Novosti
ISKUSTVA SA ZAPOŠLJAVANJEM STRANACA:

Radnici se vrate kad osjete troškove života na zapadu
Objavljeno 27. rujna, 2023.
"Hrvatsku predstaviti kao zemlju koja nudi visoku kvalitetu života izvan radnih sati"

Hrvatska je suočena s velikim deficitom radne snage. U tržišnoj utakmici za radnicima, kao mala otvorena ekonomija koja ulazi na tržište desetljećima nakon svojih konkurenata - velikih europskih zemalja - imamo nepovoljniju poziciju za natjecanje i poslodavci ne dobivaju dostatni broj kvalificiranih radnika, istaknuto je na konferenciji "Zapošljavanje stranih radnika preko agencija: potrebe, izazovi, rješenja" u organizaciji HGK Komore Zagreb.Moramo ulagati veliki trud u pozicioniranje na tržištima s kojih radnici dolaze, kazao je predsjednik HGK Luka Burilović. "Trebamo znati koja su to tržišta koja nam mogu ponuditi radnike sa specifičnim znanjima. Zato je Hrvatska gospodarska komora, s Ministarstvom rada i Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, u pokretanju projekta predstavljanja hrvatskog tržišta rada na potencijalnim tržištima radne snage", kazao je Burilović ističući da je cilj izići izvan granica i predstaviti se potencijalnim radnicima i kao zemlja koja nudi visoku kvalitetu života izvan radnih sati.

Na panelu "Iskustva iz prakse: gdje smo i kamo idemo?" govorilo se o prednostima i izazovima s kojima se suočavaju hrvatski poslodavci prilikom zapošljavanja preko agencija. Zanimljivo je iskustvo iznio Sanjin Purić, predsjednik Uprave GP Krk. Od 900 zaposlenika oko 400 njih su stranci, najviše iz BiH, ali znatan broj je i iz dalekih zemalja. Zapošljavaju strane radnike preko domaćih i stranih agencija, ali ističe da su im se kao najbolji pokazali kandidati koje preporuče postojeći radnici. "Fluktuacija stranih zaposlenika u ovoj građevinskoj tvrtki je velika, strani radnici odlaze na zapad za boljim uvjetima", kaže Purić. Predsjednik Uprave Metal Producta Igor Vrdoljak veliku fluktuaciju naveo je kao problem kod domaćih zaposlenika, ali ne i stranih jer se, kaže, kod njih kvalitetno provede selekcijski postupak. "Činjenica je da su neki otišli na zapad, ali se vraćaju. Postali smo zanimljivo mjesto, plaće rastu. Kada usporede troškove života na zapadu, neki radnici nam se vraćaju", rekao je Vrdoljak.

Dijana Pavlović
VELIKI RAST BROJA AGENCIJA ZA POSREDOVANJE I PRIVREMENO ZAPOŠLJAVANJE
Do 21. rujna izdano je 129.038 radnih dozvola stranim državljanima. Usporedbe radi, u cijeloj prošloj godini izdana je 124.121 dozvola, što je bilo porast od 51,5 posto u odnosu prema 2021. ili čak 279 posto u odnosu prema 2018. godini. Mijenja se i struktura stranih radnika po državljanstvu - tradicionalni bazeni u regiji ispražnjeni su te se u potrazi za stranim radnicima poslodavci sve više okreću dalekim azijskim zemljama. Od deset zemalja iz kojih danas najviše dolaze strani radnici, za njih iz šest zemalja izdaju se vize, što usporava vrijeme njihova dolaska u Hrvatsku. Takva su kretanja generirala nagli rast agencija za zapošljavanje, kako za posredovanje tako i za privremeno zapošljavanje, kojih je gotovo 600, naveo je predsjednik Komore Zagreb i savjetnik predsjednika HGK Josip Zaher.

Možda ste propustili...

ANTUN GOLUBOVIĆ, ODBOR ZA SVINJOGOJSTVO HPK-A

Konstruktivnim razgovorom naći rješenje za zajedničke probleme

IZBORNA SKUPŠTINA HRVATSKE ZAJEDNICE ŽUPANIJA

Plenković: Osnažili smo županije

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana