Kolumne
filipike Piše: Miroslav Filipović
Tajni sastanci na javnim mjestima
Datum objave: 4. siječnja, 2014.

Bilo je pitanje vremena kada će povlašteni mediji servirati priču o stvaranju urotničkog pakta nasuprot vladajućoj koaliciji. U Zagrebu se, saznaje i prenosi nam iz povjerljivih izvora Jutarnji list, tajno sastaše Radimir Čačić i Milan Bandić.

Inače su ti tajni sastanci na javnim mjestima cinična umotvorina domaćih političara. Ne sastaju se uistinu tajno po svojim kućama i stanovima, već se uz polagane gastronomske nizove dogovaraju za supertajne dealove i predizborne aranžmane. Sve to uz uvijek pouzdano medijsko konobarenje. Tajni sastanci po restoranima bivaju tako uredno posluženi puku, gotovo kao i izvješća iz Sabora i Vlade. Ne treba se čuditi ako iznikne nova PR-ovska forma - službeno priopćenje s tajnog sastanka. Jer, ovdje se tajni sastanci održavaju u slabo kamufliranim separeima za to specijaliziranih restorana. Pa nije li Sanader svoj jedan i pol mandat praktički odradio u nekoliko gornjogradskih i podsljemenskih restorana!? I Milanović se nedavno, kao slučajno, susreo s gazdom EPH u jednom od njih. No, kada je o tajnom susretu Čačić-Bandić riječ, za razliku od svježih jela koja se po takvim restoranima kušaju, njihov je tajni dogovor bio podgrijan poput novogodišnje prasetine iz zamrzivača krajem siječnja.

Dakle, saznasmo da se vladajućoj koaliciji lijevog centra sprema predizborni udarac s lijevog centra. Obnoć ražalovani Čačić vjerojatno nije toliko bijesan na Milanovića (on ga je prekomjerno štitio do posljednjeg dana) koliko na svoje stranačke drugove. Prelaka je bila lakoća kojom se HNS s Pusić na čelu otresao Čačića. On je, naime, uz ionako preblagu kaznu koju služi te s obzirom na svoju vulkansku energiju i bikovsku upornost, prerano bio politički pokopan. A kada je o političkom uskrsnuću riječ, boljeg i empatičnijeg sugovornika od Milana Bandića za početak svoje restitucijske turneje tijekom zimskog otpusta iz (polu)zatvora nije mogao naći. Obojica su željna osvete, spremna do određene granice koketirati s desnim centrom, a imaju i kapaciteta za okupljanje nezadovoljnika s lijevog centra. Pribrojimo li im još Ivana Jakovčića, koji vješto izmiče političkom upokojenju, te ambicioznog Nikicu Gabrića, koji vješto privlači lijeve otpadnike, biva jasnije da Milanovićevom SDP-u najveća predizborna prijetnja stiže s tog naizgled oglodanog lijevog pola. Baš kao što i zdesna, kažu priče, Karamarkovom HDZ-u prijeti narasla popularnost novokonzervativne formacije predvođene Željkom Markić. Do svibnja, kada se održavaju izbori za Europski parlament, novopresložene će snage morati izići na vidjelo. Bit će, dakle, još tajnih sastanaka na javnim mjestima.