Dome slatki dome
SVJETSKA IZLOŽBA PASA

"Zagreb 2024" ugostio 15.000 četveronožnih ljepotana iz 79 zemalja svijeta
Objavljeno 2. svibnja, 2024.
Najljepše oštrodlake istarske goniče pokazala je uzgajivačnica “Semeljačka” Ivice Boškovića
Zagrebački Velesajam ugostio je najveću Svjetsku izložbu pasa, s gotovo 15.000 prijavljenih rasnih četveronožnih ljepotana iz 79 zemalja svijeta. Uz svjetsku izložbu održane su i međunarodna, nacionalna i specijalne izložbe, broj pasa popeo se na gotovo 25.000, a cijeli je događaj trajao pet dana. Posjetitelji su mogli vidjeti velik broj pasmina, čak 252 zlatna retrivera, 235 francuskih buldoga, 192 sibirska haskija... Posebno su predstavljene i hrvatske autohtone pasmine, dalmatinski pas, bosanskohercegovačko-hrvatski pastirski pas tornjak, istarski kratkodlaki i oštrodlaki gonič, posavski gonič, hrvatski ovčar i mali međimurski pas međi. Organizator, Hrvatski kinološki savez, odradio je lavovski posao, pobrinuvši se da ova važna manifestacija funkcionira besprijekorno. U velikom finalu birali su se najbolji mladi vodiči, najljepši psi hrvatskih autohtonih pasmina, najljepši mladi psi i najljepši pas svijeta (BIS). Najljepše pse na svijetu izabrao je Nikša Lemo, renomirani hrvatski sudac. Osječki i slavonski kinolozi i na ovoj su manifestaciji pokazali vrhunske pse i okitili se laskavim titulama svjetskih prvaka.


Najljepše oštrodlake istarske goniče pokazala je uzgajivačnica "Semeljačka", Ivice Boškovića, čiji su psi titule svjetskih prvaka osvojili i prošle godine u Ženevi. Prvak svijeta je Baljko (i prvak pasmine, BOB), Uglješa Semeljački je viceprvak svijeta, Zara Semeljačka prvakinja je svijeta, a ženka Đulka Semeljačka viceprvakinja svijeta u mladima. Mlada svjetska prvakinja je Joy Od Gazde Blage Petrica iz Đakova, koji je titulu svjetskog prvaka dobio i za hrvatskog ovčara John Wayne od Gazde. Najljepši hrvatski ovčar je Kalliope Certisa, uzgoj Nikole Klemena iz Đakova. Nakon lijepe promocije pasmine i hrvatske kinologije psi se polako spremaju za europsku izložbu pasa u Celju na jesen. Mlada svjetska prvakinja je minijaturni papar-sol šnaucer Heart‘s Winner Megan Marte Dević, irski vučji hrt Demijena Pape, Wolfhouse in Tune r.CAC, a Daenerys of Celtic Pride svjetska je prvakinja u razredu štenadi.

Meksički bezdlaki pas minijaturni Ring Rider Onyx, Ines Kelle, viceprvak je svijeta, a Ring Rider Xtraordinary Kiara svjetska je prvakinja i najljepše štene u standard varijetetu. Shiba Sandre Mišetić, Kibo No Khoshi Nokumi, osvojio je CAC u otvorenom razredu. Jorkširski terijer Lea Monarch Butterfly Babby Sandre Lončarić vice je svjetska prvakinja u razredu štenadi, a Zaragoza of Dare to Dream je treći. Briselska grifonka Yakuza Soul Reclaimer Željke Josić osvojila je treće mjesto u mladima, toy pudl Zdenka Rončevića Rafael CAC u otvorenom razredu, Cute Boy odličan u mladima, My Dream Boy Boni Pannonianridge minijaturni pudl Mirele Župan odličan u mladima. Veliki šnaucer Juno Prima Fortis obitelji Crnoja iz Đakova svjetski je prvak u štencima.


Njemačka doga harlekin Robin Hood Dei Guardiani Dell Arca Marka Mikolića iz Valpova svjetski je prvak i BOS. Graničarski koli New Dream‘s Border Satisfaction Ellany Ipše je r.CAC, a Hyper Paw Every Time With Me odličan 4. u otvorenima. Minijaturni bulterijer Biljane Krušić Starfunkers Addicted to You odličan je treći u razredu mladih, a ženke Havanta Bull Designer‘s Artwork i Soulvic Luisa Dulsinea odlično su ocijenjene, kao i standard bulterijer Bulletshine Commadant. Nova Scotia duck tolling retriver Mirele Bartanić Cruel Summer Angels of Baranya druga je u najmlađima.

Američki staford Dragokan Ozzy Is Great Nevena Kolarika dobio je odličan, a njemački patuljasti špic Dorotee Taslidžić Kingdom of Soul‘s Ofelia perspektivno je ocijenjen u najmlađima. Najljepši pas izložbe je afganistanski hrt iz Čilea.
Jasminka Knežević
Možda ste propustili...

POBOLJŠAVA PLODNOST TLA

Malč savršeno zadržava vodu u tlu

DIZAJN: DRVENI KOMPOZITNI PODOVI

Za vrlo ugodne i tople ambijente

STUDIJA PROUČAVALA ŽIVOTNI VIJEK

Obične mačke žive duže od većine čistokrvnih

Najčitanije iz rubrike