Ekonomija
UNATOČ GLOBALNOJ KRIZI ŠIRE I MODERNIZIRAJU PROIZVODNJU

Tvrtka Bjelin Spačva uložila je 20 milijuna eura u novi pogon
Objavljeno 6. veljače, 2024.
Plan je bio u budućem razdoblju, 2024. - 2028., investirati još 50 milijuna eura u nova postrojenja i proizvodne hale furnira i pilane

Globalna kriza zbog ratova u svijetu osjetila se i u najvećem hrvatskom drvoprerađivaču, Bjelin Spačvi, koji je protekle dvije i pol godine u vlasništvu tvrtke Pervanovo Invest AB švedsko-hrvatskog poduzetnika Darka Pervana, koji u Hrvatskoj ima niz drvoprerađivačkih pogona.No, unatoč krizi, Bjelin Spačva, poznata po izradi više vrsta podova, koje izvozi diljem svijeta, ulaže u proširenje i modernizaciju proizvodnje. Naime, velik pad građevinskog sektora na Zapadu utjecao je na segment prodaje podova, koji je čvrsto vezan uz građevinarstvo.

- Prošla godina bila je itekako izazovna. Promjena klime i cijene električne energije i plina utjecale su na cijene bioenergenata u 2023., koje su znatno niže nego godinu prije. Furnirski biznis i dalje je profitabilan i takav je bio i cijele prošle godine - podsjeća Vladimir Bataković, predsjednik Uprave Bjelin Spačve d.o.o., i dodaje kako su se cijene energenata i sirovine stabilizirale, koje su unatoč pritiscima na cijene finalnih proizvoda ostale na razini 2022. godine.

Prvi čovjek vinkovačkog drvoprerađivača kaže kako će ukupni prihodi Bjelin Spačve d.o.o. s posljednjim danom prošle godine biti na razini od 42 milijuna eura, što je smanjenje od 12 posto u odnosu prema spomenutoj 2022.

U vinkovačkom drvoprerađivaču ponosni su, kada je riječ o novim postrojenjima, što su prošle godine uložili 20 milijuna eura u novu zgradu furnira, nove strojeve u finalnoj proizvodnji, a plan je bio u budućem razdoblju, 2024. - 2028., investirati još 50 milijuna eura u nova postrojenja i proizvodne hale furnira i pilane.

- Nažalost, sva ulaganja koja smo planirali u sljedećem razdoblju morat ćemo odgoditi do trenutka oporavka građevinskog sektora, uz koji smo poslovno najviše vezani. Od ove godine očekujemo da ćemo ostvariti bolji rezultat nego u 2023., uz oporavak sektora podova krajem godine. Planirani prihodi su na razini od 2022., oko 48 milijuna eura, te ne očekujemo promjenu inputa, osim pada cijene energenata – kaže Vladimir Bataković.

Hrvatske šume donijele su odluku o raspodjeli trupaca za prerađivače i proizvođače, a u ovoj će ih godini prodavati po povlaštenim cijenama u odnosu prema onima na tržištu. Prema takvoj odluci, vinkovčakoj drvoprerađivačkoj tvrtki pripast će 50,8 tisuća kubika trupaca i s tim količinama Bjelin Spačva je na drugom mjestu pojedinačnih kupaca.

Bataković dodaje kako su sigurni da će i u novonastaloj situaciji, a pri tome se misli na pad potražnje i spuštanje cijena gotovih proizvoda, koje itekako utječu na poslovanje Bjelin Spačve, Hrvatske šume imati razumijevanja i određenim mjerama pomoći da se za ovu godinu drvni sektor održi stabilnim.

Miroslav Flego
Vladimir Bataković

predsjednik Uprave Bjelin Spačve d.o.o.

Ulaganja koja smo planirali morat ćemo odgoditi do trenutka oporavka građevinskog sektora, uz koji smo vezani. Od ove godine očekujemo ostvariti bolji rezultat nego lani

Otvaranje novih radnih mjesta
- Suradnja s Hrvatskim šumama je na najvišoj mogućoj profesionalnoj razini. Korektni odnosi s obje strane, maksimalno uvažavanje i, što je najvažnije, osjećaj odgovornosti u smislu zadržavanja i raspodjele sirovina našim lokalnim drvoprerađivačima. To dovodi do povećanja naših proizvodnih kapaciteta, kao i do novih radnih mjesta - pojašnjava predsjednik Uprave Vladimir Bataković.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

KATARINA KRALJEVIĆ UMJESTO ZDENKA MATAKA

Promjene članova Uprave Erste banke

2

POBOLJŠANJE RODNE RAVNOTEŽE

Direktiva: U nadzorne odbore i uprave kompanija uključiti više žena

3

WALL STREET PAO

U fokusu ulagača je dionica NVIDIA-e