Mozaik
OBLJETNIČKA TURNEJA 2024. I 2025.

Bijelo dugme će 50. rođendan slaviti i s osječkom publikom
Objavljeno 3. svibnja, 2024.
Bijelo dugme ove i iduće godine slavi 50. rođendan turnejom nazvanom "Doživjeti stotu", koja će u Hrvatskoj početi 25. kolovoza s koncertne pozornice Cave Romane u Vinkuranu, pokraj Pule, a nastavit će se u Osijeku, Zadru, Splitu, Rijeci i Varaždinu te drugim hrvatskim gradovima.

Omiljene hitove Bijelog dugmeta iz svih njegovih faza, poput "Ne spavaj mala moja muzika dok svira", "Selma", "Sanjao sam noćas da te nemam", "Na zadnjem sjedištu moga auta", "Ružica si bila, sad više nisi", "Đurđevdan" i "Evo, zakleću se", mnogobrojni obožavatelji imat će ponovno priliku doživjeti uživo u nevjerojatnom okruženju prirode i antičkog kamenoloma u srcu Istre, navodi organizator koncerta Virido S.A. Pula.

Slavljenička turneja kreće 11. svibnja iz Sarajeva, a Bijelo dugme namjerava veliki rođendan obilježiti s čak 50 nastupa na 50 različitih lokacija. Bend će svoje koncerte početi u gradovima bivše Jugoslavije i zatim nastaviti širiti "dugmemaniju" po ostalim gradovima svijeta.

Postavu Bijelog dugmeta na turneji "Doživjeti stotu" čine Goran Bregović na gitari, Alen Islamović i Mladen Vojičić Tifa kao vokali, Điđi Jankelić na bubnjevima, Zoran Redžić na basu i Ogi Radivojević na klavijaturama. Budući da bivši klavijaturisti benda Vlado Pravdić i Lazar Ristovski više nisu među živima, zamijenit će ih dugogodišnji Bregovićev suradnik, multiinstrumentalist Ogi Radivojević.

Bijelo dugme osnovano je 1974. u Sarajevu i aktivno je djelovalo do 1989. godine, u tom razdoblju objavilo je 15-ak albuma, mnogobrojne singlove i nekoliko kompilacija. Svirajući glazbu nastalu pod različitim utjecajima - od rocka i bluesa do folka i etnoelemenata, Bijelo dugme brzo je postalo popularno među mladom publikom.

Nedugo nakon osnutka sklapaju diskografski ugovor s izdavačkom kućom Jugoton i debitiraju singl-pločom "Top/Ove ću noći naći blues" (1974). Treći singl s pjesmama "Da sam pekar" i "Selma" čini prijelomni trenutak njihove karijere, te su pjesme početak onog što će poslije postati "dugmemanija".

Drugi album, "Šta bi dao da si na mom mjestu", pretvara Bijelo dugme u pop-kulturni fenomen ostvarujući rekordne naklade (više od 200.000 prodanih primjeraka) i donoseći prepoznatljive skladbe na razmeđi folka i rocka ("Tako ti je, mala moja, kad ljubi Bosanac", "Ne gledaj me tako i ne ljubi me više", naslovna pjesma i dr.). Njihov utjecaj na glazbenu scenu bivše Jugoslavije bio je golem, a njihovi albumi postali su klasici modernog rocka u bivšoj zemlji. H
Možda ste propustili...

OSJEČKI HIPHOPER VRAĆA SE NAKON DUŽE STANKE

Kandžija je objavio novi singl “Idemo po sreću”

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ODRŽAN U HOLU GRADSKE KNJIŽNICE I ČITAONICE

“Koncert pod zvijezdama”
učenika Glazbene škole J.
Runjanina u Vinkovcima

2

FILM JAKOVA SEDLARA

Molina na setu “260 Days”, stiže Assante

3

JURE BRKLJAČA PREDSTAVIO NOVI SINGL

"Umrit‘ u postole" napisao je Dujmić