Regija
TERMINI SAHRANA PONOVNO PO/PODNEVNI

Broj pokopa vratio se na pretpandemijsku razinu
Objavljeno 14. rujna, 2023.
Pokopi opet u 13, 14 te 12 sati. Dosad u 2023. bila 222, a lani 272 pogreba
ĐAKOVO - Đakovački komunalac Univerzal od početka ovog tjedna, od ponedjeljka, ponovno je termine pokopa na đakovačkom Gradskom i grobljima po prigradskim naseljima vratio u rano poslijepodne, a u slučaju potrebe i u podne, pa se one ponovno održavaju u 13, 14 te 12 sati. U ljetnom dvomjesečnom režimu, a radi izbjegavanja velikih vrućina, od 12. srpnja do 12. rujna, pokopi su se održavali u 10, 11 i 12 sati. Kada je svojevremeno đakovački komunalac uveo prijepodnevne termine, bilo je čuđenja,cpa i negodovanja građana na tu praksu, no u Upravi groblja doznajemo kako nijedna ožalošćena obitelj u razdoblju ljetnih termina pogreba nije izrazila nezadovoljstvo ili negodovanje zbog ranije satnice te da se broj Đakovčana nazočnih pogrebima nije razlikovao od posjećenosti pogreba u redovitim terminima.

- U tijesnoj je vezi s brojem okupljenih na posljednjim ispraćajima i pitanje je li taj dolazak stvar navade sredine ili izraz pijeteta prema preminulome, osobne potrebe i iskrene želje za oproštajem od pokojne osobe. Kao pogrebnik smatramo da će, bez obzira na vrijeme pokopa, sahrani uvijek nazočiti svi koji ondje doista trebaju biti, a to su obitelj, rodbina i prijatelji preminuloga. Svaki poslodavac koji ima imalo ljudskosti svom će zaposleniku omogućiti kratko izbivanje s radnog mjesta za trajanja pogreba, posebno u ovakvom manjem gradu gdje je sve blizu - kaže Danijel Geošić iz Univerzalovih Odnosa s javnošću. U dva mjeseca (prije)podnevnih termina sahrana na Gradskom i grobljima prigradskih naselja pokopane su 53 osobe. Univerzalova pogrebna statistika za dosadašnji tijek 2023. godine, od 2. siječnja do prošlog utorka, 12. rujna, kaže kako je na Gradskom groblju u tom vremenu sahranjeno 147, a u prigradskim naseljima 75 osoba, ukupno 222 pogreba. U istom periodu prošle godine u Đakovu je pokopano 186, a u prigradskim naseljima 86 osoba, ukupno 272 pokopa, čak 50 sahrana više nego u promatranom razdoblju ove godine.

- Tako se u odnosu na prošlu godinu broj pokopa smanjio za točno 20 posto. Stopa smrtnosti vratila se, očito, na pretpandemijsku razinu budući da je tijekom suočavanja s koronavirusom u protekle tri godine i na đakovačkim grobljima zabilježeno više pokopa nego u prirodnim okolnostima - kaže Geošić

Đakovčanii se i danas sa zebnjom prisjećaju toga teškog vremena, kada su oglasni prostori po gradu doslovce vrvjeli osmrtnicama, a pogrebi održavani samo u najužem krugu, bez istaknutog termina. Ne ponovilo se.

Pogrebna statistika na području grada Đakova, na svim njegovim grobljima, vratila se predpandemijskim brojkama u trenutku kada koronavirus ponovno uzima sve više maha, no, dakako, bez pandemijskih razmjera, pa se očekivuje da će na tim razinama i ostati.

Suzana Župan
Možda ste propustili...

SIMBOL GRADA I TURISTIČKA ATRAKCIJA

Svečano otvorena Palača Gutmann

SLATINSKI DJEČJI VRTIĆ SUNCOKRET

Mališani obilježili Olimpijski dan

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

POLOŽEN KAMEN TEMELJAC

Dogradit će se vrtić

2

POTPORE ZA STAMBENO RJEŠAVANJE

Za kupnju kuće, placa ili obnovu 92.900 eura

3

U PERIVOJU PRANDAU-MAILATH

U petak Fišijada