Svijet
ČLANICE NATO-A VIŠE ĆE IZDVAJATI ZA OBRANU

Stoltenberg upozorio Kinu: Ne isporučujte oružje Rusiji
Objavljeno 21. ožujka, 2023.
Od 30 članica NATO-a samo sedam ih izdvaja za obranu dogovorenih 2 posto BDP-a

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg upozorio je Peking da ne isporučuje Moskvi smrtonosno oružje, dok su se čelnici Rusije i Kine sastali u Moskvi. "Nismo vidjeli nikakve dokaze da Kina isporučuje smrtonosno oružje Rusiji, ali smo vidjeli neke znakove da je to bio zahtjev Rusije i da je to pitanje koje kineske vlasti razmatraju u Pekingu", rekao je Stoltenberg u utorak na konferenciji za novinare u sjedištu NATO-a. "Kina ne bi trebala pružati smrtonosnu pomoć Rusiji, to bi značilo podržavanje ilegalnog rata", dodao je.Ruski predsjednik Vladimir Putin i kineski Xi Jinping službeno su u utorak razgovarali u Kremlju, na samitu posebno posvećenom sukobu u Ukrajini i sve bližim bilateralnim odnosima Pekinga i Moskve.

Stoltenberg je rekao i da je sedam od 30 članica NATO-a ispunilo 2022. godine cilj izdvajanja za obranu od 2 posto BDP-a, pozivajući saveznike da brže ojačaju ta ulaganja. Cilj su ispunili Grčka, SAD, Litva, Poljska, Velika Britanija, Estonija i Latvija. Hrvatska je odmah do njih, na osmom mjestu po izdvajanjima, sa 1,91 posto vrlo je blizu predviđenih 2 posto. “Nema sumnje da moramo učiniti više, i to moramo učiniti brže. Tempo tih izdvajanja koji imamo nije dovoljno visok. U opasnijem svijetu moramo više ulagati u obranu”, kaže Stoltenberg. Odluka o tih najmanje dva posto izdavanja za obranu donesena je na samitu NATO-a u Walesu 2014. za razdoblje od 10 godina. To je bila reakcija na rusku aneksiju Krima. Godinu dana nakon ruske invazije na Ukrajinu, NATO saveznici su prije nekoliko tjedana pokrenuli rasprave kako prilagoditi cilj izdvajanja. Odluka se očekuje na samitu NATO-a u Litvi u srpnju, a Stoltenberg je rekao da vidi cilj od 2 posto kao donju, a ne gornju granicu u budućnosti.

Igor Bošnjak
RUSI ŽELE KINESKA ULAGANJA, PUTIN NE VIDI SPREMNOST UKRAJINE NA MIROVNI PLAN
Moskva je spremna pomoći kineskim tvrtkama da zamijene zapadne kompanije koje su napustile Rusiju, rekao je Putin Xi Jinpingu u utorak. Razgovarali su i o predloženom plinovodu Snaga Sibira 2 kojim bi se ruski plin transportirao u Kinu. Putin je dodao da je Rusija “strateški” opskrbljivač Kine naftom, plinom i ugljenom. Xi je izjavio da bi dvije zemlje trebale proširiti sjajnu “praktičnu suradnju”, čiji se plodovi već vide i koja se nastavlja razvijati. U vezi s ukrajinskom krizom Putin kaže kako ne vidi da su ukrajinske vlasti spremne da se pronađe rješenje za sukob na temelju mirovnog plana koji je predložila Kina. “Smatramo da mnogi elementi kineskog plana mogu poslužiti kao temelj za mirno rješenje sukoba, kada oni na zapadu i u Kijevu budu na to spremni”, rekao je, prenosi AFP. Ruska strana tvrdi kako želi da se mirovni pregovore održe što je moguće prije. “Saznali smo da je Velika Britanija najavila ne samo slanje tenkova Ukrajini nego i granata koje sadrže osiromašeni uranij. Ako se to dogodi, Rusija će morati odgovoriti”, kaže Putin. Po kineskim medijima. Xi Jinping rekao je da je Peking “nepristran” u pogledu sukoba u Ukrajini i da podržava mir i dijalog.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana