Ekonomija
OPEC+ PLANIRA SMANJITI PROIZVODNJU

Manje nafte radi stabilizacije cijena
Objavljeno 6. lipnja, 2023.
Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njezini saveznici odlučili su produljiti dogovor o smanjivanju proizvodnje do kraja iduće godine kako bi stablizirali cijene. U 2022. OPEC+ odlučio je smanjiti proizvodnju za dva milijuna barela dnevno, a od svibnja dio njegovih članica dobrovoljno ju je smanjio za dodatnih 1,66 milijuna barela dnevno. Novi režim proizvodnje trebao je ostati na snazi do kraja godine.

Na redovnom sastanku odlučili su ga nakon višesatnih pregovora produljiti do kraja 2024. i od siječnja smanjiti proizvodnju za još 1,4 milijuna barela dnevno, na 40,46 milijuna barela dnevno. Nove kvote neće za sve članice stvarno značiti i manju proizvodnju. Tako Rusija, Nigerija i Angola već proizvode manje i grupa je njihove kvote samo uskladila sa stvarnom razinom proizvodnje. Saudijska Arabija smanjit će pak od srpnja s 10 milijuna na devet milijuna barela dnevno. "Željeli smo dodati šlag na tortu. Uvijek želimo unijeti i dozu napetosti, ne želimo da ljudi pogode što ćemo napraviti. Tržištu treba stabilizacija", rekao je na konferenciji za novinare saudijski ministar energetike princ Abdulaziz bin Salman Al Saud. Saudijska Arabija jedina u OPEC+ ima dovoljno rezervnih i skladišnih kapaciteta da bez većih teškoća smanji ili poveća proizvodnju."Saudijci su špekulantima zaprijetili da će im zapapriti, pa su to i učinili", objašnjava Gary Ross, analitičar iz Black Gold Investorsa. H
OD UTORKA U HRVATSKOJ SKUPLJE GORIVO
Od utorka, 6. lipnja, u Hrvatskoj poskupljuje gorivo. Litra eurosupera 95 trebala bi poskupjeti za šest centi i stajati 1,38 eura. Dizel će poskupjeti za četiri centa na 1,28 eura, a litra plavog dizela bit će 78 centi. Ta su poskupljenja većim dijelom posljedica Vladine odluke da poveća marže opskrbljivača gorivom. One su dosad iznosile oko 0,10 centi po litri prodanoga goriva, a opskrbljivači su se više puta žalili da im taj iznos nije dovoljan za rentabilno poslovanje.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

AUSTRALIJA UKIDA MJERE ISKORJENJIVANJA

Obustavljaju borbu protiv pčelinjeg parazita varoe

2

DIGITALIZACIJA PODIŽE PRODUKTIVNOST

U poslovnim procesima sve češća upotreba UI-ja

3

ZAUZDAVANJE INFLACIJE KROZ PASIVIZACIJU OROČENIH SREDSTAVA

HPB nudi novi štedni proizvod uz kamatu od 3 %