Svijet
SVE ČEŠĆI NAPADI NA MOSKVU

Ukrajinsko oružje sada može gađati mete u Rusiji udaljene 1500 kilometara
Objavljeno 2. rujna, 2023.

Ukrajina sada može gađati ciljeve na ruskom teritoriju udaljene 1500 kilometara koristeći vlastito oružje, kazao je dužnosnik iz Kijeva u petak, a Moskva je u subotu rekla da je oborila dva ukrajinska drona nad Belgodorskom oblasti koja graniči s Ukrajinom i redovito je meta njenih napada.

Daleke mete više ne predstavljaju poteškoću zato što Ukrajina već neko vrijeme razvija vlastiti program raketa i dronova, rekao je tajnik vijeća za nacionalnu sigurnost i obranu Oleksij Danilov na ukrajinskom radiju.

Oružje koje se koristi na ruskom teritoriju ukrajinskog je podrijetla, kazao je, osvrćući se na napade na ruske vojne ciljeve do kojih je došlo u sklopu napora Kijeva da odbije snage Kremlja u ratu započetom prije više od 18 mjeseci.

Naveo je ukrajinski raketni program koji postoji od 2020. i činjenicu da su mnoge tvrtke sada uključene u proizvodnju bespilotnih letjelica.

"Sve ovo će donijeti rezultate", rekao je u petak navečer.

Ukrajinske oružane snage mogu gađati ciljeve ne samo na udaljenosti od 700 kilometara, već "čak od 1000 do 1500 kilometara".

Kijev isključivo napada vojne ciljeve, istaknuo je Danilov.

Rusko ministarstvo obrane je u subotu reklo da je oborilo dvije ukrajinske bespilotne letjelice nad Belgorodskom oblasti na granici s Ukrajinom, koja je redovito pod napadom ukrajinskih snaga.

Ministarstvo je ranije objavilo da su njegove snage uništile ukrajinsko bespilotno plovilo korišteno u pokušaju napada na most koji povezuje poluotok Krim s ruskim kopnom.

Ukrajinski napadi dronovima na ruski teritorij su se u proteklih nekoliko tjedana intenzivirali, pri čemu su na određene dane deseci bespilotnih letjelica istovremeno napali Rusiju.

Most, dovršen 2018., četiri godine nakon što je Rusija okupirala i anektirala poluotok od Ukrajine, pod opetovanim je napadima otkako je Moskva započela invaziju.

"(U petak), 1. rujna oko 23.15, kijevski je režim pokušao izvršiti teroristički napad dopola napunjenim bespilotnim brodom", napisalo je ministarstvo na komunikacijskoj platformi Telegram.

Ministarstvo je dodalo da je brod "uočen i uništen na vrijeme u blizini obale Crnog mora".

Moskva je objavila i da je nakon toga oborila u noći na subotu tri ukrajinske bespilotne letjelice koje su gađale Krimski most.

Prema ruskom Ministarstvu obrane, ukrajinske bespilotne letjelice uništene su iznad Crnog mora oko 2 sata ujutro, prije nego što su stigle do mosta izgrađenog nakon aneksije Krima.

(Hina)

Možda ste propustili...

HADŽ U SAUDIJSKOJ ARABIJI

Meka očekuje 2 milijuna hodočasnika

SJEĆANJE NA ISKRCAVANJE U NORMANDIJI

Probudite duh Dana D i obranite demokraciju

ČELNIK BOSANSKIH SRBA MILORAD DODIK NAJAVIO:

Referendum o neovisnosti RS-a