Kultura
FESTIVAL KAO KULTURNI BREND SLATINE I ŽUPANIJE

28. Dane Milka Kelemena obilježile su praizvedbe i koncert u ex tvorničkoj hali
Objavljeno 19. listopada, 2022.

Koncertom uglednih glazbenika, violinista Gorana Končara i pijanista Brune Vlaheka, u nedjelju je završen 28. međunarodni glazbeni festival Dani Milka Kelemena, koji se još jednom potvrdio kao kulturni brend Slatine i Virovitičko-podravske županije, a koji je u glazbenom smislu postao relevantno zbivanje na državnoj razini.U završnoj riječi predsjednik Organizacijskog odbora Antonio Brzica izrazio je zadovoljstvo jer je to bio još jedan festival koji je "ispunio sva očekivanja". U okviru festivala izvrsne koncerte u Slatini održali su renomirani glazbenici Cantus ansambla, Gudačkog kvarteta Sebastian, Jazz ansambla Muzičke akademije, plesačice Zagrebačkog plesnog ansambla, vokalni ansambl Brevis i ženski zbor AUK-a, ovogodišnji pobjednici Hrvatskog natjecanja Papandopulo pijanist Jan Niković i trombonist Mario Janković, operne pjevačice Martina Tomčić i Sandra Bagarić te violinist Goran Končar i pijanist Bruno Vlahek.

Ovogodišnji festival obilježile su praizvedbe. Na večeri otvorenja festivala tri praizvedbe triju kompozicija mladih skladateljica izveo je Cantus Ansambl, Jazz ansambl Muzičke akademije izveo je tri praizvedbe improvizacija s temama iz Kelemenovih djela, a među prvim izvedbama bila je i vokalna skladba sa scenskim elementima Dalibora Bukvića Horizont - Vučedolski misterij, koju su u hali bivše tvornice Gaj izveli osječki vokalni ansambl Brevis i ženski zbor Akademije za umjetnost i kulturu pod ravnanjem Antonete Radočaj Jerković.

U "festivalskim razgovorima" sudjelovale su autorice kompozicija izvedenih na večeri otvorenja festivala Dora Remenar, Helena Skljarov i Linda Uran, a njihov skladateljski rad predstavili su Srđana Vrsalović i Berislav Šipuš. Razgovor je snimljen i ostaje trajno zapisan u arhivi festivala. U svom obraćanju Brzica je zahvalio prof. Davoru Bobiću što je pomogao da njegovi studenti kompozicije nazoče i sudjeluju u tom razgovoru.

Kao i svake godine, Ogranak Matice hrvatske Slatina organizirao je okrugli stol, s temom "Milko Kelemen danas – život njegova opusa", na kojemu je sudjelovao profesor, skladatelj, dirigent i predsjednik HDS-a Mladen Tarbuk, a sve je animirala doktorica Mirna Sabljar, profesorica na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku.

– Jedan od programa za koji moram reći da nas je impresionirao, a ne tiče se glazbe, jest odlična likovna izložba studenata Akademije za umjetnost i kulturu iz Osijeka, koju građani imaju prigodu vidjeti u Zavičajnom muzeju Slatina. Stoga pozivam sve koji još nisu bili da posjete izložbu – rekao je predsjednik Festivalskog odbora Antonio Brzica i dodao kako će ovogodišnji festival zasigurno obilježiti i do sada jedina izvedba jednoga koncerta u hali bivše tvornice Gaj, za što zahvaljuje Branimiru Kalanju, gradonačelniku Denisu Ostrošiću i dogradonačelniku Iliji Nikoliću, koji su organizatorima mnogo pomogli u realizaciji toga koncerta.

Brzica je također zahvalio članovima Programskog vijeća, profesorima Goranu Končaru i Berislavu Šipušu, koji su mu kao predsjedniku Festivalskog odbora pomogli u osmišljavanju ovogodišnjeg programa.

– Zahvaljujem glavnom pokrovitelju festivala, predsjedniku RH Zoranu Milanoviću, a posebna zahvala pokroviteljima, bez kojih ovaj festival ne bi mogao biti održan, Gradu Slatini, Ministarstvu kulture i medija, Virovitičko-podravskoj županiji, Turističkoj zajednici grada Slatine i mnogim našim sponzorima koji su pridonijeli da naš festival bude ovakav kakav jest.

Antonio Brzica zahvalu je uputio i članovima Festivalskog odbora, Slatinskom informativnom centru, župnicima župa sv. Josipa i blaženog Ivana Merza, djelatnicima Glazbene škole Milka Kelemena, medijima te publici koja je pratila festival.

I upravo zbog tako velikih imena koja su počastila slatinsku glazbenu publiku svojim dolaskom i sudjelovanjem na Danima Milka Kelemena, i cijelog niza sjajnih mladih glazbenika kojima će slatinski festival zasigurno biti svojevrsna odskočna daska u njihovoj glazbenoj karijeri, podsjećamo na izjavu ugledne glazbenice i doktorice znanosti Mirne Sabljar, više predavačice na Odsjeku za glazbenu umjetnost osječke Akademije za umjetnost i kulturu, koja je na okruglom stolu o životu Kelemenova opusa izjavila: "Kvaliteta ovog festivala već godinama je potvrđena i pokazuje kako je možda već sazrelo vrijeme da dobije kategorizaciju nacionalnog festivala."

Petar Žarković
DMK je popraćen odličnom likovnom izložbom studenata Akademije za umjetnost i kulturu iz Osijeka

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike