Dome slatki dome
VRTNE GARNITURE ZA UŽIVANJE

Uživajte u vrtu ili na balkonu
Objavljeno 2. svibnja, 2024.
Jastuci, samostalni ili s naslonom, upotpunit će garnituru bojom ili uzorkom
Vrtna garnitura definira vanjski prostor svojim dizajnom, materijalom izrade, dimenzijom i udobnošću. Svi ti elementi određuju njezinu kvalitetu i interakciju s okolicom. Uređenje eksterijera, u ovom slučaju balkona, terasa i vrtova, podjednako je važno kao i uređenje interijera, jer vanjski prostori postaju aktivni sudionici stanovanja u proljetnim, ljetnim i jesenskim mjesecima.

Kombinacije


Vrtnu garnituru možete odabrati u kombinacijama različitih materijala. Kovano željezo i drvo, ratan i staklo, plastificirani pleteni materijali i metal samo su neke od uspješnih kombinacija, koje vrtnu garnituru čine atraktivnijom. Jastuci, samostalni ili s naslonom, upotpunit će garnituru bojom ili uzorkom materijala. Boje odaberite u skladu s okolnim elementima - poput tende, suncobrana, boje fasade i sl. Vrtna garnitura je element koji unosite u postojeći okoliš, pa ga nastojte skladno uklopiti vrstom materijala i koloritom.


Odabir vrtnih garnitura, od kojih ćete one manjih dimenzija uspješno smjestiti i na balkone manjih površina, ovisi o tome koliki komoditet želite i koliko ćete slobodnog vremena provoditi na balkonu, terasi ili u vrtu. Veličina raspoloživog prostora ograničavajući je faktor ako želite masivnije i udobnije stolice ili fotelje, popraćene stolom za veći broj osoba.

Na balkonu


Namjena garniture – za objedovanje ili trenutke opuštanja, utjecat će na odabir dizajna i udobnosti. Nadstrešnice i tende uvelike će zaštititi garnituru od vlage i tako joj produžiti rok trajanja. Stil i način oblikovanja vrtne garniture prilagodite stilu uređenja vašeg doma. Ako garnituru postavljate na balkon ili terasu stana u višestambenom objektu, posvetite pažnju načinu oblikovanja fasade, a osobito vrsti ograde. Sve što se događa na vašem balkonu projicira se na fasadu.
 
Monika Galović Ninić, mag.ing. arh.
Ovalni ili kvadratični
Dvojbe pri odabiru vrtne garniture mogu biti vezane uz oblik stola. Ovalni oblici često zauzimaju više mjesta i omogućavaju smještaj manjeg broja stolica ili foteljica od kvadratičnog stola sličnih dimenzija. Prednost kvadratičnih i pravokutnih stolova jest što ih jednostavno smještate uz slobodni zid ili pregradu, a ovalni ili okrugli uvijek su slobodnostojeći u prostoru i tako zahtijevaju veću tlocrtnu površinu za smještaj.

Možda ste propustili...

TEST: EINHELL TE-MT 18/34 LI SOLO

Svestrani alat može raditi i na baterije

STUDIJA PROUČAVALA ŽIVOTNI VIJEK

Obične mačke žive duže od većine čistokrvnih

Najčitanije iz rubrike