Novosti
STRUČNJACI O OPASNOJ BOLESTI ŽIVOTINJA U SLAVONIJI

Postoje dokazi o ilegalnom premještanju svinja s područja zahvaćenih svinjskom kugom
Objavljeno 28. listopada, 2023.
Prijavljena su i nelegalna klanja te bacanje nusproizvoda u okoliš iako to širi ASK

U okviru "Veterinarskih dana 2023" koji se održavaju u Osijeku, u petak je organizirana tematska rasprava i panel o temi provedbe mjera kontrole i suzbijanja afričke svinjske kuge gdje je konstatirano kako postoje dokazi o ilegalnim aktivnostima premještanja životinja s područja gdje je bila potvrđena bolest afričke svinjske kuge na druga područja gdje se potom pojavila ta opasna bolest.Ljupka Maltar, načelnica Sektora za zdravlje i dobrobit životinja u Upravi za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede, kazala je da posjeduju prijave o nelegalnim klanjima i bacanju nusproizvoda u okoliš bez nadzora, što je direktna ugroza za širenje ASK-a.

Uzroci širenja


"Ne mogu reći da smo zabrinuti, ali ono što je potencijalni rizik u nekim je slučajevima nepridržavanje mjera i o tome imamo sada dokaze i indicije koje dovode do takvih saznanja i to je ono što ugrožava provođenje mjera i zbog čega i dolazi do potencijalnog širenja", rekla je Maltar navodeći kao najveći problem u provođenju mjera loša biosigurnost u uzgojima koji drže svinje, odnosno u tim objektima.

Drži da to stvara rizik od širenja bolesti te stoga apelira na sve da se pridržavaju mjera jer ističe da što se svi prije budu pridržavali mjera, prije će se riješiti situacija na terenu. Optužbe pojedinih udruga uzgajivača svinja koje smatraju kako situacija nije pod kontrolom Maltar ocjenjuje žalosnima i upozorava da treba prvo početi gledati od sebe i popraviti biosigurnosne uvjete. "Da mi sada imamo biosigurnosne uvjete u objektima gdje se drže svinje u redu, mi ne bismo uopće imali problema s afričkom svinjskom kugom", poručila je.

Svi sudionici rasprave konstatirali su kako je u Slavoniji došlo do stagnacije ASK-a i pada broja oboljelih svinja. No, da ASK nije ugroza samo za Hrvatsku nego i za cijeli svijet, tvrdi prof. Lorena Jemeršić, voditeljica Nacionalnog laboratorija za dijagnostiku afričke svinjske kuge, predstojnica Odjela za virologiju Hrvatskog veterinarskog instituta, dodajući kako moramo znati da je ASK proširen od Papue Nove Gvineje do Haitija. "On je sada već na pet kontinenata i svi vodimo bitku za koju još uvijek nemamo rješenje. Bolest je toliko opasna i zarazna da se strahovito teško može kontrolirati", objašnjava Jemeršić ističući kako danas ne postoji nikakav lijek i ne postoje cjepiva protiv ove bolesti koja bi bila registrirana i koja bi bila neštetna. I ona poručuje da je u Hrvatskoj došlo do stagnacije i pada broja oboljelih svinja, što smatra jako dobrim, međutim naglašava kako to ne znači da smo izišli iz rizika, da je on još uvijek ovdje i ovisi o našem odgovornom ponašanju kako ćemo riješiti ovu bolest.

Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Mladen Pavić iznio je podatak da je dosad za 633 vlasnika životinja kojima su svinje eutanizirane isplaćena naknada ukupnog iznosa od 4,9 milijuna eura. "Posljednja dva tjedna pojavnost je u znatnom padu, dnevno bilježimo do tri slučaja i ljudi su u protekla već četiri mjeseca od pojave bolesti shvatili opasnosti s kojima se susreću", rekao je Pavić istaknuvši da je u toj karici osiguranja i zaštite životinja od bolesti, s obzirom na to da nemamo cjepivo ni lijek, glavna karika vlasnik, a potom veterinar koji je na usluzi sve ovo vrijeme.

Rast cijena?


Gordan Jerbić, načelnik Sektora za veterinarski nadzor i nadzor sigurnosti hrane Državnog inspektorata, podsjetio je da su od 26. lipnja, kada je potvrđen prvi slučaj ASK-a, veterinari na terenu zajedno s kolegama iz ovlaštenih veterinarskih organizacija i provode neugodno usmrćivanje u slučaju pozitivnog nalaza.

"Veterinarska inspekcija pojačala je svoju ekipu u Područnom uredu Osijek ekipama iz drugih područnih ureda Zagreb, Varaždin, Split i Rijeka. Dosada se već izmijenilo 18 ekipa veterinarskih inspektora koji zajedno s ostalima provode eutanaziju", zaključio je Jerbić.

Prema njegovim riječima teško je čuti kritike koje pojedinci upućuju na račun rada veterinara jer oni provode posao koji im nije drag, s obzirom na bolest koja se brzo širi, ali to je posao koji se mora odraditi zajedno s Ministarstvom poljoprivrede, koje donosi mjere i naredbe koje su propisane europskim propisima za ASK.

Predsjednik Hrvatske veterinarske komore Ivan Zemljak tvrdi da je za veterinare ovo jako teško jer su završili studij i educirani su da štite zdravlje i dobrobit životinja, a onda se nađu u poziciji da vas javnost gleda kao nekakve ljude koji provode eutanaziju i ubijaju njihove svinje. Istaknuto je kako je Slavonija vezana uz svinje, to je život Slavonca, no svi sudionici sustava moraju kroz sljedeće razdoblje, dva tjedna ili dva mjeseca, zajedno raditi na suzbijanju bolesti i ne smije se dopustiti da ode u ostale dijelove Osječko-baranjske županije, u kojoj je 30 posto cjelokupne hrvatske proizvodnje.

Romeo Jukić, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj OBŽ-a, rekao je da podaci s terena pokazuju kako dolazi do stabilizacije cjelokupne situacije, što znači da trenutačno nema širenja afričke svinjske kuge u Osječko-baranjskoj županiji. "Eutanizirane su svinje na 15 gospodarstava u OBŽ-u i za sada je ostalo na tom dijelu", tvrdi Jukić.

"Ako ubrzo ne budemo riješili problem s ASK-om, govorim kao potrošač, imat ćemo velikih problema s cijenama mesa, koje bi za pola godine do godinu dana mogle otići u nebo", poručio je Goran Jančo, proizvođač i vlasnik farme s više od 2700 svinja.

Tomislav Prusina
Ivan Zemljak

predsjednik Hrvatske veterinarske komore

Za veterinare je ovo jako teško, jer su završili studij i educirani su da štite zdravlje i dobrobit životinja, a onda se nađu u poziciji da vas javnost gleda kao one koji provode eutanaziju i ubijaju njihove svinje.

ČETIRI IZBIJANJA BOLESTI U ITALIJI
Giovannibatista Gvadinini, predsjednik europskog udruženja uzgajivača svinja, istaknuo je da su u Italiji Imali četiri velika izbijanja virusa i to na sjeveru Italije blizu Lombardije. “To je blizu područja koji proizvodi 50 posto naše proizvodnje a Lombardija proizvodi četiri milijuna svinja i razumljivo je zbog čega su svi zabrinuti. Trenutno situacija izgleda pod kontrolom i svakih 15 dana testiramo različite farme. Problem je i oko klanja stoke na područjima koja se nadgledaju jer je zabranjen promet svinja, kako ne bi došlo do kontakta s ostalim proizvodnjama. Za nas je vrlo važna mogućnost nastavka izvoza naših proizvoda stoga zaista moramo blokirati prodor, posebno na farmama”, naglasio je Gvadinini.

MANJAK VETERINARA
Veterinarske dane 2023. u Osijeku organiziraju Hrvatska veterinarska komora, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatski veterinarski institut. U razgovoru s predsjednikom Hrvatske veterinarske komore Ivanom Zemljakom doznali smo kako se najveći problem struke u Hrvatskoj odnosi na manjak veterinara, posebice u velikoj praksi (farmske životinje) i u ruralnim područjima. “O nedostatku veterinara razgovaramo na svim sastancima Europske federacije veterinara, ali se on sve više javlja i na području Balkana, koji je nekada imao dovoljno veterinara, no danas moram reći kako se i u Hrvatskoj i u susjednim zemljama osjeća nedostatak kolega. Pokrivamo maksimalno područja koliko možemo, no i afrička svinjska kuga je sada pokazala da je nedostatak veterinara veliki problem”, rekao nam je Ivan Zemljak. I.Alilović

Možda ste propustili...

HRVATSKI ŠEF DIPLOMACIJE:

Ukrajinu brane ukrajinski državljani

OKO SOA-E IPAK BEZ DOGOVORA

Vlada za Kundida na čelu Glavnog stožera

ZBOG PROMJENA ORGANOLEPTIČKIH SVOJSTAVA OKUSA I MIRISA

S tržišta povučena voda Donat Mg

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana