Kolumne
Putničke svaštarije Piše: Slobodan Kadić
Tax free, krpice i vječna tahikardija
Datum objave: 4. siječnja, 2023.
Prošlo je vrijeme plandovanja, novčanici se isprazniše, a ako se nađe nekakva zlatna rezerva za kvalitetni shopping u susjednim državama (zato što su u Hrvatskoj cijene otputovale u nebesa), eto sjajne prilike! Dobro je poznato da putnici i turisti, osim razgledavanja znamenitosti, vole i potrošiti. Posebice ako se tu pojavi neka posebna prilika, primjerice dobra rasprodaja skupih krpica ili parfema, a o cipelama da i ne govorim.

Pečat i potpis


Zlatno je doba tax free kupnje za nas prošlo kad smo ušli u Europsku uniju, pa u tom privilegiju ne možemo uživati u ostalim državama s kojima smo u savezu, ali zato možemo u Turskoj i trećim državama! Naši čitatelji i državljani Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore koji nemaju boravište u RH, a ni boravište u EU-u, mogu npr. u Hrvatskoj ostvariti povrat poreza kada u jednoj trgovini u jednom danu kupe proizvode u minimalnom iznosu od 100 eura. Ta trgovina treba biti u sustavu povrata poreza (na vratima je npr. naljepnica Global Blue, ili neka druga "tax free" naljepnica). Kupac treba imati putovnicu, a trgovci će ispuniti potrebni obrazac PDV-P, ili Tax free te uz njega priložiti račun. Kada se izlazi iz države na carini treba predočiti kupljenu robu (koja se dotad ne smije koristiti) te obrazac s računom kojeg će carinici ovjeriti pečatom i potpisom. Tek tada može se zatražiti povrat poreza, na aerodromima često u gotovini ili povoljnije - na kreditnu karticu. Ako se pitate zašto se kupljeno ne smije koristiti, npr., stranci iz trećih država neće moći ostvariti povrat poreza na automobilske gume ako su ih u Hrvatskoj montirali na automobil. Gume trebaju biti u prtljažniku i tada se može ostvariti povrat PDV-a od 25 posto, ovisno o vrsti proizvoda i visini PDV-a. Iako sam sada opisao proceduru državljana npr. Bosne i Hercegovine kada kupuju u Hrvatskoj, identična je situacija ako hrvatski državljani kupuju npr. u Turskoj.

U Turskoj je iznos PDV-a podijeljen u dvije skupine, 18 % je na elektroniku, satove, naočale, kozmetiku, porculan, keramiku…, a 8 % na tekstil i odjeću, kožnu galanteriju, sagove, cipele, torbice, knjige i hranu. Da biste ostvarili povrat u trgovinama s naljepnicom VAT ili Global Blue, potrebno je kupiti minimalno 118 turskih lira, ili samo šest eura. Svakako ćete profitirati, samo nemojte zaboraviti da nisu sve trgovine u tom sustavu. Obično je riječ o trgovačkim centrima u kojima su i cijene nešto više, ali u Turskoj je većina proizvoda jeftinija negoli kod nas. Znate i sami da smo mi uvijek najskuplji, a sada nas trgovci i u oči lažu da nisu iskoristili promjenu valute da povise cijene i još žive u uvjerenju da će to proći. Kupci sve pamte! Ali, pustimo domaću političku scenu i močvaru, krenimo na neku drugu državu gdje bi Slavonci mogli omastiti brke prilikom kupnje! U Maroku je visina PDV-a 20 %, a minimalna potrošena cifra treba biti 2000 MAD-a, ili 180 eura, a u Srbiji je također 20 posto, samo je minimalni iznos 6000 RSD, ili 50 eura. Neke zemlje nemaju sustav povrata poreza, npr. Velika Britanija ili SAD. Kako Švicarska nije u EU-u, tamo možemo ostvariti povrat poreza, ali on je prilično mali, 7,7 % s kupnjom od 300 CHF, ili 300 eura.

Uglavnom skuplje


Za one koji se pitaju isplati li se kupovati u Duty Free trgovinama u zračnim lukama - uglavnom ne! Kompanije na aerodromima uglavnom profitiraju, a krajnje cijene su u većini slučajeva skuplje nego u vašem gradu. Može se naići na neki jeftiniji parfem u nekim državama, ali to sve više postaje izuzetak nego pravilo. Praktična je kupnja u tim trgovinama ako se zaboravi kupiti neki poklon ili alkoholno piće, a imate samo ručnu prtljagu (u koju se od kuće ne može ponijeti litra domaće šljive), i letite Wizzairom ili Ryanairom. I tako bih mogao do sutra, svaka država ima svoja pravila, ali ako želite profitirati od kupnje, nije naodmet znati i ove putničke trikove, pa uštedite koji euro i počastite se u nekom osječkom finom restoranu.

Jeste li kupili neku aviokartu, ili neki putnički aranžman? Rasprodaje već započinju jer je siječanj tradicionalno suh mjesec, a već kreću i ponude za karnevale, Valentinovo, Dan žena i Uskrs. Presretan sam jer smo konačno u Schengenu, pa ne moramo otvarati "gepeke" prilikom odlaska u Mađarsku ili Sloveniju, a i euro je dobrodošao, samo da trgovci i ugostitelji prestanu sa sirovim strastima i ubrzano snize cijene. Sva sreća pa ostale EU države žive uz normalni puls. Kod nas vječno vlada tahikardija!