Osijek
FILANTROPSKA ŠETNJA

Tragovima bogate ostavštine donjogradskih dobročinitelja
Objavljeno 27. rujna, 2023.
Grgur Marko Ivanković podijelio je svoje znanje s Osječankama i Osječanima

U svjetlu najave izgradnje budućeg bolničkog kompleksa u Osijeku zgodno je prisjetiti se i kada je, zbog kojih razloga, a u konačnici i čijim sredstvima, izgrađena bolnica kojoj posljednjih 150 godina gravitira Osijek i "pola" Slavonije.U tjednu u kojemu se diljem Hrvatske obilježava filantropija/dobročinstvo ni Osijek nije iznimka. Niz je aktivnosti, a u utorak poslijepodne priređena je filantropska šetnja gradom - šetnja ulicama Donjeg grada u kojoj se moglo upoznati filantrope koji su kroz povijest svojim dobrim djelima ostavili trag na dobrobit Osijeka i njegovih stanovnika.


- Ovim šetnjama upoznajemo naše građane s tim kakav bi bio naš grad da nije bilo filantropa kroz povijest - rekla je uvodno Dijana Živaković iz Zaklade Slagalica, kojoj se u organizaciji osječkog Tjedna filantropije priključila i Zaklada Srce grada Osijeka.

- Jedan od tri možda najveća donatora, Huttler, osječki kožar, podrijetlom je iz Donjeg grada. Zahvaljujući donaciji novca i cjelokupne imovine Huttler-Kollhofer-Monspergerove zaklade izgrađena je 1874. godine tada najmodernija bolnica u Austro-Ugarskoj i zbog toga smo se okupili u Donjem gradu - rekao je Grgur Marko Ivanković, povjesničar umjetnosti, koji je skupinu znatiželjnika i ljubitelja osječke povijesti poveo u dvosatnu šetnju.

Krenulo se s Trga bana Jelačića, bila je to prigoda podsjetiti se na povijest nastanka Osijeka kao jedinstvene gradske cjeline, toga zašto se Gornji grad više približio Tvrđi od Donjeg grada te da je na mjestu gdje je šetnja počela bilo groblje!

Zastalo se potom u Huttlerovoj ulici, pričalo se u parku kod bolnice, došlo i do spomenika Husarima koji su poginuli u Dravi.


- To je zanimljiv spomenik, malo izvan ruke i o kojemu se malo zna. No i on je zgrađen donacijama građana Osijeka i Vukovara - informirao je okupljene Ivanković.

U Tvrđi se stalo ispred kuće koju je, kao svoju donaciju, 1782. poklonio Kollhofer. Šetanja je zaključena kod kapelice Kamenoga križa, koja je podignuta krajem 18. stoljeća u baroknom stilu i koja čuva ljubavnu priču nesretnog završetka.

- No vezana je uz jednu od najvećih osječkih dobrotvorki - Adelu Desaty, koja je svu svoju imovinu ostavila Gradu Osijeku. Nedugo nakon što je potpisala ugovor o donaciji, netko ju je ubio dok je šetala upravo u blizini Kamenog križa. Grad Osijek je ubrzo nakon toga, potaknut količinom novca i imovine koju mu je ostavila, odlučio (tadašnju) Ulicu divljeg čovjeka preimenovati u Ulicu Adele Desaty - zaključio je šetnju Ivanković.

Osijek je pripremio i cijeli niz dobročiniteljskih akcija, do petka je postavljena izložba Filantropski vremeplov, kojom se prikazaje bogata filantropska povijest grada.

- Ovo je prigoda upoznati građane s filantropijom kroz povijest, na filantropiju potičemo potom različitim aktivnostima, a jako nam je važno, kroz edukativne igre, učiti djecu što je to filantropija i zašto treba bila filantrop cijeli život - stava je Živaković.

Dario Kuštro
ULAZNICA = DONACIJA
U Tjednu filantropije, nakon jučerašnje potrage za filantropskim blagom, kojom prigodom se devet škola natjecalo tko će prvi obići sve filantropske punktove u užem središtu grada, danas će se, na Trgu slobode, Osječanima predstaviti sve udruge civilnog društva.

Tjedan filantropije bit će zaključen u petak predstavom u Dječjem kazalištu “Filantropija u uvali divljih mačaka” (18.30). Ulaznica je u obliku donacije, bez nje se neće moći ući na predstavu, a tako prikupljenim sredstvima obnovit će se kuhinja u prostoru kojim se koristi Društvo “Naša djeca”. “U predstavi sudjeluje 50-ak djece, koja će ovom prigodom i nas starije naučiti što je to filantropija, bit će zanimljivo, dođite”, poziva Dijana Živaković iz Zaklade Slagalica.

Možda ste propustili...

SISTEMATIZACIJA

Seminar za poduzetnike

NISU ZA PUTNIKE, NEGO ZA OBUKU NOVIH VOZAČA

Tramvaji su opet na tračnicama

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana