Regija
ISKORAK U PISANJU NOVE POVIJESTI

L. Barišić Bogišić istražila neslavensko stanovništvo na vukovarskom području
Objavljeno 25. studenog, 2023.
VUKOVAR - U Državnom arhivu u Vukovaru u petak je predstavljena knjiga "O neslavenskom stanovništvu na vukovarskom području" Lidije Barišić Bogišić. Uz autoricu u predstavljanju su sudjelovali Petar Elez, ravnatelj Državnog arhiva u Vukovaru, i Zlata Živaković-Kerže, znanstvena savjetnica u trajnom zvanju u miru Hrvatskog instituta za povijest u Zagrebu.

Knjiga je nastala nakon dugogodišnjeg i iscrpnog istraživanja u Hrvatskom državnom arhivu u Zagrebu, Gradskom muzeju Vukovar te na temelju službenih glasila, statističkih podataka, onodobnog tiska i relevantne literature.

- Budući da je autorica rođena Vukovarka, područje istraživanja i teme koje je odabirala vezane su za Vukovar i šire vukovarsko područje, u vremenskom razdoblju 19. stoljeća i u desetljećima 20. stoljeća. Kao povjesničarka koja se bavi gospodarskom povijesti istaknula je svu problematiku na višenacionalnom i multikulturnom području i različitoj konfesionalnoj sredini kroz prizmu socijalne povijesti, čiji su važan dio statistički podaci iz popisa stanovništva, kako u vrijeme Austro-Ugarske Monarhije tako i države koja nastaje nakon završetka Prvoga svjetskoga rata - rekla je Zlata Živaković-Kerže.

Dodala je kako je Lidija Barišić Bogišić pristupom obrade navedene teme napravila golem iskorak u pisanju najnovije hrvatske povijesti u kojoj su uvaženi znanstveni standardi istraživanja.

D. Korpoš
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PROJEKT „RUŽIČASTE ZLOĆKE“

Invazivne vrste bit će uklonjene na tri lokacije

2

I PČELARSKA UDRUGA “BAGREM” ŽALI SE NA UVEZENI MED

Sve su učestalije krađe košnica

3

BIORAZGRADIVI OTPAD

Čeminac dijeli 144 kompostera