Regija
FESTIVAL ZNANOSTI U SOMBORU

Ivna i Petra bile na 12. Fizi-bizi festu
Objavljeno 8. prosinca, 2022.
ORAHOVICA - Orahovačke osmašice Ivna Maričić i Petra Erceg sudjelovale su na 12. Fizi-bizi festu, festivalu znanosti koji je održan u Gimnaziji ‘‘Veljko Petrović‘‘ u Somboru. U Sombor su išle surađujući s učenicima osječke I. gimnazije i pod organizacijskom palicom profesorice Snježane Novaković, uz pratnju pedagoginje Vlaste Knežević, domaćice festivala Eme Stojković i Sanje Balać te suradnika i volontera. Mentorica učenica, učiteljica fizike Nevija Brstilo, pojašnjava o kakvom je susretu riječ:

- Riječ je o festivalu znanosti koji se održava u Somboru i to je međunarodni znanstveno-popularni događaj koji već dvanaest godina promovira znanost među djecom i mladima te njihovo bavljenje znanošću. Ove je godine festival bio pod motom ‘‘Energija treba svima, u prirodi je uvijek ima‘‘ i posebno sam sretna što su naše dvije učenice, Ivna Maričić i Petra Erceg, ostavile odličan dojam te imale priliku predstavljati našu školu radeći uz osječke gimnazijalce Marinu Petanjak, Leona Ivkića, Filipa Pešića, Rutu Mariu Velešanov, Bornu Ocvirka, Niku Sajtera, Dunju Ljubojević, Aleksandara Vranića, Lejlu Jerab, Petru Žlender, Ivu Spajić i Stjepana Lekića.

Ivna i Petra vratile su se prepune dojmova.

- Imali smo dvije radionice: prva je bila izrada vjetrenjače koju smo radili od papira i štapića za ražnjiće, a druga je bila izrada stetroskopa od starih CD-ova, papira i tuljaka od ubrusa. Najvažnije je da ovo nije bilo natjecanje, nego susreti i težnja da se nauči nešto novo. Sve što smo napravili pokazivali smo i mlađim i starijim učenicima od sebe - kazala je Petra.

- Budući da smo radili s osječkim gimnazijalcima, to je bilo nešto posebno za nas, a posebno mi je bilo drago što su nam prilazili ljudi koji su bili zainteresirani za to što radimo. Kada smo pokazali našu vjetrenjaču, jedan od posjetitelja nam je dao savjete kako i koliko bismo ju trebali koristiti, posebno danas kada ostajemo bez raznih izvora energije poput nafte - rekla je Ivna.

Učiteljica Brstilo naglasila je kako je ovo bila prigoda da učenice pokažu svoje znanje, ali i interes za znanost te je najavila nove aktivnosti, ponovno u suradnji s osječkom I. gimnazijom, i to u Orahovici, na radionicama u siječnju 2023. V.G.
Možda ste propustili...

NATJEČAJ GRADA OTVOREN VEĆ 351. DAN

Zemljište za kunu kupilo je 80 posto Šećeranaca

UZ POMOĆ SREDIŠNJEG UREDA ZA DEMOGRAFIJU

Nova igrala na dječjem igralištu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ZBOG PREKOMJERNE POPULACIJE

Cijele veljače pojačan je lov na čaglja i lisicu

2

ZBOG NEVREMENA DIGNUT STOŽER CIVILNE ZAŠTITE

Sječu stabala javnost je osudila, oborio ih vjetar

3

SUNCOKRET RURALNOG TURIZMA

Čak je 15 projekata iz VSŽ-a u utrci za prestižno priznanje