Kultura
IZLOŽBA U GRADSKOM MUZEJU VUKOVAR

Donacija umjetnina slikara Antona Cetina iz Kanade
Objavljeno 21. rujna, 2023.
Prvih 30 djela Cetin je poklonio muzeju 2019., a sada je darovao još 30

U Gradskom muzeju Vukovar postavljena je izložba 60 umjetničkih djela akademskoga slikara iz Kanade Antona Cetina. Prvih 30 djela Cetin je poklonio muzeju 2019., a sada je darovao još 30, rečeno je na otvorenju.Darovao djela


Cetin je rođen 1936. u selu Bojani kod Čazme. U Zagrebu je išao u srednju školu, gdje je maturirao na Školi primijenjenih umjetnosti. Potom je išao na Akademiju likovnih umjetnosti i diplomirao u klasi prof. Marijana Detonija. Na njegovo rano stvaralaštvo utjecao je slikar i grafičar Albert Kinert. U Hrvatskoj je radio kao ilustrator i dizajner do odlaska u Pariz 1966., gdje je ostao dvije godine. U Parizu je radio za izdavačku kuću Larousse i u tom je razdoblju nacrtao više od 300 radova u raznim tehnikama. Potom se trajno nastanio u Kanadi i 1986. je proglašen najboljim umjetnikom u toj državi. Radio je kao profesionalni slikar i grafičar. U Hrvatsku se prvi put vratio 1986. i tada je objavljena monografija o njemu, a u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt organizirana je prva velika izložba njegovih djela.

Jedan od njegovih važnijih radova je pjesničko-grafička mapa "Amerika Croatom America", koju je objavio zajedno s hrvatskim književnikom Stjepanom Šešeljom, ujedno i njezinim izdavačem. Mapu su darovali papi Ivanu Pavlu II. 1989. prigodom primanja u Vatikanu. Također su grafičku mapu darovali 1993. Gradskom muzeju Vukovar za likovnu zbirku "Muzej Vukovara u progonstvu" koja je u to vrijeme formirana na inicijativu bivšeg ministra kulture Bože Biškupića. Cetin je nastavio s donacijama te je 1996. poklonio veliko ulje na platnu "Uskrsnuće", akrilik na platnu s prepoznatljivom temom djevojke s pticom, koja se nalazi u stalnom postavu vukovarskog muzeja. Prvu sliku djevojke s pticom naslikao je 1959., i to je začetak njegova stvaralaštva.

Sudjelovao je na više od 200 samostalnih i skupnih izložaba, a djela mu se nalaze u mnogim svjetskim muzejima, galerijama i kolekcijama. O njemu su snimljeni dokumentarni filmovi u Njemačkoj i Kanadi. Galerija Anton Cetin sa stalnom postavom slika, crteža i grafika utemeljena je 2001. i sadržavala je u početku 19 radova, a kasnije je zbirka nadopunjena s još šest radova. Dobitnik je odličja Reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića i Reda hrvatskog pletera za osobite zasluge u kulturi. Ljubitelji likovne umjetnosti mogu Cetinovu izložbu pogledati u Gradskom muzeju Vukovar do 5. listopada.

Još jedna nagrada


Treba istaknuti kako je ova vukovarska kulturna institucija prije nekoliko dana dobila još jednu u nizu nagrada i priznanja za dugogodišnji uspješan rad. Kako ističu iz muzeja, ne skrivajući ponos zbog novog priznanja, osvojili su nagradu "Zlatni pin" u kategoriji "Dvorci i palače" kao jedan od deset najbolje ocjenjenih dvoraca u Hrvatskoj od korisnika aplikacije Google Maps. Ovo priznanje dodjeljuje tvrtka Google, ali je zapravo izraz divljenja korisnika aplikacije Google Maps prema lokaciji.

Projekt "Zlatni pin" započeo je 2020. u Poljskoj tijekom obilježavanja 15. rođendana aplikacije Google Maps. Kako su projekt vrlo dobro prihvatili ne samo dobitnici nego i korisnici koji su osjetili lokalni ponos, tvrtka Google odlučila ga je proširiti i na druge zemlje.

Od ove godine projekt se provodi i u Hrvatskoj, a iz Gradskog muzeja Vukovar naglašavaju kako je nagrada osvojena zahvaljujući posjetiteljima, suradnicima, kolegama i prijateljima ove institucije.

Dragana Korpoš
Možda ste propustili...

POŽEŠKA KNJIŽEVNICA PREDSTAVILA SVOJA DJELA

Lana Derkač u Skoplju i Prištini

DUBRAVKO SERTIĆ VINKOVČANIN IZLAŽE U ZAGREBAČKOM MSU

Jedna je od mojih brojnih uloga u životu i biti slikar

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ART FAIR “NESVRSTANI”

U Laubi radovi 112 umjetnika

2

PREMIJERA U OSJEČKOM HNK

“Prodana nevjesta” zaslužila je ovacije

3

POSLJEDNJA OVOSEZONSKA PREMIJERA

Opera "Prodana nevjesta" premijerno izvedena u osječkom HNK-u