Novosti
KONSTITUIRAJUĆA SJEDNICA HRVATSKOG SABORA

35 zastupnika stavilo mandat u mirovanje ili dalo ostavku
Objavljeno 15. svibnja, 2024.
Ukupno 35 novih zastupnika u Hrvatski sabor dalo je ostavku ili stavilo mandat u mirovanje zbog obnašanja dužnosti koja je nespojiva sa zastupničkom dužnošću, pa će u Sabor njihove zamjene, doznaje se u srijedu od predsjednika saborskog Mandatno-imunitetnog povjerenstva (MIP).

Ostavke na zastupničke dužnosti dalo je troje europarlamentaraca, Biljana Borzan, Predrag Fred Matić i Mislav Kolakušić, koji bi u suprotnom ostali bez mandata u Bruxellesu. Funkciju nespojivu sa zastupničkom obnaša 15 tehničkih ministara koji su izborili saborski mandat, a to su svi ministri osim Radovana Fuchsa, Marka Primorca i Marije Vučković, kazao je za Hinu predsjednik MIP-a Robert Jankovics. Osim toga 14 izabranih zastupnika također obnaša sa saborskim mandatom nespojive dužnosti župana i zamjenika župana te dužnosti gradonačelnika Zagreba (Tomislav Tomašević) i zamjenika gradonačelnika Zagreba (Danijela Dolenec i Luka Korlaet). Tu su još i dva tehnička državna tajnika, Josip Bilaver, državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture i Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske. HDZ-ov Josip Ostrogović također obnaša sa saborskim mandatom nespojivu dužnost u Upravi ACI-ja. Zbog osobnih razloga mandate su zamrznuli Mario Radić iz Domovinskog pokreta i Ivica Puljak iz Centra.

Kada zastupnik stavi mandat u mirovanje zbog vlastitih razloga, ne može ga aktivirati sljedećih šest mjeseci, no kada ga zamrzne zbog nespojive dužnosti, može ga ponovno aktivirati čim prestane nespojiva dužnost, pojašnjava predsjednik saborskog MIP-a Jankovics.

Prva, konstituirajuća sjednica novog, 11. saziva Hrvatskog sabora održat će se mjesec dana nakon parlamentarnih izbora, u četvrtak, 16. svibnja na Trgu svetog Marka. Sabor je na prvo zasjedanje sazvao predsjednik Republike Zoran Milanović. S obzirom na to da parlamentarna većina nije upitna, može se očekivati da će se Sabor u četvrtak i konstituirati, odnosno da će za svog predsjednika treći put izabrati Gordana Jandrokovića. Kao predsjednik prošlog saziva Jandroković će voditi sjednicu do svog ponovnog izbora, jer tako nalaže saborski Poslovnik. Osim predsjednika, Sabor bi na prvoj sjednici mogao izabrati i pet potpredsjednika, među kojima će Furio Radin biti iz redova nacionalnih manjina, a Ivan Penava iz Domovinskog pokreta. Željko Reiner bit će potpredsjednik Sabora iz redova HDZ-a. Dva potpredsjednička mjesta pripadaju oporbi.

Nakon izbora predsjednika Sabor mora izabrati Mandatno-imunitetno povjerenstvo (MIP) koje će podnijeti izvješće o provedenim izborima i imenima izabranih zastupnika. MIP podnosi i izvješće o zastupnicima koji su dali ostavke na zastupničku dužnost ili stavili mandat u mirovanje zbog obnašanja dužnosti koja je nespojivu sa zastupničkom dužnošću te imenima osoba koje će ih mijenjati u saborskim klupama. O tome, prema Poslovniku, moraju obavijestiti predsjednika Sabora 24 sata prije početka prve sjednice na kojoj, umjesto zastupnika koji su dali ostavku ili stavili mandat u mirovanje, sudjeluju njihovi zamjenici.

Novi zastupnici zatim će položiti svečanu prisegu kojom započinju obnašati zastupničku dužnost, a istodobno će prestati mandat zastupnicima prethodnog saziva Sabora. Svi će zastupnici prisegnuti da će svoju dužnost obnašati savjesno i odgovorno, da će se u svom radu držati Ustava i zakona i poštovati pravni poredak te da će se zauzimati za svekoliki napredak države. H
MILANOVIĆ VJEROJATNO NE DOLAZI
Prva sjednica novog saborskog saziva održava se šest dana nakon što je predsjednik Republike dao mandat za sastavljanje nove hrvatske vlade predsjedniku HDZ-a Andreju Plenkoviću, koji mu je donio 78 potpisa potpore. Iako ju je sazvao, predsjednik Milanović vjerojatno neće doći na prvu sjednicu. Nije došao ni 2020., što je bio prvi slučaj u povijesti konstituiranja Sabora da predsjednik nije sudjelovao. Unatoč najavama da bi se to moglo dogoditi još ovog tjedna, za sada se ne može precizirati kada će Plenković Saboru predstaviti svoju treću vladu. Sam Plenković kazao je kako bi, “teoretski”, glasovanje o povjerenju novoj vladi moglo biti već u petak, no da prije toga treba donijeti Zakon o ustrojstvu i djelokrugu ministarstava.

USKORO SELIDBA
Od 151 zastupnika, HDZ s partnerima ima 61, SDP s partnerima 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, po dva IDS i Nezavisna platforma sjever te Fokus jedan. U Saboru će sjediti i osam zastupnika nacionalnih manjina. Dogovorom s 12 zastupnika DP-a, četvoricom zastupnika nacionalnih manjina i Vesnom Vučemilović, HDZ ima potporu 78 zastupnika. Prva sjednica novog saziva održat će se u zgradi na Trgu svetoga Marka koja bi uskoro trebala krenuti u temeljitu obnovu. Selidba na zamjensku lokaciju, u vojarnu na Črnomercu, predviđena je tijekom ljetne stanke.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SVI KOJI ŽELE PRUŽITI VRHUNSKU USLUGU TRAŽE DOMAĆU RADNU SNAGU

Bez pristojne plaće i smještaja, slavonski sezonci desetkovani

2

NA KOMUNALNOM ODLAGALIŠTU PETROVAČKA DOLA KOD VUKOVARA

U masovnoj grobnici najmanje deset tijela

3

PRIJEPORI OKO PUPOVCA NA ČELU ODBORA I ŠTO TO POKAZUJE

Plenković održao zadovoljnom srpsku manjinu, a DP-u ipak sačuvao obraz