Regija
SAD DO GRADA 5 PUTA DUŽE

Putem za Pisak do Đakova će imati tri, a sada voze 15 km
Objavljeno 24. studenog, 2023.
Selo Vučevci, prometno slijepo crijevo Općine Viškovci, godinama traži asfalt do ruba grada
VIŠKOVCI/VUČEVCIU Općini Viškovci u tijeku je izrada projekta izgradnje ceste od Vučevaca do Piska, rubnog dijela Đakova, a čiji će asfalt Vučevčane, čije je selo prometno slijepo crijevo, napokon pet puta kraće, a time i brže, od dosadašnje prometne komunikacije povezati s gradom.Vučevčani, u čije se neveliko selo s 230 stanovnika stiže jedino asfaltom iz pravca Forkuševaca, cestu prečicu do grada, do kojeg sada preko Forkuševaca i Viškovaca moraju 15 kilometara, zazivaju već godinama, pogotovo oni koji u Đakovu rade i idu u srednju školu. Put do Piska dug je nešto manje od tri kilometra, a riječ je o nerazvrstanom pravcu koji je u ingerenciji jedinice lokalne samouprave.

- Čim sam preuzeo dužnost općinskog načelnika, nakon lokalnih izbora 2021. godine, Vučevčani su odmah tražili da im se izgradi cesta do Piska koja će im peterostruko skratiti put do grada. Bio je to njihov zahtjev i prethodnoj općinskoj vlasti - kaže viškovački načelnik Petar Zorić.

Projekt je to od približno milijun eura, a koji će Općina aplicirati na natječaj. Za onaj u veljači, kaže Zorić, u ovom je trenutku kasno da se započeti projekt finalizira i u cijelosti pripremi, pa Viškovčani računaju na natječaj pri Ministarstvu regionalnog razvoja i EU fondova za pola godine.

Prečicu do Piska zasad koriste jedino vučevački i drugi ratari za dolazak do svojih njiva. Sada je to u naravi poljski put, a kojim osobni automobili eventualno mogu samo ljeti, za suhog vremena, dok zimi, pri oborinama, kaže Zorić, "auto nije u stanju proći njome".

- Cesta Vučevci – Pisak bit će širine četiri metra. U slučaju uže trase, morali bi se praviti prolazi, proširenja sa strane na svakih cca 200 metara, no projektant nam potonje rješenje nije savjetovao jer da bi to bila skuplja izvedba - kaže Zorić. Podsjetimo, uska asfaltna cesta sa spomenutim proširenjima može se na području Đakovštine vidjeti na pravcu Gorjani – Krndija.

Zorić kaže kako će oko pola kilometra trase morati prolaziti pokraj šume. Dijelom je riječ o šumi Zokovica, a dijelom o privatnom šumskom posjedu.

Nakon što su Vučevci nedavno zahvaljujući EU novcu dobili veliki društveni dom vrijedan gotovo milijun eura, koji koriste udruge za svoj rad, a predviđen je za snaženje društvenih aktivnosti u toj nevelikoj zajednici kao i za djelovanje DVD-a, sada je na redu cesta koja ih direktno treba povezati s Đakovom. Zorić se nada da će biti izgrađena do kraja njegova četverogodišnjeg mandata.

Suzana Župan
Asfalt i od Viškovaca do Jošave
Viškovački načelnik Zorić najavljuje i projekt izgradnje ceste od kraja Ulice kralja Tomislava u Viškovcima do obližnjeg jezera Jošava, dugačke kilometar. Sada je to makadamski put, a asfalt će poslužiti ne samo jošavskim ribičima nego i ratarima što ondje obrađuju zemlju, rekreativcima, zaljubljenicima u prirodu i drugima. Rađena je i rekonstrukcija u spomenutoj viškovačkoj Ulici kralja Tomislava, vrijedna oko 130.000 eura. Dobro napreduje i izgradnja vrtića, trenutačno se radi na grijanju. Zorić najavljuje i skorašnji Božićni sajam, na nogometnom igralištu, gdje će biti postavljen veliki šator, štandovi, a 16. prosinca koncert je Mate Bulića.

Možda ste propustili...

DRUŠTVO NAŠA DJECA JELISAVAC SKUPLJA NOVAC ZA NOVE KLUPE

Žele obnoviti dječje igralište

LOVAČKI SAVEZ NAJISTOČNIJE ŽUPANIJE

Uspjeli povećati brojnost divljači

UDRUGA VOĆARA I VINOGRADA NAŠICE ORGANIZIRALA PREDAVANJE

O zaštiti vingorada i gnojivima

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PRVI PUT NA TRŽIŠTU

Grad je stavio u prodaju
4 stana i četiri zemljišta

2

ZA FOTOGRAFIJE LIPICANACA

Silviji Butković druga nagrada

3

VAŽAN KONTINUIRAN MENTORSKI RAD

Psiholozi o radu s
darovitim đacima