primaju prijedloge predstavnika izbornih jedinica, a izborna sjednica Skupštine bit će održana od 23. do 25. travnja. Zasad se s imenima samo spekulira, posebice o kandidatu za novog predsjednika. Sve će se, međutim, znati na Skupštini, kad će novi skupštinari iz svojih redova izabrati čelnika, s tim što ga može predložiti najmanje pet članova.

Možda ste propustili...

DOIGRAVANJE KOŠARKAŠA ZA ULAZAK PREMIJER LIGU

Riječanima prednost, Brokerima upozorenje

LOŠA ISKUSTVA BIJELO-PLAVIH U TUROPOLJU

Gorica nema imperativ, ali Osječani neće dobiti popust

SUPERSPORT PRVA NOGOMETNA LIGA

Bez pobjednika u Vukovaru i Vinkovcima

Najčitanije iz rubrike