Novosti
VLADA: ISPLATA SREDSTAVA BOLNIČKIM USTANOVAMA

Bolnice dobile 710 milijuna kuna za lijekove, HZZO smanjio dug
Objavljeno 19. rujna, 2022.

Vlada je donijela odluku o isplati sredstava bolnicama za podmirenje dijela dospjelih obveza prema dobavljačima lijekova. Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je na sjednici Vlade da su sredstva osigurana u državnom proračunu u iznosu od 710.038.324 kune, i to za zdravstvene ustanove čiji je osnivač RH 466.216.883 kune, a namjenska pomoć ustanovama čiji su osnivači županije je 243.821.441 kunu. "Odluka je donesena radi zadržavanja jednake razine zdravstvene zaštite u cijeloj Hrvatskoj i osiguranja nesmetanog funkcioniranja bolničkih ustanova kojima je osnivač država, odnosno županije, te podmirenja njihova dugovanja prema dobavljačima lijekova te medicinskog materijala", kaže Beroš.Vlada je dala suglasnost KBC-u Zagreb za sklapanje ugovora za nabavu nadogradnje MR uređaja, u iznosu od 4.620.000 kuna, a sredstva su osigurana u državnom proračunu za 2022. i projekcijama za 2023. i 2024. godinu. Suglasnost je dana i HZJZ-u za sklapanje ugovora za nabavu pribora i potrošnog materijala za aparat Illumina Nextseq 550, za sekvencioniranje genoma virusa COVID-19, u iznosu od 6.660.423,53 kune s PDV-om. Sredstva će se refundirati iz proračuna EU-a.

Iz Ministarstva zdravstva poručili su da je, sukladno dogovoru s veledrogerijama, cilj obveze svesti na prihvatljive rokove dospijeća. Ističu da su rebalansom u lipnju 2022. povećali limite zdravstvenim ustanovama za 10 %, te im mjesečno omogućili u prosjeku 100 milijuna kuna više sredstava. "Ovim jesenskim rebalansom cilj nam je omogućiti sustavu dodatna sredstva za pokrivanje troškova zdravstvene zaštite, čime će se postupno povećavati financijska održivost te smanjiti potreba za budućim sanacijama", kažu. Vjeruju da će kroz reformske mjere u idućem razdoblju postići da zdravstveni proračun ima dovoljno sredstava za pokriće svih rashoda u zakonskim rokovima.

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) ostvario je ovoga ljeta milijardu kuna više sredstava od doprinosa u odnosu na 2021., pa ravnatelj HZZO-a Lucian Vukelić poručuje da su sanirali dugove i ljekarnama podmiruju obveze za lijekove preko recepata u roku 95 dana. "Kasnimo oko mjesec dana u odnosu na zakonski rok od 60 dana", ističe.

U HZZO-u su potvrdili da su u tri ljetna mjeseca - lipnju, srpnju i kolovozu, od doprinosa za zdravstvo uprihodili gotovo 6,8 milijardi kuna. "Trenutačno je situacija što se tiče plaćanja HZZO-a ljekarnama i veledrogerijama pozitivna i nema nikakvog paničnog dugovanja", izjavio je Vukelić. Dug HZZO-a prema ljekarnama prije godinu dana iznosio je oko 1,7 milijardi kuna, a dogovoreno je da će rokove plaćanja svesti na 120 dana. "To znači da smo mi sanirali dugove, zato što je bila dobra sezona i imamo bolje uplate od doprinosa", kaže Vukelić. I.B/H
SPORNE SU OB POŽEGA I VARAŽDIN
Dospjele obveze bolnica prema dobavljačima lijekova i medicinskog materijala trenutno iznose tri milijarde kuna, dok su ukupne obveze krajem kolovoza bile 4,1 milijardu kuna, doznaje se u Ministarstvu zdravstva. Sve bolnice svoja dugovanja u ovom trenutku drže unutar 360 dana, osim požeške i varaždinske opće bolnice koje dugove nisu platile duže od toga. Iznos od 466.216.883 kune za bolnice kojima je osnivač država preraspodijelit će se Kliničkom bolničkom centru Zagreb, KBC-u Sestre milosrdnice, KBC-u Rijeka, KBC-u Split, KBC-u Osijek, Kliničkoj bolnici Dubrava Zagreb, Kliničkoj bolnici “Merkur”, Klinici za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”, Klinici za dječje bolesti Zagreb te Nacionalnoj memorijalnoj bolnici “Dr. Juraj Njavro” Vukovar. Kada je riječ o iznosu od 243.821.441 kunu za bolnice kojima su osnivači županije, on će se raspodijeliti na 33 bolnice diljem Hrvatske. U obzir je uzet kriterij dospjelosti nepodmirenih obveza starijih od 120 dana na dan 31. srpnja, rekao je ministar Vili Beroš.

Možda ste propustili...

OSIJEK JE DOMAĆIN TRODNEVNE KONFERENCIJE O PLINU

Prijavljeno 250 radova i rasprava o plinskoj krizi

PROBLEMI S INFORMATIKOM U ZDRAVSTVU

CEZIH pao, pacijenti i liječnici na rubu živaca

IZMJENE ZAKONA O SUDSKOM REGISTRU I TRGOVAČKIM DRUŠTVIMA

Dužnici neće moći u novi biznis

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana