Sport
POČINJE STRELJAČKO EP NA 25/50/300 METARA

Josip Kuna probija led prvog od ukupno 17 natjecateljskih dana
Objavljeno 22. svibnja, 2024.
Na vatrenoj liniji Pampasa Hrvatska ima adute u borbi za preostale kvote za nastup na OI-ju u Parizu
Službeno, datum održavanja, odnosno trajanja Europskog prvenstva u streljaštvu na 25/50/300 metara na osječkom Pampasu je od 20. svibnja do 8. lipnja. No srijeda je prvi natjecateljski dan, a na vatrenu liniju će natjecatelji(ce) u pušci na 300 metara. Taj program ukupno će potrajati do 25. svibnja, a onda će streljana u Retfali biti isključivo na raspolaganju onima koji se natječu u pištolju i pušci na 25 i 50 metara. Prvi službeni nastupi u tim disciplinama slijede nam 28. ovog mjeseca.

Ukupno za primat na Starom kontinentu borit će se oko 500 strijelaca iz 34 zemlje, a nastupit će i neki predstavnici neeuropskih zemalja (Meksiko, Venecuela), koji će na hrvatskom istoku testirati formu. Za neke discipline trebat će biti u najboljoj mogućoj, jer na stolu je još osam olimpijskih kvota za Pariz. Po dvije su u muškoj i ženskoj pušci (50 trostav) te pištolju (po dvije na 25 m rapid muški i 25 m pištolj žene).

Borba za Pariz kreće sljedećeg tjedna, a do kraja ovoga ćemo vidjeti tko će najbolje odraditi discipline na 300 metara. Hrvatska će imati samo jednog predstavnika na najvećoj udaljenosti, a to je Josip Kuna, član GSD-a Osijek 1784, koji je na 300 m 60 hitaca ležeći prije šest godina osvojio i svjetsku broncu, a sada ćemo vidjeti koliko može u društvu najboljih europskih puškaša u ovoj disciplini, koja kreće danas (srijeda) od 9 sati. Kuna će inače na Pampasu nastupiti u dvije discipline, poslije ga čeka i 60 hitaca na 50 m ležeći. Inače, GSD Osijek 1784 ima čak pet reprezentativaca za ovu akciju. Osim Kune, tu su još seniori Uroš Kačavenda (pištolj 50 m pojedinačno i ekipno) i Leon Luka Ćelić (pištolj središnjeg paljenja na 25 m), koji su nedavno bili na postolju u Plzenu, na jakom međunarodnom turniru Grand Prix of Liberation. Tu su još i dvije debitantice, juniorke Ivona Plavčić u pušci (3x20 P+E, 60L, trio) i Marija Maglica na 25 m pištolj (P+E).

- Svakako dodatni benefit domaćinstava velikih natjecanja je mogućnost da se s najboljim vršnjacima u Europi okušaju i naše mlade klupske uzdanice. Ne sumnjam da će Ivoni i Mariji ovo biti sjajno iskustvo i poticaj za dalje. Uroš i Leon imali su početkom mjeseca dobre nastupe u Češkoj, koje bi trebali ponoviti i na svojoj streljani - priželjkuje Mirela Skoko Ćelić, trenerica GSD-a Osijek 1784 i jedna od onih koje su i dio stručnog tima hrvatske reprezentacije.

Dio nje je jedan mladić iz Baranje. Darko Tomašević iz Bolmana spada u skupinu najperspektivnijih puškaša u nas, a prigodu da to potvrdi imat će u čak tri nastupa (3x20 P+E, 60L i trio 3x20). Upravo su u pušci, ali onoj seniorskoj, naši najveći aduti u borbi za pariške kvote. Miran Maričić i Petar Gorša pokušat će u Osijeku osigurati vizu za OI. Osim njih, u pušci još nastupaju seniori Andrija Mikuljan (3x20, 60L, duo 3x20) i Josip Sikavica (3x20 RPO, 60L), te juniori Tvrtko Vrcić, Filip Maletić (3x20 P+E, 60, trio) i Luka Jambreuš (3x20, 60). Kod seniorki, u pušci nas predstavljaju Marta Zeljković (3x20, 60L, trio i duo 3x20), Estera Herceg, Amadea Urbas (3x20, 60L, trio) i Tatjana Banjac (3x20 RPO). Osim Plavčić, juniorsku selekciju čine Anamrija Turk, Lea Maslov (3x20 P+E, 60, trio) i Dora Čilaš (3x20 P).

Nino Benčina
Možda ste propustili...

BILI SU BRŽI I AGRESIVNIJI I KONKRETNIJI

Budimir: Boli ovaj poraz, u srijedu nam slijedi finale

BRANDENBURŠKA VRATA BY PETROVIĆ

Jedna kvačica i tvrda njemačka birokracija

TRI KORNERA PENAL UZ OSJEČKO

Osječanke prešle preko Malih Žutih

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana