Svijet
SPORAZUM IZRAELA I HAMASA?

Na pomolu dogovor o puštanju 50 talaca
Objavljeno 22. studenog, 2023.
Pregovori su navodno usredotočeni na to koliko će trajati primirje, kao i na dogovore o dopremi pomoći u Pojas Gaze

Dogovor Izraela i Hamasa, uz posredovanje Katara, o puštanju na slobodu talaca i višednevnoj stanci u borbama, prema izvorima upoznatim s pregovorima, u "posljednjim je fazama" i "bliži nego ikad prije".Pregovara se o puštanju na slobodu 50 civilnih talaca koje drži Hamas i palestinskih žena i djece iz izraelskih zatvora, rekao je izvor. Ako se to ostvari, to će biti najveće puštanje na slobodu talaca i prva razmjena zatvorenika od početka rata 7. listopada, kada je Hamas napao Izrael i oteo 240 talaca.

Šef Hamasa rekao je Reutersu u utorak da je palestinska militantna skupina blizu sporazuma o primirju s Izraelom, iako se smrtonosni napad na Gazu nastavlja i rakete ispaljuju na Izrael. Ismail Haniyeh u izjavi koju je Reutersu poslao njegov pomoćnik nije naveo više detalja, ali dužnosnik Hamasa rekao je za TV Al Jazeera da su pregovori usredotočeni na to koliko će trajati primirje, zatim na dogovore o dopremi pomoći u Gazu i razmjenu izraelskih talaca koje drži Hamas za palestinske zatvorenike u Izraelu. Obje strane će osloboditi žene i djecu, a detalje će objaviti Katar, koji posreduje u pregovorima, rekao je dužnosnik Isat el Rešik.

Mirjana Špoljarić Egger, predsjednica Međunarodnog odbora Crvenog križa (ICRC), sastala se u ponedjeljak s Haniyehom u Kataru kako bi "unaprijedila humanitarna pitanja" vezana uz sukob, navodi se u priopćenju ICRC-a, sa sjedištem u Ženevi. Također se odvojeno sastala s katarskim vlastima. ICRC je rekao da to nije dio pregovora čiji je cilj oslobađanje talaca, ali je kao neutralni posrednik spreman "olakšati svako buduće oslobađanje s kojim se strane dogovore".

Priče o neizbježnom dogovoru o taocima vrte se danima. Reuters je prošlog tjedna izvijestio da su katarski posrednici tražili dogovor da Hamas i Izrael razmijene 50 talaca u zamjenu za trodnevni prekid vatre, koji bi povećao dopremanje hitne pomoći civilima u Gazi, citirajući dužnosnika upućenog u razgovore. Izraelski veleposlanik u Sjedinjenim Državama Michael Herzog rekao je u emisiji ABC-ja "This Week" u nedjelju da se nada sporazumu "u nadolazećim danima", a katarski premijer Sheikh Mohammed Bin Abdulrahman al-Thani rekao je da su preostale dvojbe "vrlo minorne".

Predsjednik Sjedinjenih Država Joe Biden i drugi američki dužnosnici kazali su u ponedjeljak da je dogovor blizu, no činilo se da je sporazum blizu i prije. "Osjetljivi pregovori poput ovih mogu se raspasti u posljednji čas", rekao je zamjenik savjetnika za nacionalnu sigurnost Bijele kuće Jon Finer u NBC-jevu programu "Meet the Press", dodavši: "Ništa nije dogovoreno dok sve nije dogovoreno."

Dijana Pavlović
UN ZAGOVARA RJEŠENJE DVIJU DRŽAVA
Glavni tajnik UN-a António Guterres smatra da Pojas Gaze ne bi trebao postati područje pod zaštitom UN-a nakon rata i poziva sve da u prijelaznom razdoblju pomognu postizanju rješenja dviju država. Prijelazni period uključivao bi i Sjedinjene Države i arapske zemlje. "Svi trebaju uprijeti snage za stvaranje uvjeta za taj prijelaz kako bi se omogućilo jačanje Palestinske samouprave, da bi ona mogla preuzeti vlast u Gazi i da se na temelju toga konačno, odlučno i nepovratno, krene u rješenje dviju država prema načelima koja je većinom uspostavila međunarodna zajednica", rekao je. Palestinska islamistička skupina Hamas preuzela je vlast u tom obalnom području 2007. godine. Rješenje dviju država predviđa nezavisnu palestinsku državu koja kohabitira s Državom Izrael.

Možda ste propustili...

NAPADAČ POČINIO SAMOUBOJSTVO

Četvero mrtvih u pucnjavi u Ateni

PROSVJEDI I U ČEŠKOJ, GLAVNE UDRUGE DISTANCIRANE

Stotine poljoprivrednika u središtu Praga

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana