Osijek
ŠETNJA SJEĆANJA SREDIŠTEM GRADA

Alzheimer: Bolesti demencije
poprimaju razmjere pandemije
Objavljeno 22. rujna, 2022.
U Hrvatskoj od demencije boluje između 80 i 100 tisuća osoba, a taj broj raste kako stanovništvo stari

Nizom aktivnosti u Osijeku je u srijedu obilježen Svjetski dan Alzheimerove bolesti, dominantne bolesti demencije koja je, kako smo mogli čuti, poprimila pandemijske razmjere te se procjenjuje kako od nje samo u Hrvatskoj boluje 40 tisuća osoba, a ukupno od demencije boluje između 80 i 100 tisuća osoba.Program je počeo u prijepodnevnim satima druženjem na Trgu slobode, gdje su se dijelili edukativni i promotivni materijali, a svi zainteresirani iskoristili su priliku razgovarati sa stručnim osobama te od njih dobiti korisne savjete i informacije o bolestima demencije, kojima je prema procjenama u Hrvatskoj zahvaćeno oko 10 posto stanovništva. Događaj je organizirao Filozofski fakultet u Osijeku u suradnji sa Ženskom udrugom "Izvor", kako bi građane informirali o Alzheimerovoj bolesti te na neki način pridonijeli podizanju kvalitete života osoba koje su oboljele od ove bolesti, ali i članova njihovih obitelji.


- Riječ je o bolesti koja je poprimila pandemijske razmjere budući da samo u Hrvatskoj imamo između 80 i 100 tisuća oboljelih od demencije, pri čemu taj broj sve više raste kako naše stanovništvo stari, a znamo da od ove bolesti najčešće obolijevaju osobe starije od 65 godina, iako se ona sada sve češće pojavljuje i u osoba u četrdesetim godinama života. Filozofski fakultet uključio se prije nekoliko godina u ovu problematiku preko svojih znanstvenih projekata, želeći istraživačkim aktivnostima pridonijeti rješavanju aktualnih društvenih problema, a ovo je zasigurno jedan od njih - rekla je u razgovoru za Glas Slavonije prof. dr. sc. Sanjica Faletar s Filozofskog fakulteta, urednica publikacije Glas i podrška starijima, nastale u sklopu projekta Razvoj mreže usluga za život u zajednici, a koja sadrži stručne osvrte s područja prava, medicine i pshologije, kao i primjere dobre prakse pružatelja institucionalnih i izvaninstitucionalnih oblika socijalnih usluga za starije osobe i osobe oboljele od Alzheimerove bolesti i drugih demencija.


Kako bi se skrenula pozornost Osječana i promijenila njihova percepcija kada je riječ o ovoj bolesti, nakon druženja na Trgu slobode uslijedila je kratka šetnja središtem grada, prema uzoru na brojne druge gradove u svijetu, a potom je u Hotelu Osijek održana konferencija na kojoj su o problematici bolesti demencije govorili Mirjana Herceg, koordinatorica Ženske udruge "Izvor", Romano Kristić, predstavnik Grada Osijeka, te prof. dr. sc. Sanjica Faletar, urednica brošure Glas i podrška starijima. Ujedno su predstavljeni rezultati dvogodišnjeg projekta "Razvoj mreže usluga za život u zajednici" koji Ženska udruga "Izvor" provodi sa svojim partnerima Gradom Osijekom i Gradom Ilokom, a koji se bavi odgovorima na potrebe starijih osoba oboljelih od Alzheimerove bolesti i drugih demencija.


- Od svog osnivanja 2001. godine čitav svoj rad temeljimo na istraživanju potreba u zajednici, a projektom “Razvoj mreže usluga za život u zajednici”, koji je financiran sredstvima Europske unije, omogućeno nam je napraviti daljnji iskorak u razvoju naših usluga, od pomoći u kući, obrazovanju, zapošljavanju i sl. - rekla je Mirjana Herceg, koordinatorica Ženske udruge “Izvor”, koja je istaknula kako je manjak informacija možda i najveći problem kada govorimo o bolestima demencije.

Ivan Alilović
PUBLIKACIJA “GLAS I PODRŠKA STARIJIMA”
Publikacija Glas i podrška starijima, nastala u sklopu projekta Razvoj mreže usluga za život u zajednici donosi niz stručnih osvrta, analiza i savjeta te je kao takva izuzetno korisna jer može pomoći pri edukaciji i senzibilizaciji o demenciji koja postaje sve značajniji javnozdravstveni problem. Njezino je bitno obilježje što se autori priloga bave problematikom demencije s medicinskog, pravnog i socijalnog aspekta.

Možda ste propustili...