Osijek
TJEDAN OTVORENIH VRATA ODJELA ZA FIZIKU

Fizika posvuda u životu
Objavljeno 14. studenog, 2022.
Radionice, predavanja i aktivnosti za djecu i odrasle bili su izvrsno posjećeni

Na sveučilišnom je Odjelu za fiziku zaključen Tjedan otvorenih vrata, tijekom kojeg su se ondje odvijala brojna zanimljiva predavanja, radionice za osnovne i srednje škole te likovne i sportske aktivnosti, s ciljem upoznavanja šire javnosti, u prvom redu učenika, sa znanstvenim i nastavnim radom djelatnika Odjela, u suradnji s njegovim sadašnjim i bivšim studentima.- Pripremili smo niz predavanja i radionice, neke su bile namijenjene osnovnoškolskoj dobi, poput radionice Čudesna voda, neke srednjoškolskoj, a neke općoj populaciji. Među svim tim radionicama i predavanjima dio ih je nosio teme koje dolaze direktno iz naše znanosti, iz onoga čime se bavimo u našem znanstvenoistraživačkom radu, ali pripremljene na način da ih razumije šira populacija, a ostatak su zauzimale teme kojima smo željeli pokazati gdje se sve fizika nalazi u životu. Kako ovdje obrazujemo i buduće nastavnike informatike i fizike, imali smo i radionice s temama iz informatike, informatologije, statistike i sl., poput radionice robotike, koja je bila pravi hit - rekla nam je doc. dr. sc. Maja Varga Pajtler.

Jedna od radionica na kojima su djeca mogla na zabavan način naučiti ponešto o zakonima fizike u svakodnevnom životu bila je Čudesna voda, namijenjena prvašićima.

- Tu su učenici radili razne, vrlo jednostavne pokuse koristeći se stvarima koje imamo u kućanstvu, pri čemu su mogli naučiti puno o svojstvima vode - pojasnila je doc. Varga Pajtler.

Ta je radionica pobudila veliko zanimanje prvašića, učionica u kojoj su sa studentima Odjela činili pokuse bila je ispunjena do posljednjeg mjesta.

- Natječemo se tko će istiskati više kapljica vode na kovanicu a da se voda ne prelije preko ruba - rekao nam je Borna, učenik OŠ Mladost.

Ilija Vučković, student treće godine, pojasnio nam je o čemu je riječ.

- Ovdje radimo pokuse s vodom jer su primjereni ovoj dobi. Pokušavamo joj objasniti fizikalne pojmove poput gustoće, difuzije i površinske napetosti - otkrio nam je student Vučković.

Mi smo produžili dalje, do radionice Otkrivanje skrivenih boja, pod vodstvom studentica prve godine Karoline Zelić-Sturm i Miriam Pavošević, namijenjene učenicima srednjih škola.

- Ovo je radionica spektroskopije, gdje ćemo s pomoću dviju metoda, papirne kromatografije i apsorpcijskog spektra, otkriti zbog čega lišće mijenja boju. Znamo da je tijekom ljeta ono zbog klorofila zeleno, no mi ćemo gledati postoje li i neki drugi skriveni pigmenti, odnosno zašto lišće mijenja svoje boje, iz zelene u žutu, narančastu, smeđu itd. - rekla je studentica Zelić-Sturm.

Tijekom Tjedna otvorenih vrata održan je i STEM Quiz, na kojem se predstavila studentska udruga Tardis, govorilo se o fizici glazbe, nadolazećoj zimi iz perspektive fizike, bilo je i 3D printanja i modeliranja, likovnih radionica...

Ivan Alilović
Možda ste propustili...

IZLOŽBA SLIKARSKIH RADOVA U GISKO-U

Stari Osijek u očima amatera iz "Likara"

ZANIMLJIVA NAGRADA NA JEDNOM OD OSJEČKIH KVIZOVA

Hipokrasni kirurzi putuju u Sarajevo

GRADONAČELNIK ISPUNIO OBEĆANJE

Azilu za pse umjesto tri sada 17 kilovata snage

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana