
Mršava srijeda: “Pijac” dva sata čekao prvoga kupca
Za radnu 2025. OPG-ovka Škorvaga kaže: - Bit će loša jer narod nema novca!
ĐAKOVO
OPG-ovci i drugi prodavači na Gradskoj tržnici u srijedu su slobodno svoju zelenu i drugu ponudu mogli iznijeti oko 9, a ne, kao što je to praksa, oko 7 sati. Jer, kaže Marica Kretonić iz Budrovaca, prvog se kupca čekalo čak dva sata. Razlog - oblačno jutro koje se tek oko 9 sati razvedrilo, pa je polovinom dana u Đakovu bilo i 20 °C, no i "nema narod novaca".
Potegnuo iz Valpova
Uistinu, pogled na ''pijac'' u srijedu, jedan od dva glavna tržna dana u Đakovu, ni oko 10 sati nije obećavao. Bila je to mršava srijeda, pa se od subote poslovično očekuje puno više. No ta opća slaba slika tržnice nije vrijedila za sve. Dragan Alšić užurbano je punio vrećice kupaca svojim voćem, a po cijenama već od jednog eura. Potegnuo je čak iz Valpova i na đakovačkoj je tržnici, kaže, redoviti prodavač.
- U dva smjera to je sto kilometara, pa, da se trošak puta opravda, treba prodati barem 100 kila voća, no prava, kvalitetna roba uvijek nađe kupca - kaže Alšić, koji prodaje i kod kuće, u Valpovu.
Pred njim su četiri vrste jabuka - zlatni delišes, jonagold, ajdared i granny smith, a po cijenama od eura do eura i 20 centi. Vrećica od pet kilograma jabuka stoji 3 eura. U gajbama su i k'o dukat žute kruške po 2 i 2,5 eura, dunje, ''gunje'' su 2,5, pola kilograma oraha je 5 eura, a pola kile suhih šljiva 3 eura.
Nešto dalje od Alšićeva stalni je štand Kretonićevih, tu je samo povrtna ponuda. Dok rutinirano, brzo važe robu za kupca, Budrovčanka Marica kaže kako je cvjetača 3 eura, a toliko je i kelj. Krumpir je 1,5, luk, kupus i mrkva su po 2 eura, a celer i peršin po 7 eura. Najviše cijene drže grah ''sumpor'' - 8 te češnjak - 10 eura.
- Prva dva sata nikoga nije bilo, pa je s razvedravanjem bilo nešto kupaca, a sada opet ništa. U prošlu je subotu bilo dosta kupaca; bio je 8. mart, pa se dosta kupovalo cvijeće... - kaže Kretonić, pojašnjavajući to i time da je "srijeda slabija od subote".
Na dijelu štandova su i jaja; cijena im je oko 2 eura za 10 komada. Dio OPG-ova iznio je na štandove cvijeće; šarene se jaglaci, maćuhice, ciklame, tratinčice... Jaglac je 1,5 eura, a maćuhice su 70 centi...
Takve cijene drže i jaglaci i maćuhice na štandu OPG-a Škorvaga iz Punitovaca. Na upit zašto je jedan jaglac euro i pol Blaženka Škorvaga kaže - zbog nabavne cijene i drugih stavki, velikih troškova.
“Ucjenjuju nas"
Primjetna je ponovno seoba kupaca s tržnice u trgovačke centre, koja se svojevremeno dogodila kada su lanci masovno stizali jedan po jedan u grad. Potom su se kupci vratili tržnici "jer žele domaću, lokalnu hranu, žele se hraniti zdravo", a sada opet zbog cijena preferiraju centre.
- Zdrava prehrana je u redu kada se ima novca. Ljudi nemaju novca i pazi se na svaki cent. Centri nas ucjenjuju svojim cijenama, a mi radimo ručno, naša je radna snaga sve skuplja - sada je 6 eura po satu, plus prijava. No što to vrijedi kada je naša salata euro, a centri si mogu dopustiti da bude 70 centi?! - kaže Škorvaga.
Za godinu, tj. ovogodišnju sezonu, kaže da će biti loša, pokazujući prstom u euro i besparicu.
Vjesnici proljeća nagovješćuju da ono i kalendarski stiže uskoro, a na (pred)uskrsnu će se ponudu na tržnici ove godine ipak još pričekati, čak i neprehrambenu poput obojenih šiba za pisanice.