Kultura
SMOTRA I MEĐUNARODNO NATJECANJE U KARLOVCU

Među zborovima starijim od 100 godina sudjeluje i HPD Davor iz Slavonskog Broda
Objavljeno 12. svibnja, 2023.

Hrvatski pjevački zborovi stariji od 100 godina prvi će se put okupiti u nedjelju, 14. svibnja u karlovačkom kazalištu Zorin domu, a dan prije održat će se 4. međunarodno natjecanje zborova “Aurora Cantat” na kojem će nastupiti više od 26 zborova sa 700 pjevača iz Hrvatske, Slovenije i BiH.Kako je na konferenciji za novinare rekla voditeljica Prvoga hrvatskog pjevačkog društva Zora Radmila Bocek, Zora si je kao majka svih zborova uzela u zadatak da organiziranjem Festivala 100 plus okupi zborove s najdužom tradicijom.

Karlovačkoj Zori iz Zagreba će se pridružiti tri zbora, Hrvatsko obrtničko kulturno-umjetničko društvo Sloboda, Renesansni ansambl i Canticum, iz Kraljevice Zvijezda Danica, iz Bakra Sklad, iz Slavonskog Broda HPD Davor, te KUD Halubjan iz Viškova. Zbor Šibensko kolo, također stariji od 100 godina, sudjelovat će samo u natjecateljskom dijelu 13. svibnja.

Domaćin, Prvo hrvatsko pjevačko društvo Zora, najstariji je zbor sa 165 godina tradicije.

- Zauzeli smo se da u povodu 165. obljetnice osnutka Prvog hrvatskog pjevačkog društva Zora otkrijemo u kojim sve sredinama djeluju zborovi s impozantnom tradicijom. Želimo da se obnovi registar i da okupljanje i zajedničko pjevanje postanu tradicionalni - rekla je Bocek, dodajući kako tek treba vidjeti može li se Festival 100 plus organizirati tako da domaćin svake godine bude neki drugi zbor.

Natjecateljski program “Aurora Cantat” održat će se 13. svibnja, a u njemu će sudjelovati 26 zborova s 32 nastupa. Zborovi dolaze iz Slavonije, Međimurja, Hrvatskog zagorja, Zagreba, Karlovca, Istre i Dalmacije, a natjecat će se i dva zbora iz Slovenije te jedna klapa iz Mostara.

Dirigentica Zore Radmila Bocek rekla je da će se kao i na tri prošle “Aurore” natjecati u četiri kategorije - klasičnoj, folklornoj, popularnoj i mješovitoj zborskoj glazbi, a zborovi će biti muški, ženski, mješoviti, folklorni, klape, crkveni i studentski.

Novost je da nagrada za najboljeg dirigenta nosi ime po Davidu Meislu, zborovođi Zore iz vremena kada je osvajala velika priznanja u zemlji i inozemstvu, posebno na turnejama po Njemačkoj 1927. i Belgiji 1935. Udruga Židovi u Karlovcu dodijelit će uspješnim zborovođama posebne plakete s reljefnim likom svojega slavnog prethodnika.

Zborove će ocjenjivati peteročlani žiri kojem je na čelu predsjednik Hrvatske udruge zborovođa Branko Starc. Pokrovitelj manifestacije je Grad Karlovac. H
Natjecateljski program “Aurora Cantat” održat će se 13. svibnja, a u njemu će sudjelovati 26 zborova

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana