Crna kronika
NEUOBIČAJENI PROBLEMI ZA VATROGASCE

Gori mu kuća, a on im ne dopušta da se gasi vodom!
Objavljeno 15. siječnja, 2022.
Daljanin se plašio da će mu voda uništiti kuću, pa ga je morala micati policija

Daljski vatrogasci prošlu godinu, pa i početak ove, imali su pune ruke posla. Posljednja u četvrtak oko 1.10 sati, kada su gasili požar u kući 69-godišnjaka u Dalju. Očevidom je utvrđeno da je do požara došlo zbog zapaljenja smole u dimnjaku obiteljske kuće, a koji se proširio na potkrovlje kuće i ormar, pri čemu je došlo do pucanja pregradnih zidova i začađenja. Materijalna šteta će se naknadno utvrditi. U požaru, srećom, nije bilo ozlijeđenih osoba.Obje intervencije koje su ove godine odradili pripadnici DVD-a Dalj bile su zbog dimnjaka, no veći problem od samog požara stav je vlasnika kuća koji imaju u najmanju ruku neobične stavove prema gašenju vatre dok gledaju kako im vatrena stihija guta dom.

- U jednom slučaju vlasnik kuće nije dao da gasimo požar vodom jer ćemo mu uništiti kuću!? Zamolili smo policiju da ga makne da odradimo svoj posao. No i inače imamo problema s manjim brojem mještana kojima smeta kada jurimo na intervenciju i palimo sirene, jer su im preglasne. Tu su i oni koji se jako ljute kada se isključi struja jer nekome gori dom - kaže Mijo Nemet, zapovjednik DVD-a Dalj.

Javna vatrogasna postrojba Čepin nije se susretala s ovakvim problemima, no i oni su godinu započeli s brojnim intervencijama. "Već 2. siječnja imali smo dvije požarne intervencije, a potom spašavanje psa i otvaranje vrata objekta u kojem je osoba preminula. Nismo do sada imali problema s građanima kao što to imaju u Dalju, no imali smo slučaj prije nekoliko godina, dok smo još bili DVD, gdje smo morali dokazivati ljudima da se maknu dok ne obavimo svoj posao da ne nastradaju. Oni su samo htjeli pomoći, ali moraju se maknuti dok ne odradimo što moramo. Znam da je najteže samo stajati i gledati dok ti imovina gori", rekao nam je Tomislav Nađ, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Čepin.

S obzirom na veći broj požara dimnjaka, Mijo Nemet upozorava građane da budu odgovorni i čiste svoje dimnjake, a iz policije podsjećaju kako je, zbog zaštite života ljudi i imovine od požara, donesen Zakon o zaštiti od požara, koji vlasnike ili korisnike dimnjaka i ložišta obvezuje da ih održavaju u ispravnom stanju, o čemu moraju posjedovati dokumentaciju. Požari dimnjaka su vrlo česti.

Kod požara dimnjaka dolazi do zapaljenja čađe i smole u dimovodnom kanalu. Čađa je po svom sastavu pretežno čisti ugljik. Požar dimovodnog kanala sam po sebi nije opasnost. Ako je dimnjak ispravan i kvalitetno napravljen, čađa u dimnjaku će izgorjeti bez posljedica te će dimnjak ostati čist. Do požara u dimnjaku najčešće dolazi zbog nastalih promjena u načinu loženja i promjena gorivih tvari. Kad je dimnjak solidno i pravilno građen, ne postoje posebne opasnosti za širenje požara na ostale građevinske dijelove. Međutim, najčešće se događa da ima manjih građevinskih pogrešaka na dimnjaku, kao što je raspucanost dimnjaka, oštećenje vratašca i slično. U takvim slučajevima često dolazi do proširenja požara.


Sandra Lacić
OPASNOST OD ISKRI
Opasnost kod požara dimnjaka prijeti od leta iskri iz grla dimnjaka po krovu i na okolni zapaljivi materijal. Zagrijavanjem zidova dolazi do prijenosa topline kroz zidove kojima je obzidan dimnjak. Ako su na takve zidove naslonjeni zapaljivi materijali, može doći do zapaljenja i širenja požara. Kod nepravilno izvedenih dimnjaka (najčešće stare zgrade) često je moguće naići na grede (krovne, međukatna konstrukcija), koje prolaze kroz dimovodni kanal. Dolazi do zapaljenja tih greda i prijenosa požara na krovište, što može imati katastrofalne posljedice. Može doći do pucanja dimnjaka, a uzrok tome je vrlo visoka temperatura koja se razvija kod zapaljenja čađe - i do 1000 Celzijevih stupnjeva. Dolazi do pucanja zida i dimovodnog kanala - upozoravaju iz policije.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana