Regija
MINISTRICA VUČKOVIĆ U ČAĐAVICI:

Natječaj za zemlju sukladan je zakonu
Objavljeno 22. siječnja, 2023.
Ministrica poljoprivrede Marija Vučković, uz ravnatelja Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Antuna Vujića i ravnateljicu Uprave za poljoprivredno zemljište, biljnu proizvodnju i tržište Sandru Zokić, u radnom je posjetu Virovitičko-podravskoj županiji u nazočnosti zastupnika u Hrvatskom saboru Josipa Đakića, župana Igora Androvića i načelnika Općine Čađavica Mirka Rončevića sa suradnicima, održala sastanak o aktualnostima i prilikama za lokalnu poljoprivredu, s naglaskom na raspolaganje poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu države, korištenje sredstava Programa ruralnog razvoja te stanje u duhanskom sektoru.

U Općini Čađavica u natječaju za zakup bilo je gotovo 2500 hektara, uz velik interes poljoprivrednika. Ministarstvo poljoprivrede u svibnju 2022. dalo je suglasnost na Odluku o izboru najpovoljnije ponude za zakup poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu RH na području ove općine.

Nakon sastanka ministrica Vučković je, između ostaloga, kazala:

- Općina Čađavica prošle je godine u svibnju dobila konačnu suglasnost za natječaj za dodjelu državnog poljoprivrednog zemljišta. Provedena je i revizija, a i na pojedinačne ugovore suglasnost daje državno odvjetništvo. Stoga mi nemamo pravo sumnjati u ispravnost tih odluka. Inače, poljoprivrednici VPŽ-a obrađuju ukupno 83,7 tisuća hektara poljoprivrednog zemljišta, a udjel mladih poljoprivrednika u 2022. u ovoj županiji čini više od 21 posto. Dosad je na području županije iz Programa ruralnog razvoja ugovoreno 1,2 milijarde kuna, a isplaćeno više od milijardu kuna, od čega je u Općini Čađavica ugovoreno 88,6 milijuna kuna i isplaćeno više od 75 milijuna. Kroz Mjeru 7, koja se odnosi na temeljne usluge i obnovu sela, u VPŽ-u je ugovoreno 130 milijuna kuna potpore i isplaćeno 100 milijuna, što uključuje i 13 dječjih vrtića, osam ulaganja u nerazvrstane ceste te pet ulaganja u kulturne centre i vatrogasne domove.

- U završnoj smo fazi provedbe natječaja za državno poljoprivredno zemljište. Iako je taj proces trajao dvije godine, sve smo odradili sukladno zakonu i pravilima. Nastavljamo s drugim krugom natječaja, a oni koji nisu prošli u prvom, imat će prigodu dobiti zemlju u drugom natječaju - rekao je načelnik Mirko Rončević.

Razgovaralo se i o sektoru duhana, više od 80 posto hrvatskog uzgoja smješteno je na području VPŽ-a.

- Važan dio sastanka odnosio se na potporu u sektoru poljoprivrede, posebno onih koji se bave duhanom i ljekovitim biljem, a vezano uz rast cijene energenata - naglasio je župan Andrović.
Možda ste propustili...

NAKON PRIJAVE NA JAVNI POZIV

Novac projektima iz područja kulture

VANJSKI LITURGIJSKI PROSTOR SAGRAĐEN JE PRIJE 17 GODINA

Počela obnova crkve na otvorenom, završetak se očekuje do Cvjetnice

ORAHOVČANI POZDRAVILI NOVO GODIŠNJE DOBA

55 svjetlećih lanterni najavilo 55. Orahovačko proljeće