Osijek
FESTIVAL SLIKOVNICE ČUVARI PRIČA

“Putnici” na Čudesnome
putovanju umjesto vozne
karte imali maštu i osmijeh
Objavljeno 5. srpnja, 2022.
U tri se dana učilo, slušalo, crtalo, glumilo, plesalo, pjevalo i sviralo. Slavilo se slobodno i kreativno izražavanje riječima, slikom, pokretom, stihovima i zvukom

Čudesno putovanje na krilima mašte i satkano od snova završilo je pričom bubnjeva osječke bubnjarske skupine RitmOS. Puna su tri dana (od 30. lipnja do 2. srpnja) prostori Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek u secesijskoj Europskoj aveniji odzvanjala smijehom i veseljem gostiju i svih sudionika različitih radionica i događanja u okviru Festivala slikovnice Čuvari priča, ove godine podnaslovljenog Čudesnim putovanjem. I bi čudesno! Među "putnicima" najviše je bilo djece, ali i odrasli u njihovoj pratnji ili kao sudionici na radionicama nisu bili "slijepi putnici". Godine, naime, nisu bile uvjet za "voznu kartu" na Čudesnom putovanju. U tri se dana učilo, slušalo, crtalo, glumilo, plesalo, pjevalo i sviralo. Ukratko, slavilo se slobodno i kreativno izražavanje riječima, slikom, pokretom, stihovima i zvukom.Prva djetetova knjiga- Ovaj je međunarodni festival namijenjen i djeci i odraslima i već je punih osam godina domaćin brojnim uglednim i svjetski poznatim ilustratorima/ilustratoricama i književnicima/književnicama. Cilj mu je promocija i popularizacija čitanja, razvijanje ljubavi prema knjizi i pisanoj riječi, ali i stjecanje navike korištenja usluga knjižnice. Slikovnica je prva djetetova knjiga i kao takva nezamjenjiv dio odrastanja svakog mališana te ima iznimno važnu ulogu u formiranju djetetove osobnosti, razvoju znanja, vještina i sposobnosti. Poznato je da čitanje obogaćuje rječnik i snažno utječe na razvoj mašte, a što može biti korisno tijekom cijelog života.

Već su brojna istraživanja pokazala da se djeca kojoj se od najranije dobi čita i priča brže razvijaju, zainteresiranija su za svoju okolinu, brže uče te se uopće brže snalaze u komunikacijskim vještinama. Brojne su dobrobiti za dijete koje počinje od najranije dobi druženje s knjigom i pričom, kao što su emocionalna povezanost djeteta s roditeljem ili skrbnikom, razvijanje vještine slušanja, zapažanja, kritičkog mišljenja, razvijanje mašte i emocija te poticanje osobnog izražavanja nakon čitanja, kroz verbalno izražavanje ili neki drugi kreativni izraz kao što je crtanje, slikanje, plesanje, pjevanje, gluma i drugo. Tako slikovnica, kao prva djetetova knjiga, neposredno komunicira s djetetom s pomoću slika, te na taj način uspostavlja unutarnji neverbalni dijalog, na koji dijete reagira željom da ono samo stvara i vizualizira, preko raznih crtačkih i slikarskih tehnika ili oblikovanjem drugim materijalima - pojašnjava Dubravka Pađen Farkaš, ravnateljica Gradske i sveučilišne knjižice Osijek, i sama hvaljena autorica slikovnica.

Upravo u svjetlu svih navedenih spoznaja i u želji da svojim radom pridonesu boljem, kvalitetnijem i obrazovanijem društvu, pri sastavljanju festivalskog programa u GISKO-u su pazili da se oslove i uključe sva važna područja kreativnog izražavanja čija je polazište pisana riječ. Svi umjetnici koji su bili pozvani na ovogodišnji Festival slikovnice, baš kao što je to bilo i prethodnih godina, dolaze iz različitih područja umjetnosti, ali i znanosti.

Kako i do sada, i ove je godine u okviru Osječkoga ljeta kulture u Kulturnom centru otvorena izložba ilustracija i instalacija pod nazivom "Čudesno putovanje". Sjajni su se ilustratori predstavili publici svojim radovima, koji će se moći pogledati do 25. srpnja. Neki od njih bili su i voditelji uspješnih i vrlo posjećenih radionica, kao što su: Dubravka Kolanović, Christian Thomas, Željka Mezić, Dražen Jerabek, Manuela Vladić Maštruko, Tihana Ostreš i Margareta Peršić.

Svakako valja spomenuti i predstavu "Zlatna utvica" u koprodukcija Teatra Fort Forno, Kazališta Virovitica i Kazališta lutaka Zadar. Ovu nježnu i sjetnu priču o odnosima majke i kćeri, oca i sina, prema priči Ivane Brlić-Mažuranić "Zašto se rodila bijedna Lera i njeno siroče", u adaptaciji Tatjane Šuput Raponja i u režiji Roberta Raponje, nadahnuto su igrali studenti osječke Akademije za umjetnost i kulturu.

Kao voditelji radionica ove su godine brojne mališane razveselili pisac za djecu Bruno Mezić, svjetski poznata astrofizičarka Vernesa Smolčić, knjižničarska savjetnica Daniela Skoković i uvijek nasmijane, raspoložene i spremne za priču knjižničarke Andreja Grošelj, Merien Hadrović, Katarina Marijanović, Melita Nađ, Ivana Turk i Suzana Biglbauer, koje su zajedno s volonterima ovogodišnjem festivalu dodale novu razinu kvalitete.

- Bruno Mezić u dosadašnjoj se karijeri okušao u nizu kreativnih zanimanja: vodio je krojački obrt, bio učitelj tenisa i tanga. Bavi se i skulpturom te je na otoku Ižu 2020. održao samostalnu izložbu naslovljenu "Flota od šporkice". "Piccola con piccolo" njegov je prvi objavljeni literarni tekst za djecu. Daniela Skoković radi kao knjižničarska savjetnica u Narodnoj biblioteci Požega (Republika Srbija). Posvećena je kreiranju i realizaciji programa za poticanje čitanja za djecu svih dobi. Autorica je Međunarodnog festivala slikovnica Čigra, čiji je osnovni cilj promoviranje kvalitetne umjetničke slikovnice. Ove je godine na svojoj radionici djecu povela u šetnju pričom, a kao rezultat te radionice nastale su brojne ilustracije. Prof. dr. sc. Vernesa Smolčić školovala se po cijelome svijetu, a danas svoje studente poučava astronomiji. Voli svemir, zvijezde i galaksije, a uz njih i životinje, pogotovo pse (iako ih se bojala kad je bila mala). Svjetski je priznata astrofizičarka te redovita profesorica na Fizičkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Znanstveno se usavršavala u SAD-u, Njemačkoj i Australiji, a nakon devet godina rada i usavršavanja na najboljim sveučilištima na svijetu vratila u Hrvatsku. Fokus je njezinih istraživanja stvaranje i razvoj galaksija; proučava aktivne galaktičke jezgre, radiogalaksije te izvangalaktičko stvaranje zvijezda. Na Vernesinoj su radionici djeca čula zanimljive podatke o svemiru, mjesecu, kišnoj dugi i suncu, a mogli su se upoznati i s dvije objavljene Vernesine obrazovne slikovnice za djecu "Psi u svemiru" i "Astrokuharica". Osobito je zanimljivo bilo promatranje Sunca kroz teleskop s posebnim filtrom za gledanje Sunca - predstavlja voditelje radionica Dubravka Pađen Farkaš.

Jankove "Geometracije"


Drugi je dan Festivala otvorena neobična izložba mladoga autora Janka Cicvarića pod nazivom "Geometracije". Janko je stigao iz Zaprešića, a izložba je neobična zbog toga što je autoru oko treće godine života dijagnosticiran poremećaj iz spektra autizma s usporenim grafomotoričkim razvojem. U desetoj godini života u likovni svijet ulazi spontano, postupno se umjetnički razvija, a u posljednjih godinu dana ubrzano stvaralački napreduje.

- Janko ne crta na zadane teme, već inspiraciju nalazi u svojim preokupacijama kao što su likovi iz računalne igrice Minecraft ili pak u situacijama iz svakidašnjeg života koje su na njega ostavile dojam. Na otvaranju izložbe "Geometracije" Janko je sebe predstavio kao umjetničara, ilustratora, sinkroljupca i sanjara - otkriva Pađen Farkaš i zaključuje kako je ove godine uz Janka na Festivalu slikovnice Čuvari priča bilo doista mnogo sanjara.

- Nadamo se i vjerujemo da ćemo se iduće godine ponovno naći zajedno na nekom novom čudesnom putovanju na kojemu ćemo zajednički sanjati neke druge i čudesne snove - uvjerena je ravnateljica Gradske i sveučilišne knjižnice koja je, uz Veleposlanstvo SAD-a u Hrvatskoj, Austrijski kulturni forum i Udrugu Breza, a u okviru OLJK-a 2022., bila organizator Festivala slikovnice.

Ivana Rab Guljaš
3

dana održavao se Međunarodni festival slikovnice Čuvari priča - Čudesno putovanje

8

godina održava se Festival slikovnice u Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici Osijek

490

sudionika, mahom djece, imalo je ovogodišnje izdanje Festivala slikovnice

NESEBIČNO DIJELJENJE ZNANJA I VJEŠTINA

Svjetski poznati ilustratori podučavali su djecu na zanimljivim radionicama

 

Dubravka Kolanović, autorica ilustracija i tekstova za brojne slikovnice, zaslužna je za izgled više od šezdeset UNICEF-ovih čestitki i dva plakata za UNICEF Francuske i Danske. S ilustracijama iz knjige "Halugica" Vladimira Nazora bila je 2004. kandidat Hrvatske na časnoj listi International Board on Books for Young People. Slikovnicu "Shine Moon Shine", u kojoj je autorica ilustracije, Bookbag je proglasio jednom od deset najljepših slikovnica 2010. godine.Christan Thomas austrijski je dizajner koji od 2020. godine pod imenom Christian Thomas Brand Inspiration i motom "Mi izmišljamo svjetove" razvija metodu MärchenMarke®, koja se zasniva na tradicionalnim načinima pripovijedanja bajki, ali uključujući brojne inovativne i kreativne postupke.Željka Mezić poznata je ilustratorica koja je, kao što sama kaže, slikala po svemu: papirima, svili, zidovima, ormarima, haljinama. Uz brojne slikovnice, ova sjajna ilustratorica piše i svoje autorske tekstove. Željka živi u svijetu mašte, kistova i boja, a na svojim je ovogodišnjim radionicama sve polaznike povela na čudesno putovanje.


Dražen Jerabek, ilustrator, sada već festivalski veteran jer na njemu sudjeluje od samog početka, dizajnirao je cjelokupni vizualni identitet Čuvara priča. Sada kao samostalni umjetnik u novoosnovanom Jerabek Studiju pričao je priču Čudesnog putovanja na radionici s djecom koja su istraživala beskraj svemira kao mogućnost susreta s drugim zvjezdanim civilizacijama.Manuela Vladić Maštruko svjetski je poznata ilustratorica rođena u Zadru. Do sada je priredila 30 samostalnih izložbi i sudjelovala na brojnim skupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu. Uz profesionalni umjetnički rad bavi se praktičnim i istraživačkim radom u području dječjeg likovnog stvaralaštva. Godine 1995. osniva autorski Likovni studio za djecu i mlade "Mela", a 2014. Udrugu Arte Insula za interkulturalni dijalog. Autorica je brojnih multimedijalnih projekata za djecu i odrasle. Surađuje s brojnim kulturnim institucijama i odgojno-obrazovnim ustanovama na osmišljavanju i vođenju pedagoških programa vezanih uz kulturne sadržaje. Napisala je i ilustrirala deset autorskih slikovnica te ilustrirala brojne slikovnice hrvatskih i stranih književnika za djecu. Povremeno objavljuje eseje iz područja umjetnosti i stručne članke na temu ilustracije.Tihana Ostreš multimedijalna je umjetnica koja je do sada izlagala na dvadesetak samostalnih i dvadesetak skupnih izložbi. Od 2015. godine sudjeluje na Legendfestu i Perunfestu kao izlagačica i animatorica. Izradila je nekoliko lutaka za filmove FKVKZ-a i Zagrebfilma, te predstavu "Mali princ" u dubrovačkom Kazalištu Marina Držića. Za film Božidara Trkulje "Posljednji izazov" izrađuje kostime za lutke. Izrađuje lutke za HRT-ovu emisiju za djecu "Pjesme i brojalice". Autorica je više od 3000 lutaka.Margareta Peršić samostalna je umjetnica koja proteklih dvadesetak godina pronalazi veliko veselje u izradi ilustracija, igračaka i lutaka, žongliranju, pripovijedanju priča te uređenju prostora.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ANALIZA: ODVAJANJE PRIKUPLJENOG OTPADA

Samo su četiri grada ispunila EU normu

2

PUSTARAŠKI ĆOŠAK

Antunovac: Grade muzej na otvorenom

3

PREMJEŠTAJI SVEĆENIKA I U ISUSOVAČKOJ REZIDENCIJI

O. Hrvoje Juko odlazi u Innsbruck