Regija
ZA UREĐENJE GRADA 9,5 MILIJUNA KUNA

Obnova vinkovačke vodovodne mreže prioritet u 2023.
Objavljeno 8. prosinca, 2022.
Rekonstrukcija kreće u naselju Kanovci, gdje će se raditi na uspostavljanju DMA zona da bi se kvarovi što brže otkrili
VINKOVCI - Godina obilježena radovima na projektu aglomeracije, jednom od najvećih projekata koji se ikada provodio u Vinkovcima, zahvaljujući kojem je izgrađena nova ili obnovljena postojeća kanalizacijska mreža u gradu, primiče se kraju i u gradskom Upravnom odjelu komunalnog gospodarstva i uređenja grada planiraju nove poslove za 2023. godinu.

Za sljedeću godinu predviđeno je 9,5 milijuna eura, u što, kaže pročelnik Marko Dujmić, ulaze i troškovi za sve redovite aktivnosti, od uređenja grada do zimske službe i svih drugih komunalnih potreba. Najavljuje skorašnji završetak radova u sklopu projekta aglomeracije, ali uređenje ulica nastavlja se. Sve će ipak biti u mnogo manjem opsegu i građani neće imati toliko problema kao u više od posljednje tri godine, kada je velik dio grada bio raskopan. Fokus će, kaže, u 2023. staviti na daljnju rekonstrukciju vodovodne mreže, na čemu već četiri godine radi Vinkovački vodovod i kanalizacija.

- Riječ je o poslu koji je izuzetno važan za Vinkovce, jer cjevovodi su dotrajali zbog starosti, loše kvalitete materijala te drugih čimbenika i na njima je zabilježen velik broj puknuća i kvarova, koji su jedan od glavnih uzročnika vodnih gubitaka u sustavu. Jedan takav projekt provodi se od 2019. kroz program smanjenja gubitaka, vrijedan je 23,9 milijuna kuna i trebao bi biti završen u sljedećoj godini. Tim je projektom obuhvaćena rekonstrukcija cjevovoda u duljini od 9,3 kilometara, sanacija mjesta curenja, ugradnja rubnih zasuna i uspostava DMA zona. Drugi projekt koji pripremaju u VVK-u također se odnosi na smanjenje gubitaka rekonstrukcijom cjevovoda. U postupku je prijava projekta u Nacionalni plan oporavka i otpornosti. Projektom je obuhvaćena rekonstrukcija 15,7 kilometara vodoopskrbne mreže te rekonstrukcija vodovodnih priključaka. Procjena kaže kako cijena radova i usluge nadzora iznosi 30,4 milijuna kuna. Ako će projekt biti odobren, sufinanciranje će se dijeliti na EU, Ministarstvo gospodarstva i Grad Vinkovci. Plan za završetak ovog projekta kraj je 2025. godine - kaže Marko Dujmić.

Rekonstrukcija vodovodne mreže u 2023. godini kreće u naselju Kanovci, gdje će se raditi na uspostavljanju DMA zona kako bi se kvarovi što lakše i brže otkrili i sanirali. Riječ je o ulicama H. D. Genschera, Dragutina Žanića Karle, Ulici lipa, Antuna Akšamovića, Kanovačkoj, Vanje Radauša, Andrije Štampara, Izidora Kršnjavog, Nikole Tordinca, Otona Kučere i Vatroslava Lisinskog.

Projektna dokumentacija će se raditi i za uređenje Trga Vinkovačkih jeseni te izgradnju Sportsko-rekreacijskog centra "Papuk", a slijedi i dodatno komunalno uređenje grada, tj. postavljanje klupa, stalaka i nadstrešnica za bicikle, umetanje LED cestovnih markera, sanacija dotrajalih upravljačkih sustava na semaforima, sanacija divljih depnija i slično.

Miroslav Flego
Izgradnja Ulice 68. bojne vojne policije
- Očekuju nas i radovi na sustavu odvodnje u Vinkovačkom Novom Selu, i to u Ulici Alojzija Stepinca, gdje će biti izgrađena crpna stanica i 1200 metara gravitacijskih i tlačnih cjevovoda. Cilj je ovaj posao, vrijedan oko sedam milijuna kuna, također završiti u sljedećoj godini - kaže Dujmić, dodajući da je u planu i izgradnja Ulice 68. bojne vojne policije u skladu s građevinskom dozvolom, za što se trenutačno radi preprojektiranje, izrada projektne dokumentacije za četiri nova dječja igrališta i prostora za druženje te uvođenje nove autobusne linije u Dubrovačkoj ulici i ulici Bare.

Očekuju nas i radovi na sustavu odvodnje u Vinkovačkom Novom Selu, u Ulici Alojzija Stepinca, kaže Dujmić

Možda ste propustili...

BIT ĆE PRIKAZANO 14 PREDSTAVA

Uskoro 19. Virkas

STAMBENE POTICAJNE MJERE U OPĆINAMA

Za prvu nekretninu daju od 2000 do 4000 eura

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ZBOG PREKOMJERNE POPULACIJE

Cijele veljače pojačan je lov na čaglja i lisicu

2

ZBOG NEVREMENA DIGNUT STOŽER CIVILNE ZAŠTITE

Sječu stabala javnost je osudila, oborio ih vjetar

3

SUNCOKRET RURALNOG TURIZMA

Čak je 15 projekata iz VSŽ-a u utrci za prestižno priznanje