Kultura
SARA MAKSIMOVIĆ I ŽELJKO SUBIĆ

Na grupnoj žiriranoj izložbi ISKRA i dvoje slavonskih umjetnika
Objavljeno 9. srpnja, 2022.
Na izložbi sudjeluju ukupno 23 umjetnice i umjetnika s 27 selektiranih radova, od studenata do umirovljenika

U ponedjeljak, 11. srpnja, s početkom u 19 sati održat će se svečano otvorenje grupne žirirane izložbe "ISKRA" u prostoru Udruge Artoratorij u Vrbovcu, nakon čega slijedi razgled drugog dijela izložbe u Narodnoj knjižnici Vrbovec.Stihovi Ive Rod


U organizaciji i na inicijativu udruge Artoratorij osmišljena je grupna žirirana izložba "ISKRA", koja naglasak stavlja na bogatu povijest grada Vrbovca primarno kroz istraživanje djelovanja književnice i prevoditeljice Štefe Iskre Kršnjavi, koja je djelovala pod pseudonimom Iva Rod. Selekcija pjesama iz dvije zbirke Ive Rod: "Pjesme I" 1905. i "Pjesme II" 1912. godine čini temelj i polazište za niz bogatih, raznovrsnih i inspirativnih vizualnih interpretacija kojima su se likovni umjetnici iz cijele Hrvatske odazvali na javni poziv za sudjelovanje na izložbi. Stručni žiri odabrao je 23 od ukupno 45 prijavljenih autora za sudjelovanje na grupnoj izložbi ISKRA. Na izložbi sudjeluju: Sandra Abou Abdo, Margareta Belančić, Ana Bušalić, Barbara Cetina, Andrea Cihlar, Lea Čeč, Larisa Dragelj, Damir Facan-Grdiša, Jasmina Jakopanec, Koraljka Jukić, Vanda Jurković, Martina Kamenečki, Kristina Kinkela Valčić, Krešimir Kveštek, Sara Maksimović, Kate Mandarić Erceg, Vlasta Pastuović Aleksić, Stanka Pinjuh, Darija Stipanić, Željko Subić, Ana Šesto, Dominik Višnjić i Nevena Živić.

- Izložba ISKRA u fokus stavlja značajan doprinos Ive Rod kulturi, obrazovanju i umjetnosti grada Vrbovca, a selekcijom pjesama iz njezine dvije zbirke ukazuje se na važnost poezije koja je, nažalost, danas vrlo često marginalizirana i zaboravljena, posebice među mlađim naraštajima. Poezija kao vrelo ljepote i bogatstva riječi, nevjerojatnih mogućnosti izražavanja kroz stilske figure, ritam, zvukovne strukture, jezične inovacije, ali i arhaizme pretače se u linije, boje, plohe i forme predstavljenih likovnih radova. Sinergija riječi i likovnosti stvorila je jedinstveni umjetnički doživljaj koji nudi novi pogled na lik i djelo Ive Rod, ali i upoznaje nas s djelovanjem i razmišljanjima suvremenih likovnih umjetnica i umjetnika kroz bogatstvo raznolikih likovnih izričaja inspiriranih jezičnim bravurama, ali i emocijama književnice - napisala je kustosica izložbe Sonja Švec Španjol.

Na izložbi sudjeluju ukupno 23 umjetnice i umjetnika s 27 selektiranih radova. Zastupljeni su autori iz različitih dijelova Hrvatske (Vrbovec, Zagreb, Split, Osijek, Rijeka, Varaždin, Kastav, Opatija, Zaprešić, Viškovo, Kastav, Opatija, Donje Vratno) i različitih generacija - od studenata likovnih akademija do umirovljenih umjetnika. Od 11 ponuđenih pjesama Ive Rod selektirane umjetnice i umjetnici intuitivno su odabrali upravo one koje su prepoznali kao poticaj za vlastito stvaralaštvo. Gotovo sve selektirane pjesme poslužile su kao inspiracija za najrazličitije interpretacije realizirane u rasponu od klasičnih medija poput crteža, grafike, slikarstva i fotografije pa sve do objekata, prostornih i interaktivnih instalacija. I dok su pojedini autori odabrali jedan stih ili segment pjesme koji ih je inspirirao, drugi su više različitih pjesama interpretirali unutar jednog rada ili su pak nakon pomnog istraživanja lika i djelovanja Ive Rod sve doživljeno, proživljeno i spoznato objedinili i izrazili u jednom djelu. Zanimljivost izložbe jest u činjenici da je poveći broj autora povukao paralelu s današnjim vremenom i okolnostima u kojima živimo te našao poveznice s problemima s kojima se Iva Rod suočavala kako u privatnom tako i u profesionalnom životu. Koliko je poezija Ive Rod bila poticajna za autore potvrđuje i činjenica o raznolikosti interpretacija - i kroz odabir medija i tehnike, ali i sadržajno - od figuracije do apstrakcije.

Kazalište emocija


Na izložbi sudjeluju Sara Maksimović iz Osijeka i Željko Subić iz Nove Gradiške.

- Kratka poetska proza "Sinfonija" bila je poticaj većem broju umjetnika za nastanak likovnih djela u različitim medijima. Glazbenu simfoniju i sve njezine posebnosti, kao i vrtlog emocija i spoznaja do kojih slušatelj dolazi upijajući svaku glazbenu misao, Željko Subić u radu "Ne osjećam se sam" prenio je u simfoniju oblika i boja u harmoničnoj kompoziciji koja je rezultat doživljaja umjetnosti kao duhovne hrane čovjeka - piše kustosica Švec Španjol o Subiću.

- Umjetnice su često osim šireg društvenog konteksta vrlo svjesno percipirale i položaj žena u vrijeme kada je Iva Rod živjela i djelovala. Tako je Sara Maksimović u vrlo osebujnom djelu “Krajolik u mojoj glavi” sažela mnoge umjetničke elemente iz stvaralaštva Ive Rod poput, kako sama navodi, bogatstva pjesničkih slika, subjektivnosti i emocionalnosti, ali je i sažela “kazalište emocija koje se ponekad čini beznačajnim za svijet koji nas okružuje, a istovremeno iz njega proizlazi stvaralaštvo u kojem cijeli taj svijet pronalazi povezanost, utjehu i ohrabrenje”. I upravo zato je poezija toliko bliska likovnim umjetnicima. Umjetnička djela najčešće nastaju na temelju izraza vlastitih stanja, emocija i iskustava. Iz najvećih boli, trauma, ali i najvećih ljubavi nastala su nezaboravna dramska, filmska, književna i likovna ostvarenja. Naše emocije, snaga djelovanja, izražavanja, empatije, poistovjećivanja, podrške i razumijevanja, tj. cijela kompleksnost našeg bića, snaga je ljudskosti pretočena u snagu umjetnosti - napisala je kustosica o Sari Maksimović.

Tanja Kvorka
Možda ste propustili...

ZAGREBAČKA PIJANISTICA ANA ŽGUR NASTUPILA U DONJEM MIHOLJCU

Izvela djelo Hillepranda von Prandaua

NJUJORŠKI NAKLADNIK OSMOS BOOKS S UREDNICOM CAY SOPHIE RABINOWITZ

Monografija kolaža Julija Knifera

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ANTOANETA RADOČAJ JERKOVIĆ DIRIGENTICA I SVEUČILIŠNA NASTAVNICA

Na Vučedolu ćemo inovativno interpretirati kulturnu baštinu

2

SKLADBA DALIBORA BUKVIĆA “HORIZONT - VUČEDOLSKI MISTERIJ”

Praizvedba u Muzeju vučedolske kulture

3

KAZALIŠTE JOZE IVAKIĆA

“Ako sam žena, nisam konj” i “Privatni životi” u Vinkovcima