Novosti
DIPLOMATSKI RAT SA SUSJEDIMA

Srbija tvrdi da je diplomat Šnajder “ugrozio sigurnost”
Objavljeno 22. studenog, 2023.

Protjeranog hrvatskog diplomata Hrvoja Šnajdera srbijanska tajna služba (BIA) pratila je duže od godinu dana i ima video i audio snimke njegovih susreta s osobama iz javnog života, pišu beogradski mediji bliski srbijanskoj vlasti, navodeći kako se po tome "nedvojbeno zaključuje" da se bavio obavještajnim radom.Ministarstvo vanjskih i europskih poslova u Zagrebu je protjerivanjem Petra Novakovića, savjetnika u srbijanskom veleposlanstvu u Hrvatskoj, odgovorilo na protjerivanje svog prvog tajnika veleposlanstva u Beogradu dan prije. Ministarstvo vanjskih poslova Srbije u utorak je nazvalo "netočnim" tvrdnje Hrvatske da je protjerivanje srbijanskog diplomata recipročna mjera za protjerivanje Šnajdera, te je od hrvatske strane zatražilo dokaze na kojima to temelji. Provladine Večernje novosti, pozivajući se na "neslužbene, dobro obaviještene izvore", pišu kako je "prvi tajnik veleposlanstva RH svojim aktivnostima ugrozio sigurnost Srbije", tvrdeći da se "kao operativac Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) položajem u veleposlanstvu koristio kao paravanom za subverzivne akcije" protiv Srbije.

“Hrvatska je na protjerivanje svog diplomata iz Srbije mogla reagirati samo recipročnom mjerom", poručio je hrvatski predsjednik Zoran Milanović, dodavši kako odluka Beograda "nije produktivna". "Što je radio hrvatski diplomat? Pretpostavljam, kao i svi hrvatski diplomati - svoj posao", rekao je na konferenciji za medije s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom i premijerom Albanije Edijem Ramom, Sjeverne Makedonije Dimitrom Kovačevskim i Crne Gore Milojkom Spajićem nakon njihova neformalnog sastanka u Skopju. "Protjerivanje hrvatskog diplomata iz Srbije nije produktivna mjera. To ne pridonosi očuvanju postojeće razine odnosa, koja nije baš visoka, mogla bi biti viša", rekao je Milanović. Na pitanje može li se odluka Beograda povezati s time što ondje slijede izbori, Milanović je rekao: "Slažem se s vama, u Srbiji su stalno izbori i dobro je dok su izbori."

Stoltenberg kaže da ne postoji izravna vojna prijetnja članicama NATO-a. No zabrinuti su izazivanjem "secesionističke prijetnje u BiH", napetostima na Kosovu i zamrznutim razgovorima o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, pri čemu je istaknuo da bi uspostava Zajednice srpskih općina mogla biti "važan korak naprijed". "Na zapadnom Balkanu stabilnost ovisi o tome da sve strane odaberu dijalog i diplomaciju ispred konflikta i kaosa", ističe. Milanović je podržao prijedlog premijera Rame za uspostavu formata pod okriljem NATO-a koji bi obuhvatio članice iz jugoistočne Europe i tri zemlje koje to nisu (Srbija, BiH i Kosovo). "To je na neki način korak dalje od Inicijative Brdo-Brijuni", kaže.

Igor Bošnjak
Zoran Milanović

predsjednik RH

Meni je žao zbog te odluke Srbije. Republika Hrvatska je na to mogla reagirati samo recipročnom mjerom iste naravi i istog sadržaja prema srbijanskom diplomatu u Zagrebu.

“ZAVIDNA SVOTA”
Večernje novosti pišu da se Šnajder sastajao s predstavnicima raznih političkih opcija, novinarima, gospodarstvenicima, članovima nevladina sektora, a zanimao se za predizborne aktivnosti u Srbiji, stranačku scenu, kosovsko pitanje, odnose s Rusijom i Kinom, ekonomske prilike i vojni sektor. Tvrde da je raspolagao zavidnom svotom, pa BIA navodno provjerava je li nekima plaćao za ono što su mu prenosili.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana