Osijek
GOTOVO PRESUŠILA

Drava već dugo nije bila tako niska
Objavljeno 22. ožujka, 2022.

Gotovo cijele zime Osječani su imali priliku Dravu gledati u drukčijoj perspektivi - s iznimno niskim vodostajem. Nije to ništa novo, Drava je i prije znala biti niska, uostalom i postanak imena grada veže se uz nisku vodu, odnosno oseku. Ali "niska voda" već dugo nije bila tako niska u ovakvom kontinuitetu.

Što se tiče hidrologije Drave, i tu zapravo nije ništa neobično jer i zimi i ljeti našu rijeku karakterizira nizak vodostaj. Ovih zimskih dana ponovno bilježimo rekordno niske vodostaje, u jednom trenutku Drava je kod Osijeka bila na -114.


U rujnu prošle godine vodostaj Drave kod Osijeka bio je -123 cm. To je samo 45 centimetara do rekordno niskog vodostaja izmjerenog 29. rujna 2003. kada je iznosio -168 cm. Najniže poslije toga izmjerena je krajem 2015. godine, -150 cm, i to zato jer i te zime gotovo uopće nije bilo oborina. Ipak, sve smo zabrinutiji, pitamo - događa li se danas nešto neuobičajeno? No bila je to zato prava prigoda prošetati se koritom Drave, vidjeti što je na njezinu dnu koje se obično skiva ispod mutne dravske vode. D.Ku.

Možda ste propustili...

DOZNAJEMO: STIŽE NOVA RASVJETA ZA PJEŠAČKI MOST

Pola mosta i dalje je u mraku

NA FILOZOFSKOM FAKULTETU

Otvoren Tjedan karijera

ZAJEDNICA MOLITVA I RIJEČ – PODRUČNA ZAJEDNICA OSIJEK

Trodnevni seminar nove evangelizacije

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

JELENA KOVAČEVIĆ & DOMAGOJ SUŠAC - UMJETNICI / PROFESORI / PARTNERI

Kad si umjetnik, onda si
to 24 sata. Mi nikad ne
dođemo kući s posla

2

SPOMEN NA 16 UBIJENIH BRANITELJA

Bitka na Rosinjači obranila je Osijek

3

ZAVRŠNI SAJAM ANTIKVITETA U 2023.

O Dimitriju Popoviću,
kobasicama i sapunu