Magazin
SANELA DROPULIĆ FUTUROLOGINJA I PODUZETNICA

Nitko ne zna što donosi sutrašnjica
Objavljeno 5. ožujka, 2022.

Zadnjih dana sve su glasnija razmišljanja o tome da s napadom Rusije na Ukrajinu ulazimo u III. svjetski rat i mogućnost da cijela Europa, ali i ostatak svijeta s njom, zahvati plamen globalnog oružanog sukoba.Sadašnju situaciju komentirala je i Sanela Dropulić, futurologinja poduzetništva, idejna začetnica projekta Osjeti Hrvatsku www.osjetihrvatsku.hr:

- Dovoljno je pogledati promet plemenitim metalima i cijenu primjerice investicijskog zlata, koja raste doslovce iz sekunde u sekundu i sve će biti jasno - panika je zavladala svijetom, ljudi se boje, strahuju, ne znaju što će donijeti sutrašnjica nakon pandemije i koronakriza, a sad i rata u Ukrajini. Uzimajući sve u obzir, nameće se s razlogom pitanje - ide li svijet u novi globalni oružani sukob, hoće li doći do III. svjetskog rata? No, čini se da ni Putin nema želju ratovati protiv cijelog svijeta, ali je vjerojatno svjestan koliko je cijeli svijet “slab” i nevoljan ulaziti u sukob s njim. Putin i Rusija žele pokazati da su bili i ostali krojači novog svjetskog poretka, iz kojega “ispadaju” svi oni koji su se busali u prsa i vikali da su jaki.

Dropolić je prokomentirala i šire geopolitičke interese, reakciju EU-a, Kine...

- Žao mi je Ukrajine koja se našla u raljama prije svega interesa velikih igrača na političkoj sceni, žao mi je i Rusije koja se osjetila ugroženom blizinom NATO-a na svojim granicama. Već cijeli niz godina uobičajeni izvori moći na osovini Istok - Zapad doživljavaju preslagivanje. Amerika više nije tako “great” kako je govorio Trump, Europska unija bila je previše birokratska i uronjena u sporo diplomatsko aktiviranje, ali je sada aktivirala golemu financijsku i vojnu pomoć Ukrajini. I dok sve zabrinjava eskalacija rata na istoku Europe, čini se kako Kina ima razloga za zadovoljstvo držeći u svojim rukama i dobar dio američkog duga plasiranog kroz obveznice. Inače, u svemu vidim situaciju vrlo sličnoj osamostaljenju Hrvatske, početku Domovinskog rata, raspadu Jugoslavije i, naravno, napadima koje smo doživjeli od separatistički orijentiranih Srba uz pomoć onih iz Srbije.

Gdje u svemu vidi Hrvatsku, futurologinja Dropulić kaže:

- Upravo zato što smo mali “igrač” na svjetskoj političkoj sceni, to nam može biti i velika prednost. Naša podrška Ukrajini je neupitna, šaljemo joj pomoć, primamo izbjeglice..., ali svjesni smo i snage Rusije. Svi želimo da rat čim prije završi i uz što manje žrtava, sa što manje problema koji bi se prelijevali izvan Ukrajine. Sada zorno vidimo i kako je svijet doživljavao rat u Hrvatskoj, što znači kad gledaš rat sa strane i želiš da to čim prije završi. Izazovi su golemi, Hrvatska se mora okrenuti sebi, vlastitim resursima, sigurnosti i očuvanju onoga što smo stvarali zadnjih 30 godina - zaključuje Dropulić. (DJ)
Možda ste propustili...

TEMA TJEDNA: IZBORNA KAMPANJA

Svaka agresija na kraju završava porazom

THE ZONE OF INTEREST: ŠTO NAM POKAZUJE FILM JONATHANA GLAZERA?

Put u središte zla

HRVATSKE POETSKE PERSPEKTIVE: IVANA LULIĆ, O SEBI I SVOJOJ KNJIZI PJESAMA..

U danu uvijek pronađem vremena da stanem, da se isključim i osjetim

Najčitanije iz rubrike