Osijek
NEPOVRATNA SREDSTVA IZ EU FONDOVA

Domu zdravlja više od 5 milijuna eura EU novca za specijalizacije
Objavljeno 22. studenog, 2023.

Dom zdravlja Osječko-baranjske županije potpisao je ugovor kojim će iz EU fondova dobiti 5.031.477,73 eura za specijalizacije 34 liječnika.- Projekt je započeo prije godinu dana, no potpisan je tek sada. Morali smo početi specijalizacije ranije i dosada je to plaćao Dom zdravlja. To su nepovratna sredstva iz EU fondova kojima će se pokriti trošak specijalizacija liječnika u 100-postotnom iznosu. Novac koji je platio Dom zdravlja dosada bit će vraćen. Osobe koje su na specijalizaciji djelomično će pokriti manjak kadra koji odlazi u mirovinu te će svi oni ostati u Domu zdravlja. Godinama prije ovog projekta u Domu zdravlja nije bilo specijalizacija - rekla nam je Justinija Steiner, dr. med., spec. opće interne medicine, ravnateljica Doma zdravlja Osječko-baranjske županije.

Dom zdravlja, nakon raspisivanja natječaja za prijavu, započeo je u listopadu 2022. godine s 38 specijalizacija za liječnike. Radilo se o 22 specijalizacije iz obiteljske medicine koje traju 48 mjeseci, tri specijalizacije iz pedijatrijske medicine koje traju 60 mjeseci, jedna specijalizacija iz opće interne medicine, četiri specijalizacije iz medicine rada i sporta koja traje 48 mjeseci, tri specijalizacije iz ginekologije i opstetricije koja traje 63 mjeseca, dvije specijalizacije iz područja fizikalne medicine i rehabilitacije koja traje 55 mjeseci, jedna specijalizacija iz područja kliničke radiologije koja traje 63 mjeseca te dvije specijalizacije iz područja oftalmologije i optometrije koja traje 51 mjesec.

No tri su specijalizanta u međuvremenu odustala – za pedijatriju, ginekologiju i medicinu rada, a jedna liječnica zbog rodiljnog dopusta još nije započela specijalizaciju iz obiteljske medicine.

Sandra Lacić
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana