Novosti
DIJABETES

Besplatno i za oboljele od tipa 2
Objavljeno 13. rujna, 2023.
Hrvatski savez dijabetičkih udruga (HSDU) pozdravio je u utorak odluku HZZO-a da se FreeStyle Libre senzor za bezbolno mjerenje glukoze besplatno omogući i osobama s dijabetesom tipa 2 koje primaju četiri i više doza inzulina dnevno, istaknuvši da je to veliki iskorak.

U priopćenju ističu da je većina osoba oboljelih od dijabetesa tipa 1 u Hrvatskoj dosad mogla koristiti senzor za bezbolno mjerenje glukoze bez plaćanja, no, nakon današnje odluke Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO), on je postao besplatan i za oboljele od dijabetesa tipa 2.

Za spomenutu kategoriju oboljelih takva odluka znači ne samo prestanak višekratnih dnevnih bockanja i mjerenje glukoze iz krvi jagodice prstiju nego i smanjenje kratkoročnih i dugoročnih komplikacija šećerne bolesti, ističe se u priopćenju. Naime, brojne znanstvene studije potvrdile su kako korištenje senzora za kontinuirano mjerenje glukoze ima važnu ulogu upravo u sprječavanju kroničnih komplikacija šećerne bolesti, dodaju iz Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga.

"Pokazalo se, primjerice, da se nakon samo tri mjeseca korištenja određenih senzora za kontinuirano mjerenje glukoze, vrijednost koja mjeri kretanje glukoze u krvi tijekom protekla tri mjeseca dokazano smanjila", istaknula je predsjednica Saveza Zrinka Mach. H

Mario Mihaljević
Možda ste propustili...

SUĐENJE ZA AFERU “DINAMO 2”: KROTA PRIZNAO KRIVNJU

Agić: Mamić mi je "na ruke" isplatio 500.000 dolara

REZULTAT PROVEDBE TROGODIŠNJEG EU PROJEKTA

Telefonska linija 116-006 za žrtve nasilja 24 sata dnevno

ODLAZAK PREDSJEDNIKA UPRAVE HEP-A ZBOG BESPRAVNE GRADNJE

Vlada predlaže Barbarićev opoziv, on prijeti tužbama zbog medijske hajke

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana