Magazin
TEMA TJEDNA: PREDIZBORNA KAMPANJA

Krešimir Macan: Priprema za ofenzivu
Objavljeno 30. rujna, 2023.
KREŠIMIR MACAN PR stručnjak za odnose s medijima i stručnjak za političke komunikacije...

Oporba je krenula u kampanju na vrijeme, da nije, zabrinuo bih se. Ako su izbori na proljeće, nemaju što čekati, jer se radi o manje od šest mjeseci do samog finiša kampanje, koji prolete jako brzo. Točno koliko treba da profilirate ključne ljude i predstavite program, koji potom zakucavate u samoj kampanji, kada svoju odluku donosi tek svaki četvrti birač koji na kraju iziđe. Njih troje odluči se puno prije same kampanje, dosta njih u ovom periodu koji prethodi samim izborima, tako da je ovo razdoblje jednako važno kao i sam finiš kampanje. Dobra priprema za brzu i energičnu ofenzivu, ako ćemo to opisati vojnim rječnikom - kaže Krešimir Macan, komunikacijski stručnjak i politički komentator, osnivač i direktor agencije Manjgura.Sandra Benčić iz Možemo! obznanila je vlastite premijerske ambicije, jednako kao i Peđa Grbin, s tim što je SDP za glavnog koordinatora kampanje angažirao Ivana Jozića...

- Peđa Grbin se, izgleda, uspješno izvukao nakon odlučnog NE (Možemo!) velikoj koaliciji na ljevici i konačno se počeo baviti strankom, pa potom i biračima, što se, izgleda, već vidi na rejtingu, koji je čak nešto narastao u rujnu.

Rekao bih, prije svega zbog prestanka svih nepotrebnih rasprava o tome tko je premijerski kandidat SDP-a, te niza javnih nastupa koji su slijedili. SDP je već neko vrijeme u kampanji i prvi je na ljevici krenuo. Ivan Jozić je angažiran kao netko tko bi im vodio kampanju na društvenim mrežama i drugim digitalnim kanalima i to je dobra odluka za SDP. Prije u tom području nisu imali neke zapažene rezultate i očito su odlučili ovaj put pokušati drukčije da bi ih ovaj put imali. A trebat će im.

Možemo! je očito preokupiran vođenjem Zagreba da bi radio nešto još uz to, ali je uspio donijeti odluku o Sandri Benčić kao svojoj kandidatkinji za premijerku, što je isto očekivan potez i dobro je da se dogodio. Jer sada počinje profiliranje Benčić kao premijerke, intenzivnije građenje njezina javnog profila u javnosti i zato se nemojte čuditi ako je bude više nego prije u medijima. Osim što je relativno novo lice u utrci za Markov trg, Možemo! želi preko jake kandidatkinje za premijerku, koju će intenzivno nuditi javnosti, nacionalno pokriti nedostatak jačih organizacija mimo Zagreba i nekoliko drugih manjih sredina.

Most je već mjesecima u kampanji, otvara afere HDZ-u i nastoji mu time srušiti rejting, što zasad ne polazi za rukom, a zasad nema ni većeg rasta rejtinga Mosta - tako da se više radi o profilaciji njih samih kao beskompromisnih boraca protiv korumpiranog sustava na čelu s HDZ-om. Bit će zanimljivo hoće li upravo oni proći u Rijeci ili će HDZ osvojiti nikad više mandata u toj izbornoj jedinici.

Domovinski pokret je također u jednom dobrom kampanjskom modu, stalno netko nastupa u medijima, ima stav, komentira i to se prenosi na društvene mreže, što mu osigurava siguran prelazak izbornog praga u Slavoniji, a možda i u Dalmaciji.

I to bi bilo to. Centar se očito još traži, ali ne uspijeva iskoračiti iz Splita i Dalmacije, no vjerujem da će biti iznenađenja i novih imena na izborima. Velik je broj neodlučnih birača, veći nego ikad prije, i moguće je da njih privuče netko posve novi. Na takve upravo cilja Centar, među ostalima, ali i regionalci poput IDS-a i Reformista.

Što se HDZ-a tiče, rejting mu je i dalje nedostižan za sve druge stranke. Kako to komentirate?

- HDZ je prilično stabilan u svojem biračkom tijelu nakon proteklih sedam godina i on igra na sigurnost i stabilnost, na provjerenu kartu, te svoje iskustvo u vođenju države kroz ove krizne situacije koje su nas zatekle. Naravno, tu je i euro i Schengen te drugi brojni uspjesi poput Pelješkog mosta. Vidite da se najavljuje završetak autocesta na sve strane, što je potvrda da je HDZ duboko u kampanji. Počeli su redoviti obilasci županija, s time što je, izgleda, poseban naglasak stavljen na inače crvenu 8. izbornu jedinicu, u kojoj su jako aktivni i premijer Andrej Plenković i potpredsjednik Vlade Oleg Butković (druga cijev Učke i dovršetak Istarskog ipsilona u punom profilu, spojna cesta za luku Rijeka, 3. maj). Tu se nagađa da sa svim infrastrukturnim projektima u Istri i Rijeci žele prvi put uzeti čak pet mandata u odnosu prema standardna tri mandata. S druge strane, u negativnoj će kampanji pokušati prikazati oporbu nezrelom i nesposobnom voditi državu u ovako izazovnim vremenima i pozicionirati se kao jedina opcija na koju se može ozbiljno računati, a to će potvrđivati dosad učinjenim. HDZ-ovim biračima ne smetaju toliko prozivanja za afere sve dok imaju jasnu argumentaciju oko njih od čelnih ljudi stranke.

Kakva bi mogla biti taktika, retorička i komunikacijska, Možemo!, SDP-a, Mosta, DP-a, IDS-a...?

- Možemo! i SDP će pokušati mobilizirati birače na anitkorupcijskoj priči i potrebi da se ovakav HDZ mora maknuti s vlasti zbog dobrobiti cijele Hrvatske. E sad, hoće li to biti dovoljno, vidjet ćemo, jer i njihovi birači prvenstveno gledaju hoće li im i s kim biti bolje u svakodnevnom životu sljedeće četiri godine. Tu će morati ponuditi jasne i provedive mjere i obećanja u svojim programima jer ustrajavanje samo na temi korupcije vjerojatno neće biti dovoljna motivacija za promjene. Vidimo to na Mostu, koji je najveći kritičar HDZ-a zbog korupcije, a rejting je i jednima i drugima stabilan, no HDZ-ov više od tri puta veći. Domovinski pokret ostat će unutar svojih dosadašnjih politika, iako bi u Slavoniji, prvenstveno 5. izbornoj jedinici, mogao bolje proći ako osvijesti Slavoncima tko je u biti najviše pridonio da je stanje u tom dijelu Slavonije takvo kakvo jest. IDS je otišao u koaliciju s PGS-om i vjerojatno imaju najmanje svoja tri standardna mandata uz već standardne regionalne politike - više decentralizacije i više novca za svaku regiju u odnosu prema centralnoj državi.

Kako komentirate najavu povratka Tomislava Karamarka u aktivnu politiku...?

- Karamarko se vraća nakon osam godina, očito računajući da je nakon dva mandata Andreja Plenkovića vrijeme za promjene na hrvatskoj političkoj sceni. No HDZ je jak i stabilan od centra nadesno, a Most i Domovinski pokret također su stabilni u svojem biračkom tijelu, više desno i krajnje desno. Istraživanja sugeriraju da je najmanje neodlučnih na desnici, a najviše onih koji računaju upravo na te glasove. Uz Karamarka tu je i Karolina Vidović-Krišto te Suverenisti i HSP. Ako se tako analizira, male su šanse da svi ostvare rezultat s kojim prelaze prag od 5 %, iako je to moguće pojedinačno izboriti u izbornim jedinicama, prije svega u Slavoniji i Dalmaciji, na što će vjerojatno i računati. Dakle, vrlo nezahvalna situacija za povratak u politički ring, a desno i kranje desno velika je gužva... (D.J.)

Možda ste propustili...

DIJALEKTIKA, RAD I KAPITAL: NOVI POGLEDI NA STARE IZAZOVE

Budućnost je u sadašnjosti, kapitalizam je to prvi shvatio

HENRY KISSINGER: SMRT VELIKANA

Američki ministar iz Bavarske

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

UPRAVLJANJE DRŽAVOM (II)

Mirjam Jukić: Pravi državnik
je i politički poduzetnik

2

PROF. DR. SC. TOMISLAV PLETENAC, KULTURNI ANTROPOLOG S FILOZOFSKOG FAKULTETA U ZAGREBU

Današnji svijet trebamo promatrati mrežno, a ne više hijerarhijski

3

TJEDNI OSVRT

Bože sačuvaj! I Petrov i Penava bi sastavljali vladu