Novosti
REZULTAT PROVEDBE TROGODIŠNJEG EU PROJEKTA

Telefonska linija 116-006 za žrtve nasilja 24 sata dnevno
Objavljeno 28. studenog, 2023.

Trajna telefonska linija 116-006, na koju se 24 sata dnevno za pomoć mogu obratiti žrtve nasilja, kao i 1040 educiranih stručnjaka i medijska kampanja - rezultati su provedbe trogodišnjeg EU projekta "Zaustavimo nasilje nad ženama i nasilje u obitelji - za nasilje nema opravdanja".- U rad smo pustili nacionalni pozivni centar 116-006 za sve žrtve obiteljskoj nasilja, koji radi 24 sata dnevno. Bez obzira na to što projekt završava, taj telefonski broj bit će i dalje aktivan - istaknula je državna tajnica u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Margareta Mađerić na završnoj konferenciji EU projekta, koju je Ministarstvo organiziralo u povodu Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama. Kroz edukaciju u projektu prošlo je više od 1040 stručnjaka, a uz službenike iz ministarstava i ostalih nadležnih tijela prvi put su sudjelovali i predstavnici nevladina sektora, koji su iz svojih iskustava educirali stručnjake kako na najbolji način pristupiti žrtvama nasilja, rekla je. Kroz projekt se provodila i medijska kampanja za osvješćivanje javnosti kako je nasilje potpuno neprihvatljiv oblik ponašanja.

Mađerić je istaknula da je Vlada u posljednja dva mandata s deklaratorne podrške prijašnjih vlada prešla na stvarne aktivnosti i mjere borbe protiv nasilja - izmjenom zakonodavstva, kao i drugih elemenata, što su provodila ministarstva. Podsjetila je kako su od ratifikacije Istanbulske konvencije izgradili šest novih skloništa za žrtve nasilja, tako da je danas ukupno u svim županijama 25 skloništa, a nove izmjene Kaznenog i Obiteljskog zakona daju još višu razinu zaštite žrtve te se štiti djecu. Kaže kako se uvodi femicid, te će se ubojstvo žene kažnjavati kaznom od minimalno deset godina zatvora do kazne dugotrajnog zatvora. "To je jasna poruka Vlade i premijera Andreja Plenkovića da je nasilje potpuno neprihvatljivo ponašanje i da ćemo se svim sredstvima boriti kako bi se broj žrtava i nasilje u obitelji sveli na najmanju moguću mjeru", poručila je tom prigodom Mađerić.

Državna tajnica u Ministarstvu pravosuđa i uprave Vedrana Šimundža-Nikolić istaknula je kako su prevencija i rana faza postupanja najvažnije, jer u procesuiranju i donošenju presude prođe određeno vrijeme. Zato je žrtvi nasilja jako važno dati početnu podršku, napomenula je.Hina
GOTOVO 3000 ŽENA
Izvršni direktor Udruge za podršku žrtvama i svjedocima Miren Špek istaknuo je kako je besplatna linija 116-006, na kojoj radi petero stručnjaka, na godišnjoj razini osigurala pomoć za gotovo 3000 žena i djevojčica žrtava nasilja. Prema njegovim riječima, žene i djevojčice čine 80 do 85 posto svih žrtava kaznenih djela, pa imamo obvezu da sustav ojačamo. "Svaki kotačić u sustavu mora implementirati zakonodavne izmjene da ne budu mrtvo slovo na papiru", poručio je također Špek.

Možda ste propustili...

DRŽAVA PONOVNO “POSUĐUJE” OD GRAĐANA

Moguć upis trezoraca na tri mjeseca ili godinu dana

U ĐAKOVU PROSVJED POLJOPRIVREDNIKA S 50-AK TRAKTORA:

Želimo proizvoditi; mi smo poljoprivrednici, a ne administratori i knjigovođe

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana